Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Cinci percheziții în Suceava şi Fălticeni la magazine şi la afaceriști cu bijuterii din aur

Cinci percheziții au avut loc marţi dimineaţă pe raza municipiilor Suceava şi Fălticeni la mai multe magazine de bijuterii şi la persoane care fac afaceri în acest domeniu, într-un dosar al structurilor de combatere a crimei organizate, în care este vizată o reţea de traficanţi de bijuterii din aur. Patru dintre percheziții au fost la Fălticeni, iar una la un magazin de bijuterii din Iulius Mall Suceava , al unei firme fălticenene.

Acţiunea a fost condusă de  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba, iar percheziţiile din judeţul nostru au fost efectuate cu sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava. Cele 3 magazine deținute de un om de afaceri din municipiul Fălticeni au fost “vizitate” încă de dimineață de procurorii D.I.I.C.O.T,  însoțiți de cagulați, care au luat la verificat marfa expusă și înregistrările contabile. De altfel, aceștia sunt în continuare în spațiul închiriat de firma lui Dumitru Roman, aflată la parterul Complexului Comercial “Nada Florilor” . Acțiunea a facut  parte dintr-o operațiune mai mare, demarată de procurorii D.I.I.C.O.T Alba la nivelul întregii țări și vizează o rețea infracțională de aproximativ 100 de persoane, bănuită că a introdus ilegal în țară, din Turcia, o cantitate de 60 kilograme de aur, cu scopul de a evita taxele vamale și accizele. Capul rețelei este un cetățean turc, care, ajutat de mai mulți cetățeni români, majoritatea proprietari de magazine de profil, comercializa bijuteriile din aur pe teritoriul României. De asemeni, proprietarii de magazine sunt acuzați că au colectat bijuterii declasate și le-au dat la schimb pe bijuterii noi din Turcia. În operațiune nu sunt implicați și polițiștii suceveni și, din acest motiv, IPJ Suceava nu a oferit  amănunte legate de derularea controalelor.

Potrivit DIICOT, au fost efectuate 225 de percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, pentru anihilarea grupării infracţionale, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate. În total sunt cercetate în acest dosar 91 de persoane.

În cursul acestui an pe raza judeţului Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.

Necesitatea constituirii acestei grupări a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor <la negru>.Aceste bijuterii erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa”, susţin anchetatorii.

Bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând cetăţeanului turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia.

După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuși, care, folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce privește constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor”, se arată în documentul  procurorilor  DIICOT.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*