Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

O familie de intelectuali cu copii nu vrea televizor în casă

O familie de intelectuali din Suceava nu este adepta unui televizor în casă.  Boreslaw  și Mihaela Petrașuc,de 43 de ani și respectiv,38 de ani,  au  împlinit deja 14 ani de când au spus ,,Da,,  în fața ofițerului de stare civilă.  Suceveanul  este inginer de profesie, deținând  de cîțiva ani o firmă privată iar soția este economist. Boreslaw este absolvent al  Facultății de Mecanică, specializarea Megatronică din cadrul Universității ,, Ștefan cel Mare,,  din Suceava . Tot în cadrul universității de stat a absolvit două mastere în tribologie și ingineria calității. Soția este economist de profesie, fiind  absolventă a  Facultății  de Științe Economice din cadrul aceleiași universități.

După absolvirea facultății, Boreslaw a lucrat ca inginer la o fabrică din Dorohoi iar ulterior, la societăți din Suceava.  Din 2003 a trecut în mediul privat.  Soții Petrașuc au împreună șase copii, cu vârste cuprinse între 2 și 13 ani, din care patru fac cursurile la Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava. Elevii sunt printre cei mai buni din liceu,participând chiar și la diferite olimpiade.  Sunt o familie fericită chiar dacă nu au în casă un televizor. Nu pentru că nu ar avea bani ci pur și simplu pentru că nu dus lipsa acestuia. Mai mult,televizorul a fost înlocuit cu cărți de studii, dicționare  și vacanțe în țară și străinătate.

,,Când m-am căsătorit i-am spus soției, uite aceștia sunt banii pentru televizor,când o să vrem o să cumpărăm unul. Anii au trecut și nu am simțit nevoia. Bineînțeles că acei bani s-au cheltuit  însă  nu am dus lipsa lor și ne-am fi putut permite oricând unul. Avem șase copii mai bine zis șase fetițe, iar televizorul l-am înlocuit cu cărțile de citit, cărți de desenat,albume ,hărți  sau alte activități atractive pentru copii. Părinții mei au fost învățători,am crescut având în casă televizor  și fiind de etnie ucraineană, în satul natal Bălcăuți aveam un semnal foarte bun și prindeam posturi de  televiziune din Ucraina. Însă acum nu simțim nevoia. Cred că nici copii pentru că mereu au de făcut ceva, de învățat pentru școală, de citit cărți, de desenat.  Nu avem televizor dar avem radio și ascultăm emisiuni în general culturale. Casa e plină în schimb , de caiete și creioane de colorat, cărți. Copii care sunt deja la școală, până la vârsta de cinci ani au știut să citească și să scrie de tipar.  Patru dintre fete sunt în clasa  0, a II, a IV a și a VI  iar celelalte două încă sunt prea mici pentru a  începe școala. Atunci când copii nu înțeleg un cuvânt atunci îi îndrum către dicționar sau enciclopedii. Iar apoi acel cuvânt este discutat în casă, copii vor să știe cât mai multe și trebuie să înțeleagă sensul cuvintelor,,ne-a destăinuit Boreslaw.

Suceveanul spune că nu duce lipsa unui televizor în casă și nici copii.

,, Ne-am obișnuit să avem discuții în casă, să explicăm copiilor ce apare nou, să învețe singuri noul , învață multe lucruri la școală , au acces la internet acum și nu au simțit lipsa unui televizor.  Creierul trebuie pus mereu în mișcare însă la televizor iei totul gata fără să studiezi singur. Copii învață mult mai multe lucruri dar studiază, dacă caută și află singuri. Pare straniu dar nu am simțit lipsa acestuia,, ne-a spus Boreslaw.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*