Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Trăistuţele de Straja împânzite în toată țară

Nu-i loc în Bucovina în care să mergi astăzi şi să nu găseşti măcar o trăistuţă de Straja. Dar nu numai aici chiar și europarlamentarul Elena Băsescu sau fostul ministru al Turismului, Elena Udrea  s-au mândrit cu aceste trăistuțe țesute în nordul țării. Dacă fosta blondă de la Cotroceni a purtat-o doar prin țară și a apărut cu ea și la emisiuni pe posturile de televiziune, Elena Băsescu a ajuns cu trăistuța bucovineană și la Parlamentul European.

E un model unic, ce se distinge prin carourile în alb şi negru. În sat, nu-i casă de om în care trăistuţele să nu fie aşezate la loc de cinste. Iar cele câteva femei care le ţes sunt asaltate de comenzi. “Mai demult lucrau bătrânele. Făceau trăistuţe cu baiera mai lată, în patru iţe, alese cu degetele. Aşa avea fiecare câte o trăistuţă în casă. Acuma, femeile astea tinere zic că-i mai greu, şi fac baiera mai subţire. Dar tot la fel sunt ţesute. Şi numa la noi îs aşa, cu alb şi cu negru“, povesteşte mătuşa Paraschiva Morar, de 76 de ani.

Femeia nu ezită să spună că nu a obosit o clipă la țesut. Spune că munca e ca o relaxare și dacă o faci cu pasiune atunci nici nu știi cum a trecut ziua de după stative.

În mijlocul bucătăriei din căsuţa de lemn în care locuieşte tronează războiul la care ţese pânza pentru trăistuţe. Comenzi vin cu duiumul. Ba de la ansamblurile folclorice, ba de la cei care pleacă în străinătate şi vor să aibă cu ei ceva de-acasă, ba să fie date de pomană la înmormântare, ba de la străjenii care îşi căsătoresc copiii. Căci, mai nou, aceste trăistuţe se dau în dar nuntaşilor.

,, Pentru fiecare traistă se lucrează câteva ore bune. Dacă e din cele mai mici îmi ia vreo două ore traista, cam o oră pentru baieră şi vreo jumătate de oră să cos. Dacă e o traistă mai mare, totul durează chiar şi şase ore,, a spus meșteșugărița.

Femeia  a ţesut de când se ştie. Mai întâi ştergare şi cergi, după tipicul zonei, iar în anii mai dincoace s-a apucat de trăistuţe. Ea ţese şi pânza trebuitoare şi baierele în negru şi roşu, ea face şi ciucurii.  Bătrâna a țesut de-a lungul anilor mii de trăsuțe,fiind cumpărate de turiști din toată lumea.  Traistele care ajung pe piaţă sunt de diferite dimensiuni şi cu modele specifice zonei Straja. De obicei traista propriu-zisă este alb cu negru, iar baiera negru cu roşu. Preţul celei mai mari traiste este de 70-80 de lei  de lei, în timp ce o trăistuţă se vinde cu 30 de lei. Mai există şi traiste de mărime intermediară, la preţul de 40 de lei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*