Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi împreună cu ONG-urile active din cadrul centrului, (JRS/Organizaţia “Salvaţi Copiii”, Fundaţia ICAR şi ARCA) au organizat luni, 25 noiembrie 2013, pentru solicitanţii de azil şi refugiaţi, vizitarea unor întreprinderi de succes din localitatea Vicov, judeţul Suceava.
Activitatea a fost organizată atât în scopul identificării unui loc de muncă pentru refugiaţi cât şi al acomodării culturale a acestora la valorile societăţii româneşti. Antreprenorii societăţilor comerciale le-au împărtăşit vizitatorilor câteva dintre secretele funcţionării unor afaceri profitabile şi i-au sfătuit ca să contribuie la viaţa economică a ţării gazdă prin orice activitate legală desfăşurată.
Astfel, 20 de refugiaţi din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi au fost primiţi de către fondatorul uneia dintre cele mai vestite fabrici de încălţăminte din zonă. Acesta le-a urat bun-venit oaspeţilor şi le-a împărtăşit din istoria fabricii, de la crearea primului pantof în 1984 până în prezent, într-o incursiune prin compartimentele de producţie.
Refugiaţii au fost încântaţi să interacţioneze cu lucrătorii, care, pe scurt, le-au descris care sunt etapele creării modelelor din sezonul curent. La plecare, vizitatorii nu au părăsit sediul fabricii doar cu amintiri plăcute şi experienţă, ci şi cu cadouri constând în încălţăminte de iarnă, atât de necesare acestei categorii de persoane.
O primire la fel de călduroasă au beneficiat şi din partea lucrătorilor de la un service auto din localitate, unde refugiaţii au aflat informaţii despre funcţionarea staţiei ITP, a atelierului mecanic, a magazinului de piese auto, a standurilor de tinichigerie şi vopsitorie, a spălătoriei auto ecologice şi a celorlaltor departamente dotate la standarde europene. Totodată, aceştia au vizitat şi o fabrică de cherestea, iar un restaurant din zonă le-a oferit gratuit masa de prânz.
Menţionăm că, în conformitate cu prevederile legale în domeniu, beneficiarii unei forme de protecţie în România au dreptul la muncă. Accesul la piaţa forţei de muncă, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, este conferit şi solicitanţilor de azil, după expirarea unei perioade de un an de la depunerea cererii de azil, dacă solicitantul se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie.
Scurt istoric
Inspectoratul General pentru Imigrări a fost înfiinţat în baza legii nr. 118/2012 privind aprobarea OUG nr.18/2012 pentru modificarea OUG nr.30/2007 referitoare la organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, prin reorganizarea Oficiului Român pentru Imigrări.
Conform HG nr.639/20.06.2007 cu modificările şi completările ulterioare, IGI este o structură specializată, organizată în subordinea MAI, făcând parte din Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică, care exercită politicile României în domeniul migraţiei, azilului şi al integrării străinilor, precum şi a legislaţiei relevante în aceste domenii.
Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi a fost înfiinţat în 15.12.2005. Acesta are competenţe în procesarea cererilor de azil depuse de străini la autorităţile din judeţele: Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava.
Misiunea Centrului Regional Rădăuţi este aceea de a exercita atribuţiile, ce îi sunt date în competenţă prin legislaţia in vigoare, cu privire la primirea şi cazarea solicitanţilor de azil, care nu dispun de mijloace materiale pentru întreţinere pe durata procedurii de azil sau pentru motive justificate de interes public, în limita locurilor disponibile şi a celor care au primit o formă de protecţie în România. Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi are o capacitate de cazare de 100 de locuri.
În conformitate cu prevederile art. 2, litera „c” din O.G. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, Inspectoratul General pentru Imigrări este structura coordonatoare a instituţiilor publice, a comunităţilor locale şi a organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul facilitării integrării sociale a străinilor care au dobândit o formă de protecţie în România.