Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Intervenție endovasculară în premieră la Suceava

Operație în premieră la Centrul  de Excelență în   Cardiologie și Radiologie Intervențional “ ARES” din Spitalul Județean de Urgență  Suceava. Cadrele medicale au avut o intervenție respetiv, prima embolizare a unei malformații arterio-venoase.

Pacientul, un tânăr de 32 de ani , a fost diagnosticat cu aceasta afecțiune în urma unei angiografii cerebrale efectuată în cadrul aceluași  centru, diagnostic care a avut ca  indicație terapeutică embolizarea. Acesta s-a prezentat la medicul radiolog intervenționist, întrucât în ultimii 10 ani avea dureri foarte puternice de cap care nu răspundeau la medicație și pentru care nu exista un diagnostic.

Malformația arterio venoasă  este o conexiune anormală și fragilă (ca un nod, ghem) între artere și vene (lipsesc capilarele – vase mici și subțiri care fac legătura în mod normal, între sistemul venos și cel arterial), care se asociază cu un risc crescut de hemoragie. Reprezinta 6% din leziunile cerebrale, iar in 2% din cazuri sunt leziuni multiple. Este prima cauză a accidentelor vasculare cerebrale hemoragice.

Și în cazul acestui tânăr, pe lângă simptomatologia pe care o prezenta,riscul unei hemoragii cerebrale fatale,era iminent.

Ca urmare, s-a decis embolizarea acestei malformații, în fapt blocarea comunicarii anormale între artere și vene,cu ajutorul unor dispozitive medicale,(spirale),de platină. Costurile unor astfel de proceduri sunt foarte ridicate,astfel încât accesul la acest tratament pacienților cu malformații arterio venoase este limitat. Pacientul este  externat după trei  zile, fără complicații perioperatorii urmând să-și reia viața în mod normal. Echipa medicală a fost compusă din dr. Mihai jr. Crețeanu, radiolog intervenționist împreună cu dr. Gyula Gal din Danemarca și dr. Dorin Stănescu, șeful secției de Anestezie Terapie Intensivă.

În contextul dezvoltării programului de neuroradiologie intervențională, desfășurat cu susținerea Spitalului Județean,dar și cu ajutorul programului național de tehnici de înaltă performanță din care Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou face parte începând de la sfârșitul acestui an,accesul pacientului este facilitat. Practic,o mare parte din costurile aferente sunt suportate de Spitalul Județean Suceava,prin eforturile susținute ale  manager Vasile Râmbu,care a înțeles viziunea medicinii intervenționale.Spitalul Județean de Urgență Suceava,este de altfel,singurul spital județean din țară, inclus în acest program.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*