Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Percheziţii în judeţul Suceava, coordonate de procurorii DIICOT, în cazul unei reţele specializate în infracţiuni informatice

Marţi, lucrătorii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, cu sprijinul unităţilor din Bacău, Craiova, Constanţa, Alba, Galaţi, Pitești, Brașov, Dâmboviţa, al IPJ Suceava – SAS, Brigada Mobilă de Jandarmi ”Alexandru cel Bun” Bacău, IJJ Suceava, IJJ Galaţi și SAS Botoșani, sub coordonarea procurorilor DIICOT Suceava, au organizat și desfășoară o acțiune, fiind în curs de derulare 37 percheziții domiciliare, după cum urmează: 1 pe raza judeţului Suceava, 4 – Botoșani, 22 – Bacău, 3 – Constanţa, 3 –  Dolj, 2 – Sibiu, 1 -Dâmboviţa şi 1 – Galaţi, în cazul unei reţele specializate în infracţiuni informatice. Cu această ocazie, urmează a fi aduse la îndeplinire 35 mandate de aducere.

În urma activităţilor operative complexe desfăşurate de oamenii legii s-a stabilit faptul că pe raza județelor Suceava, Botoșani, Bacău, Constanța, Sibiu, Dâmbovița, Galați și Dolj s-a constituit un grup infracțional organizat, compus din 36 de membri (dintre care, din judeţul Suceava: Constantin V., de 27 ani, din Rădăuți, Dinu G., de 30 ani, din Marginea, Alin  V., de 20 de ani, din Rădăuți), care au acţionat împreună şi în mod coordonat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, având ca obiect fraudarea în special a clienţilor băncii POSTE ITALIANE SPA prin obţinerea în mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fără drept a conturilor şi efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.

Activitatea infractională a grupului era structurată pe trei paliere infracționale principale, respectiv: obţinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de fonduri de pe acestea şi ridicarea sumelor de bani astfel transferate. O parte din membrii grupului actionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membrii ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice aceste sume de bani din diferite locaţii ale agenţiilor Western Union de pe teritoriul României. Prejudiciul estimat, doar până în acest moment al cercetărilor, este de aproximativ 500.000 euro.

Învinuiții față de care vor fi puse în executare mandatele de aducere vor fi conduși la sediul DIICOT Suceava în vederea audierii și dispunerii măsurilor legale procedurale.

„Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor”, se precizează în comunicatul BCCO.
Sursa:  Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*