Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Mănăstirea Putna şi Turnul Clopotniţă al Bisericii Sfântul Simeon, restaurare pe bani europeni

2 unităţi de cult din judeţul tău vor primi finanţare europeană pentru restaurare şi consolidare.

Este vorba despre un total de 3 milioane şi jumătate de euro pentru Mănăstirea Putna  şi Biserica Sfântul Simeon, ctitorită între 1600 şi 1606 din Suceava.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor a  declarat  că investiţiile vor fi posibile datorită economiilor realizate în ultimii 7 ani prin alte proiecte care nu au mai fost contractate.

,, Amândouă sunt importante, amândouă sunt monumente simbol şi dacă ne referim la gravitatea unor situaţii putem spune că la Turnul Clopotniţă al Bisericii Sf Simion din Suceava chiar erau necesare accesate investiţii şi cred că nu e puţin, în aşa fel încât acest monument să fie pus în valoare,, a spus Nechifor.
În scopul asigurării unui grad cât mai ridicat de absorbţie a fondurilor europene aferente Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013, Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Nord – Est a realocat o sumă de 6,3 milioane de euro de pe măsura de intervenţie „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice” pe măsura „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea sau modernizarea infrastructurilor conexe” în vederea finanţării unor proiecte aflate pe lista de rezervă.

Nechifor a spus că astfel vor fi finanţate patru proiecte:două în judeţul Bacău şi două în judeţul Suceava.  Cu  2,619 milioane de euro vor fi finanțate  lucrări de restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional de la Mănăstirii Putna şi „lucrări la infrastructura iar  cu suma de 1,064 de milioane de euro consolidarea, reabilitarea şi protejarea monumentelor de secol XVI şi XVII „Turnul Clopotniţă”, cunoscut şi ca Turnul Roşu şi Biserica „Sfântul Simion” din Suceava. În baza protocolului asumat, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor gestionează în continuare lucrările de consolidare – restaurare la turnul clopotniţă şi de amenajare a incintei.  În anul 1551 a fost construit turnul-clopotniță, materialul folosit fiind cărămidă. La începutul secolului al XXI-lea, ca urmare a faptului că lăcașul de cult a fost închis timp de peste 50 ani, puțini mai erau cei care văzuseră cum arată în interior Biserica Sf. Simion. Din cauza degradării grave a structurii de rezistenţă, biserica nu a mai fost folosită timp de aproximativ 50 de ani, între 1945 şi 1995, iar pentru a se evita prăbuşirea, în anul 1995, printr-un protocol, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, menţinând dreptul de proprietate, a încredinţat acest locaş de cult şi turnul clopotniţă spre consolidare, restaurare şi folosinţă Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Mănăstirea Putna şi Turnul Clopotniţă al Bisericii Sfântul Simeon, restaurare pe bani europeni | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*