Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Consumul de alcool poate dăuna…libertăţii. Vezi recomandările poliţiştilor pe perioada sărbătorilor!

Multe din tragediile generate de criminalitatea cu violenţă sau de evenimentele rutiere se produc pe fondul consumului de băuturi alcoolice în exces.

Legislaţia română nu interzice consumul de alcool însă, prevede sancţiuni pentru consumul de băuturi alcoolice în locuri publice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani precum şi pentru comercializarea băuturilor alcoolice către minori.

Conform normelor în vigoare, se interzice:

  • Ø Reclama pentru băuturile alcoolice în perimetrul aferent unităţilor de învăţământ şi sănătate, la o distanţă mai mică de 200 de metri de sediile acestora;

 

  • Ø Vânzarea de băuturi alcoolice minorilor (Legea 61/1991 modificată şi republicată, M.O. 387/18.08.2000);

 

  • Ø Publicitatea (directă sau indirectă) la băuturile alcoolice spirtoase în cadrul programelor radio şi TV în intervalul orar 06.00 – 22.00. (Decizia CNA privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual-Monitorul Oficial 250/02.03.2006);

 

  • Ø Difuzarea de spoturi publicitare pentru alcool în care apar minori. (Decizia CNA privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual-Monitorul Oficial 250/02.03.2006);

 

  • Ø Comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice în incinta unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de toate gradele, a căminelor şi locurile de cazare pentru elevi şi studenţi, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi (Legea 61/1991 modificată şi republicată);

 

  • Ø Servirea minorilor cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a minorilor (Legea 61/1991 modificată şi republicată).

 

  • Ø Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40mg/l alcool pur în aerul expirat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. (Art.79 OUG nr.195 din 12.12.2002 privind circulaţia pe drumurile publice – M.O.nr.958 din 28.12.2002)

 

  • Ø Refuzul, împotrivirea sau  sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau testării aerului expirat se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. (Art.79 OUG nr.195 din 12.12.2002 privind circulaţia pe drumurile publice – M.O.nr.958 din 28.12.2002)

Atragem atenţia asupra faptului că starea de beţie voluntară produsă de alcool sau de alte substanţe nu înlătură caracterul penal al faptei şi drept urmare, făptuitorul este pedepsit.

Beţia premeditată este, totdeauna, o circumstanţă agravantă a răspunderii penale (art.75Cod Penal) deoarece persoana şi-a provocat anume această stare pentru a avea mai mult curaj în săvârşirea faptei ori pentru a o invoca drept scuză a încălcării legii. Conform art.78 Cod Penal  pedeapsa în cazul existenţei de circumstanţe agravante poate atinge maximul special prevăzut pentru infracţiunea în cauză. Dacă maximul special este neîndestulător, în considerarea judecătorului, în situaţia pedepselor privative de libertate se poate adăuga un spor de până la 5 ani, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult jumătate din maximul special al amenzii pentru fapta în cauză.

Atragem atenţia cetăţenilor cu privire la consumul de alcool, având în vedere faptul că pe perioada Sărbătorilor de Iarnă vor fi organizate mai multe evenimente sociale cu participarea unui flux sporit de persoane.

Sursa: Comunicat de presă


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*