În curtea Spitalului vechi Suceava se află singura biserica care păstrează fragmente din moaștele a 75 de sfinți. În lăcașul de cult se află de câteva zile şi Icoana Făcătoare de Minuni a Sfântului Nicolae, adusă de la Mănăstirea Neamţ.
Biserica din curtea Spitalului Vechi Suceava este o biserică misionară şi aparţine de Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. În lăcaşul de cult sucevean sunt păstrate cu grijă moaştele nu numai moaștele a celor 75 de sfinţi, cât şi o altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului . În biserica suceveană sunt oficiate zilnic slujbe , lăcaşul fiind deschis între orele 06:00-21:00 .
Fragmentele de moaște ale sfinților au fost aduse de către părintele misionar Constantin Diaconașu, slujitorul acestei biserici, de la mănăstiri din Muntele Athos, de la Ierusalim, din Grecia dar și de la biserici din țară.
„ Am socotit că ar fi drept din punct de vedere creștin să aducem Sfintele Moaște la Biserica noastră de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, ca prin aceasta să pot să-i ajut pe bolnavi. Cînd în viață nu mai există nici o speranță, la Dumnezeu totuși mai există una”, a spus părintele.
Deși călătoriile făcute de părintele Diaconașu pentru a aduce aceste fragmente din moaștele sfinților au fost obositoare și costisitoare, totuși, nu a fost refuzat de nici o biserică, deoarece moaștele erau pentru un alt lăcaș destinat bolnavilor dintr-un spital.
Ortodoxia menține creștinismul
,, Îi îndemn pe credincioși să-și schimbe viața,modul de comportare . Să se întoarcă la Dumnezeu. Zece ani de la Revoluție lumea a avut credință dar după a luat-o razna. Îi îndemn să își schimbe comportamentul de viață altfel potopul va fi peste noi. Oamenii să se întoarcă la post , rugăciune, să aibă milostenie și să aibă omenie cum spune Sfântul Ion Gură de Aur pentru că așa cum e situația în ziua de azi, e jalnică și mai ales s-a pornit o luptă împotriva bisericii ortodoxe. Mai ales mass-media dar și oameni publici sunt împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu au treabă cu alte culte ,cu catolicii sau sectanți . Ortodoxia menține creștinismul.Dacă Doamne ferește ar dispărea ortodoxia nu ar mai fi creștinism.
Înainte de 89 , nu existau atacuri la adresa Bisericii .Biserica este mama neamului românesc. Este dureros să știi că biserica este care a menținut naționalitatea și pe români, și fii ei sunt împotriva ei. Biserica este cea care i-a purtat în brațe de la naștere,la cununie până la trecerea la cele veșnice,tocmai aceea să fie împotriva ei. Și aceștia care sunt împotriva bisericii sunt plătiți de serviciile secrete străine. Nu sunt mulți dar sunt și fac vâlvă ,, a spus părintele Diaconașu.
Mulți credincioși din toată țara au venit și vin în această biserică pentru a se vindeca, pentru a găsi liniștea trupului și a sufletului, pentru că, spune fața bisericească, mai întîi se îmbolnăvește sufletul și după aceea trupul. De aceea trebuie să vindecăm sufletul și apoi cele trupești. Acești oameni au spus că îi atrage ceva deosebit în această bisericuță. Ei vin în pelerinaj, participă la unele slujbe și pleacă acasă mîngîiați. Acest fapt îi determină să revină la această biserică, pentru a aduce mulțumiri sfinților care le-au auzit rugăciunea. Pe aceștia îi ajută foarte mult și încrederea pe care o au în puterea Sfinților. Pe lîngă bolnavii din spital, care vin la biserică din dorința de a pune mai repede capăt suferințelor, sînt și mulți oameni împortanți care vin în mod regulat în această bisericuță, de multe ori doar să ceară un sfat părintelui Diaconașu, sau pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni.
Icoana Maicii Domnului a lăcrimat de două ori la Sfînta Liturghie
În Biserica „Sf. Nicolae”, care are trei hramuri: „ Sfântul Nectarie din Eghina,, , ,,Sf. Nicolae” și „Izvorul Tămăduirii”, se află și Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni, care a lăcrimat de două ori. În anul 2003, la slujba din 31 august, cînd Biserica Ortodoxă cinstește „Punerea în Raclă a cinstitului Brîu al Maicii Domnului”, Icoana Maicii Domnului din fața raclei Sfintelor Moaște a lăcrimat. Acest fapt a fost observat în timpul Sfintei Liturghii de către o femeie mai în vîrstă care i-a atenționat și pe ceilalți credincioși. În scurt timp cei aproape 300 de credincioși care se aflau atunci la Liturghie au determinat un foșnet, o gălăgie care a fost sesizată și de preot. Inițial preotul a crezut că a luat foc ceva de la o lumînare și că sînt destui oameni care să se ocupe de incident și nu este cazul să întrerupă Sfînta Liturghie, după care, la insistențele oamenilor a mers și el la icoană și a rămas fără grai. A privit cum curgeau lacrimi, mai mult din ochiul drept, și mirarea a fost atît de puternică, încît slujba din acea zi a luat sfîrșit atunci, oamenii plecînd acasă cu bucuria în suflete că au participat la o minune. Și astăzi se văd urmele de lacrimi uscate pe obrajii Maicii Domnului.
Și în 2006 , în ziua de Florii, în timpul Liturghiei, oamenii au observat că din ochii Fecioarei Maria curg din nou lacrimi.De multe ori oamenii se întorc la credință, la biserică, doar cînd dau de necaz. În opinia părintelui Diaconașu, necazul are un rol pedagogic, de a te întoarce de la păcat spre credință. Deznădejdea este „ păcatul lui Iuda”, des întîlnit în această lume, dar faptul că avem moaște în bisericile noastre, că avem icoane făcătoare de minuni, trebuie să ne determine să pășim cu încredere spre Dumnezeu, prin biserici, să ne rugăm, să postim, să facem fapte bune și atunci vom uita de deznădejde. Toți avem „metehne sufletești”, dar prin puterea sfinților, a icoanelor, ne putem vindeca. În această biserică din curtea Spitalului vechi se fac slujbe zilnic, între 7,30-9,30 și 17,00-18,00. Miercurea și vinerea, de la orele 15,00, se face Sfîntul Maslu – Taina Vindecării – și se citesc Moliftele Sfîntului Vasile cel Mare. Aceste rugăciuni presupun o pregătire sufletească deosebită din partea credincioșilor, dar mai ales din partea preotului slujitor.
„Sînt rugăciuni puternice care necesită post, nevoință. Dacă nu păstrăm aceste aspecte putem atrage asupra familiei noastre ispite și necazuri”, ne-a spus părintele.