Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Biserica Ortodoxă de stil vechi se pregătește pentru prima zi de Crăciun. Vezi mesajul IPS Vlasie Mogârzan!

Creștinii ortodocși de stil vechi se pregătesc pentru a sărbători pe 7 ianuarie, prima zi de Crăciun, sărbătorile lor de iarnă fiind decalate cu 13 zile în urma refuzului de a trece la Calendarul Gregorian, adoptat de majoritatea creștinilor. Biserica Ortodoxă de stil vechi din România are peste un milion de adepți și aproximativ 130 de biserici,schituri și mănăstiri, majoritatea construite după 1989.  Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de stil vechi este în județul Suceava, la Mănăstirea Slătioara, unde obștea numără  circa 70 de călugari. Aici se află în construcție o catedrală mitropolitană cu hramul “Pogorârea Sf. Duh”, aflată în afara incintei mănăstirii. Ei sărbătoresc Anul Nou în  noaptea dintre 13 si 14 ianuarie, iar Boboteaza la 19 ianuarie.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe pe stil vechi din România, IPS Vlasie Mogârzan  ne-a spus că adevărata tradiție privind Nașterea Domnului este acum. Înalta față bisericească transmite tuturor credincioșilor de stil vechi sănătate și fericire.

,,  Le transmit în primul rând, urări de sănătate, să primească  marea sărbătoare a nașterii Domnului, cu bucurie,cu fericire,  să fie veseli așa cum au fost atunci păstorii și magii care s-au închinat  Mântuitorului cu daruri, și fiecare să aibă bucuria nașterii Domnului în sufletele, în inimile  și casele lor.  Rușii nu au schimbat calendarul și toate țările din fostul URSS nu au recurs la aceasta,Georgia care are Patriarh dar și Basarabia tot pe stil vechi au rămas, majoritatea creștinilor ortodocși sunt pe stil vechi. Ierusalimul este tot pe stil vechi care este mama tuturor creștinilor. De acolo au plecat apostolii. Mântuitorul a venit să bucure nu numai pe noi ci întreaga lume.  A intrat biserica creștină  în  China și Japonia,, ne-a spus IPS Vlasie Mogârzan.

Înalta față bisericească susține că așteaptă Crăciunul ca și ceilalți credincioși și colindătorii. ,, Se merge din casă în casă pentru a vesti Nașterea Domnului , se merge cu colinda dar nu suntem de acord cu ,,mascații,,  care întruchipează păgânii,,ne-a spus Mitropolitul Molodovei și Bucovinei.

La Mănăstirea Slătioara au început deja pregătirile pentru Crăciun iar de pe masă nu vor lipsi mâncărurile din pește. Oaspeții vor avea parte  mânăcruri simple pentru că cei de la mănăstirea se gândesc ca după post nu trebuie să se facă abuz. Obștea pregătete ciorbă de cartofi dreasă cu smântână, mai multe sortimente de pește , un pahărel  de țuică sau unul de vin.

Iliuță Ana, în vârstă de 66 ani, din Vânători ,județul Neamț este nelipsită de la sărbătorile Crăciunului.  Călugării știu că a fost încreștinată de nimeni altul,decât  mitropolitul Glicherie, cel care a fost arestat și  prigonit pe perioada comunismului dar care a revenit la Slătioara după ce autoritățile scos  domiciliul forțat  impus și l-au eliberat după ce a fost închis la Mănăstirea Căldărușani. ,, Vin de când sunt mică aici,mai ales că am fost botezată de părintele Glicherie. Pe vremuri veneam pe joc câțiva kilometri buni să ajung la slujbe ,cum venim cu mașinile și drum e cum mai bun pentru mașini. Mă rog și la racla părintelui Glicherie pentru că așa e creștinește ,,ne-a spus Ana Iliuță care ne-a spus că nu vine singură, ci cu o consăteanscă .

Mitropolitul Glicherie a trecut la cele veșnice la 15/28 iunie 1985, la vârsta de 94 ani, fiind înmormântat în interiorul Bisericii “Schimbarea la Față” din Mănăstirea Slătioara. Rămășițele sale pământești au fost deshumate la 29 iunie 1997 și s-a constatat că trupul nu intrase în putrefacție și răspândea miros de tămâie. Preoții și ierarhii Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi au considerat acest lucru ca un semn de sfințenie și l-au canonizat, trecându-l în rândul sfinților la 15/28 iunie 1999, cu numele de Sf. Ierarh Glicherie Mărturisitorul și ziua de pomenire 15/28 iunie. Imediat după acest eveniment, osemintele au fost expuse la loc de cinste în biserica Mănăstirii, într-o raclă de lemn de stejar și sticlă .


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*