Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Comisarii de mediu au săpat după deşeuri îngropate de patronul SuperMag Imperial. Vezi ce au găsit!

Reclamațiile  făcute de localnicii din Slobozia cum că patronul SuperMag Imperial ar fi îngropat sute de kg de pudrină rezultată de la reșaparea cauciucurilor  nu se susțin. 

Primarul comunei Grănicești, Gheorghe Nuțu însoțit de conducerea Gărzii de Mediu în frunte cu Adriana Iordache s-au deplasat la locul indicat de săteni pentru a excava zona. Numai că în loc de pudrină, la suprafață a ieșit un braț de curele care nu sunt altceva decât rebuturi de la cauciucuri.

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat  inițial  firma Cento Gimmy SRL, aparţinând omului de afaceri Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar, cu suma de  120  de milioane de lei vechi.

Această sancţiune a fost aplicată pentru depozitare neconformă de deşeuri. In fapt, comisarii de mediu au descoperit că în perimetrul ce aparţine balastierei firmei Cento Gimmy s-a excavat prundişul şi s-a realizat un şanţ lung de 40 de metri, lat de 15 metri şi adânc de trei metri în care au fost îngropate zeci de tone de deşeuri de cauciuc provenite de la firma vecină – SC Supermag Imperial.

Potrivit termenului impus de Garda de Mediu, până pe data de 25 octombrie a.c., toate deşeurile de cauciuc vor trebui exhumate de către cele două firme şi mutate într-un depozit autorizat pentru astfel de reziduuri.  Operaţiunea s-a desfășurat  în cursul zilei de miercuri, însă deșeuri de cauciuc nu prea erau în afară de  câteva curele.

Descinderile comisarilor de mediu în satul Slobozia au început în a doua parte a săptămânii trecute, după ce locuitorii din zonă, care îşi au gospodăriile în apropierea fabricii de procesat cauciucuri a firmei Supermag Imperial, au semnalat faptul că poluarea în zonă a reînceput.

Pe coşul centralei termice a unităţii ieşea un fum gros rezultat din arderea cauciucurilor care se precipita apoi pentru arbori, culturi agricole, case, rufe puse la uscat, care intra în plămânii oamenilor şi a animalelor, transformând sătucul de pe malul râului Suceava într-o veritabilă Copşa Mică locală.

Comisarii de mediu au constatat că lucrătorii de la Supermag alimentau centrala termică nu cu peleţi din lemn, cum era normal, ci cu deşeuri de cauciuc. A fost identificată şi o defecţiune a unui filtru la coşul de evacuare a gazelor arse dar şi alte probleme însă unitatea a primit termen de remediere a defecțiunilor care au fost realizate ulterior.

Patronul firmei, Nelu Hânțar ne-a declarat că nu a depus nici un fel de deșeuri pe teren  care să polueze mediul și sănătatea oamenilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*