Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Pagube de peste 150 de milioane de lei produse de vijelii și viituri, în județul Suceava

Viituri și vijeliile care s-au abătut asupra județului Suceava, în vara anului trecut, au produs pagube de aproximativ 151 milioane de lei.

În perioada iunie-august 2018 a fost afectată infrastructura din 106 de unităţi administrative-teritoriale, comisiile inter-instituţionale întocmind 154 de procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor.

În urma constatării şi evaluării daunelor produse de fenomenele meteohidrologice periculoase, de către comisiile de evaluare constituite prin ordine ale prefectului, Instituția Prefectului-județul Suceava (în calitate de inițiator) și Consiliul Județean Suceava au întocmit Proiecte de Hotărâri de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, în vederea înlăturării efectelor efectelor produse..

Pentru refacerea infrastructurii, Guvernul a alocat unităților administrative afectate de calamități suma de 30.724 mii lei, din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.

Totodată, fenomenele meteohidrologice periculoase care s-au manifestat în anul 2018 în județul Suceava au afectat 12 locuințe din 4 unități administrative-teritoriale. În urma demersurilor făcute de Instituția Prefectului-județul Suceava, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava a solicitat Ministerului Muncii și Justiției Sociale, alocarea de fonduri pentru refacerea locuințelor afectate.
Prin HG nr. 480/2018 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor afectate de inundaţiile din perioada iunie – iulie 2018, pentru 8 familii din județul Suceava a fost alocată suma de 55 mii lei.

De asemenea, fenomenele meteohidrologice periculoase care s-au manifestat în anul 2018 în județul Suceava au compromis (calamitat) 15 tipuri de culturi agricole, pajiști și livezi din 14 unități administrative-teritoriale, însumând o suprafață de 334,59 hectare. Comisiile interinstituționale pentru constatarea și evaluarea pagubelor aduse culturilor agricole au estimat daunele din agricultură la cca. 180 mii lei.

În vederea activării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) ca urmare a manifestării fenomenelor meteohidrologice periculoase din anul 2018, Instituția Prefectului-județul Suceava a transmis situațiile centralizatoare a pagubelor produse la nivelul județului. Valoarea estimată a pagubelor din 104 uat –uri și 7 administratori de infrastructuri de pe raza județului, se ridică la 150.948, 54 mii lei

 

 


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Roxana c. says:

    Pe 15.08.2018 au fost afectate 29 de gospodării in Câmpulung moldovenesc. Astea au fost date uitării. Oamenii trebuie să se descurce pe cont propriu. Asigurguratorii nu au plătit limitele sau au dat sume infime.

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*