Liderul PDL Suceava , senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că a început demersurile pentru realizarea proiectului „Centenarul Unirii Bucovinei cu Ţara”, precum şi declararea anului 2018 drept „Anul Bucovinei”. Flutur a spus că sărbătorirea a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Ţara, în data de 28 noiembrie 2013, este un bun prilej pentru începerea pregătirilor în vederea organizării manifestărilor de la aniversarea centenarului.
„Trebuie să depunem toate eforturile pentru ca la finalizarea procesului de regionalizare, Bucovina să fie una dintre viitoarele regiuni ale Bucovinei. Şi pentru aceasta trebuie să existe mai mult curaj în promovarea Bucovinei, pentru că în ultimul timp prea s-a vorbit în şoaptă despre această regiune a ţării. Trebuie făcut mai mult, iar obligaţia noastră, a politicienilor, este de a promova multiculturalitatea, credinţa, toleranţa, tradiţiile, rigoarea administrativă, spiritul antreprenorial, verticalitatea şi personalitatea”, a spus Flutur. El a adăugat că pentru aniversarea a 100 de ani propune atât iniţierea demersurilor pentru ca 2018 să fie „Anul Bucovinei”, cât şi susţinerea proiectului „Bucovina – capitală culturală”. Flutur a spus că pentru ca aceste proiecte să devină realitate este necesară alocarea de fonduri pentru modernizarea infrastructurii, pentru consolidarea monumentelor din jude, pentru educaţie, cultură şi conservarea şi promovarea tradiţiilor, dar şi pentru investiţii necesare creşterii confortului populaţiei, în reţele de apă şi canalizare, diguri şi amenajări de cursuri de ape. Flutur a subliniat că sunt necesare investiţii importante în dezvoltarea infrastructurii care face legătura cu Ardealul, dar şi cu regiunea Cernăuţi din Ucraina, dar şi investiţii în Aeroportul „Ştefan cel Mare” . Flutur a adăugat că este necesară şi o promovare mai intensă a Bucovinei, ca regiune aflată la graniţa de est a Uniunii Europene, precum şi promovarea unor proiecte, cum ar fi „Şcoala Ştefaniană” de la Putna şi „Suceava – oraş cetate, cetate culturală şi spirituală”.
În acelaşi timp, liderul PDL Suceava a explicat că promovarea Bucovinei poate fi realizată prin dezvoltarea pelerinajului, prin înfiinţarea de rute culturale europene, dar şi prin promovarea conceptelor „Bio Eco” şi „Hai în Bucovina!”.
„Mă aştept ca acum, de Ziua Bucovinei, să putem pune bazele unui proiect de anvergurp, Bucovina – centenarul Unirii, materializat prin declararea Anului Bucovinei şi prin declararea Bucovinei drept capitală culturală”, a conchis Gheorghe Flutur.