Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Cojoace unicat din Bucovina ajunse în Franța, Germania , Japonia ,SUA și Italia

Doi bătrîni din comuna suceveană Frătăuții Vechi sunt cei mai renumiți cojocari dar și cei mai în vârstă meșteri populari . Ileana și Dragoș Nicolăica,  au 79, respectiv 80 de ani, sunt   căsătoriți de 62 de ani și tot de atunci lucrează împreună broderii minunate în piele,pe cojoace și bundițe.

Lucrează tot timpul anului nu numai în preajma sărbătorilor Pascale sau la Crăciun iar prin mîinilele lor au trecut mii de asemenea creații.   Ei au fost căutați inclusiv de  designerul francez  Philippe  Guilet căruia i-au făcut pe bază de comandă două bundițe  din piele ci respectiv, din imitație de piele de oaie ,cu garnitură de astrahan și dihor ,cu aplicații de mărgele,brodate manual cu motive specific zonei Bucovinei,  și care a promis că va reveni cu alte comenzi.

Familia Nicolăica are de lucru “zi și noapte”, căci bundițele sunt foarte căutate în Frătăuții Vechi și în satele dimprejur. Dacă imediat după Revoluție cojoacele și bundițele nu erau foarte căutate, spun cei doi soți, astăzi toată lumea le poartă duminica la biserică și în zilele de sărbătoare.

,, După ce am terminat șase clase m-am dus ca ucenic în sat la un cojocar trei ani. Acolo am învățat adevărata meserie iar apoi am început să lucrez singur. Cînd m-am însurat,nevasta a prins și ea drag de cusutul mărgelelor și a brodatului și de atunci lucrăm împreună. Am trăit din banii câștigați din cojocărie că dacă ne gândim la banii din pensie ,am fi săraci. Dar nici pe vremea comunismului și nici acum nu am  neglijat vreodată munca pământului și îngrijitul animalelor,, ne-a destăinuit Dragoș Nicolăica.

Astazi, spun ei, au destul de multe comenzi încât ar putea trăi din bundițele pe care le fac.  Octogenarul  croiește și coase bundițele pe care  soția  le brodează și  “fără ochelari”, așa cum  declară cu mândrie.

Unica lor fiică  nu a avut răbdare să învețe din tainele acestui meșteșug , nici fiul acesteia însă nici alți tineri din sat nu  sunt la rândul lor interesați.

,,Astăzi tradiția s-a pierdut și în întreaga zona nu mai există cojocari și meșteșugari care să cunoască meserie,  cojocarii au murit și nimeni nu le-a mai luat locul,, spune Ileana Nicolăica.

Ei lucrează bundiție nu numai din piele ci și din imitație de piele de oaie ,cu garnitură de astrahan ,miel negru și dihor ,cu aplicații de mărgele,brodate manual cu motive specific zonei Bucovinei.

Cea mai scumpă bundiță  a fost de 3200 lei și a fost făcută de o româncă stabilită în Italia. Soții Nicolăica au avut comenzi atât pentru țărani cât și pentru intelectuali. Au cusut bundițe atît pentru români cât și pentru străini din Japonia, Germania, Franța, Canada,SUA și Italia. Chiar dacă au cîștigat bani frumoși nu au plecat niciodată într-o vacanță la mare sau la munte nici în tinerețe și nici acum. Sunt mulțumiți cu traiul pe care îl duc în gospodăria încropită cu atâta trudă.

Premierul Belgiei în urmă cu aproximativ șase ani a venit cu o delegație la gospodăria soților Nicolăica, au stat în ospeție la o masă plină de bucate . Oficialul de la Bruxelles a rămas încântat de budițile brodate de cei doi suceveni și c hiar a probat una cu care a și plecat.

,, I-a plăcut mult casa noastră, a mers să vadă fiecare cameră, au stat în curte la o masă plină cu bucate tradiționale. Eram bucuroși că avem așa un musafir de rang înalt.A probat o bundiță, i-a plăcut și a plecat cu ea dar ne gîndeam că o va plăti cineva însă nici până astăzi nu am primit un leu. Valora cam 1500-1600 lei,, ne-a spus octogenarul.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*