Mai exact, este vorba de un parteneriat între cele două zone metropolitane formate în jurul municipiilor reşedinţă de judeţ, după cum a explicat Ion Lungu:
„Este foarte importantă realizarea acestei zone policentrice, deoarece prin parteneriatul dintre Zona Metropolitană Suceava şi Zona Metropolitană Botoşani avem puterea de a contrabalansa Zona Metropolitană Iaşi, cu o suprafaţă mai mare şi o populaţie mai numeroasă decât avem noi, separat acum. Principiul de finanţare pe strategia 2014-2020 este dimensiunea teritoriului şi a populaţiei. Astăzi, favorită pentru atragerea fondurilor europene este Zona Metropolitană Iaşi. În măsura în care noi venim cu o contrapondere la această zonă metropolitană, prin unirea Zonei Metropolitane Suceava cu Zona Metropolitană Botoşani, suntem în poziţia de concura cu ei de la egal la egal”.
Cele două zone metropolitane au în comun nu doar mărimea şi un număr apropiat de locuitori, ci şi graniţele.
„Limitele Zonei Metropolitane Suceava se întind până la graniţa cu Botoşani – Salcea, Dumbrăveni, Siminicea, Vereşti, adică toate care sunt acolo, iar la ei, de asemenea, zona metropolitană cuprinde localităţile până la graniţa cu Suceava”, a precizat Lungu, care, spre finele săptămânii, are programate discuţii pe tema dezvoltării policentrice cu primarul din Botoşani.