Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

Alinare adusă bătrânilor din județul Suceava prin campania „Flori pentru suflet”

Foto: Nicoleta Bogos/ Facebook

În cadrul celei  de-a VII-a ediție la nivel național, a Campaniei ”Flori pentru suflet” și a celei  de-a doua ediție a Campaniei ”Flori pentru suflet” la Suceava,  desfășurată în perioada 27 septembrie-6 octombrie,  în parteneriat cu Asociația ”Niciodată Singur-prietenii vârstnicilor” și Fundația Principesa Margareta, la nivelul județului nostru  s-au împărțit peste 1200 de felicitări și mult mai multe  flori, mici cadouri, zâmbete și mii de gânduri bune, din partea copiilor și tinerilor, în special, persoanelor vârstnice de pe stradă, aflate la biserică, la domiciliu sau din centrele și așezămintele de bătrâni din județul Suceava.

Acțiunile au fost inițiate de către  șefii centrelor de copii și de adulți care s-au alăturat cu entuziasm campaniei dar și de către asociații umanitare precum și de către dascăli inimoși și consilii școlare ale elevilor care împreună cu voluntari de toate vârstele, au deschis poarta inimii multor bătrâni și au intrat sfioși pentru a le bucura clipa.

like facebook, suceava, news, stiriCampania Flori pentru suflet a debutat în județul Suceava, în data de 27 septembrie 2018, când, voluntari din cadrul DGASPC Suceava au dăruit flori, felicitări și zâmbete câtorva persoane în vârstă din localitatea Cornu Luncii. La întoarcere, într-un sat numit Frumoasa, am descoperit un domn care scrie poezii și care, în plus, a publicat și o carte cu titlul ”Flori pentru suflet”! A fost bucuros de oaspeți și emoționat de faptul că a fost felicitat de Ziua internațională a persoanelor vârstnice. Deși are multe nevoi, ne-a întrebat dacă el ne poate ajuta cu ceva! Drept răsplată pentru vizita noastră, ne-a trimis următoarea poezie pe care a scris-o la lumina lumânării, deoarece camera în care locuiește nu are nici măcar curent electric. Dar acest lucru nu îl împedică să fie demn și să ne dăruiască din talentul cu care l-a hărăzit Dumnezeu:

Să n-ai pe nimeni niciodată/La ușa ta care să-ți bată/Să intre el în casa ta/Și să te poată mângâia,
La tot ce vei avea de spus/De toți vei fi mereu respins/Iar pâinea caldă când o frângi,
Cu mii de lacrimi o mănânci/Și n-ai cu cine să împarți/Nici bucurie nici necaz/
Pe pernă capul când îl pui/Te simți mereu al nimănui/Și tot mai grei ți-s anii vieții,
Când ai ajuns la bătrânețe/Și de tristete esti cuprins/Și glasul tău ți s-a mai stins.
Dar îți spun acum și nu uita/Cine se va ocupa de soarta ta/E o asociație ce un zâmbet iți va oferi,
Și singur nu te vei simți/Și să știi că viața toată,
Nu vei fi singur niciodată”-Ioan TudoreanÎn data de 30 septembrie 2018, angajații Primăriei Șerbăuți împreună cu cadrele didactice și elevii voluntari din cadrul Școlilor Gimnaziale Șerbăuți și Călinești, au dăruit flori și felicitări bunicilor și străbunicilor la cele două biserici din cele două sate, dar și la domiciliul celor care, fiind prea în vârstă sau bolnavi, nu au putut veni la biserică.

Cu ocazia zilei de 1 octombrie ” Zilei Internaționale a Vârstnicilor” Primăria Șerbăuți, în colaborare cu Asociația ” Niciodată Singur” și Fundația Principesa Margareta, DGASPC Suceava, AMC, Școlile Gimnaziale din Șerbăuți și Călinești, au sărbătorit împreună cu elevii și cadrele didactice, pe cei mai în vârstă dintre localnici. Ca semn de prețuire si respect, copiii și voluntarii au împărțit felicitări și flori cu însemnele campaniei persoanelor vârstnice aflate la bisericile din comuna Șerbăuți precum și la domiciliul vârstnicilor din comunitate.

Încântați de surpriza făcută, bătrânii transmit organizatorilor și voluntarilor gândurile lor bune și le mulțumesc pentru atenția acordată.

Tot în ziua de 30 septembrie 2018, la Biresica din Stroiești au fost sărbătoriți bătrânii aflați la slujba de duminică. ”Campania “Flori pentru suflet” pentru bunicile de la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Stroiești, Suceava: bunica Anuța, bunica Saveta și alte bunici au fost bucuroase și au fost îmbrățișate cu flori și gânduri bune.

Poate că bătrânețea vine cu singurătate și tristețe, poate că de multe ori au stat în fața porții așteptându-și copiii să vină… asemeni bunicii mele Ana sau a mosului Petru, Dumnezeu sa-i ierte!  Insă astăzi, am reușit să aducem un zâmbet și o floare și sentimentul că nu sunt singure și că cei în putere se gândesc la ele.”– ne-au transmis doamna Georgeta Alina Stanciu de la Școala Gimnazială nr.4Suceava.

În aceeași zi, la Suceava, voluntarii Asociației SEVA au împărțit flori și felicitări vecinilor în vârstă, cadrelor didactice pensionare, persoanelor vârstnice de pe stradă.

În data de 1 octombrie 2018, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, voluntari din cadrul DGASPC Suceava ( copii și tineri din cadrul Serviciilor Multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate Suceava) au împărțit flori si felicitări din partea Asociației ”Niciodată Singur”, în Sala Ștefan cel Mare a Palatului Administrativ, persoanelor vârstnice care au participat la ședința festivă organizată în cinstea lor de către Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Suceava. Prezența copiilor a fost o surpriză plăcută pentru fiecare dintre cei prezenți.

Tot în data de 1 Octombrie 2018, Asociația “Zâmbete în Bucovina” și voluntari de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Suceava ”am facut parte din această poveste a Campaniei ” Flori pentru Suflet”. Ne-am întâlnit cu persoanele in vârstă de la Căminul Victor din Ilisesti, le-am dăruit flori, felicitări și ciocolată și am sărbătorit, cântând împreună și aducând zâmbete pe fețele și în inimile tuturor”.

În aceeași zi, la Fundu Moldovei, angajații Centrului de Tip Familial ,, Visătorii” Fundu Moldovei împreună cu copiii voluntari, au facut fericiti 40 de vârstnici din localitate, dăruindu-le flori și felicitări, cu căldură sufletească și gânduri bune. Copiii au fost primiți cu brațele deschise. Cea mai vârstnică persoană pe care au impresionat-o până la lacrimi, are de 96 ani.

În centrul Sucevei, voluntarii de la Servicii multifuncționale de tip rezidențial Suceava au împărțit flori și felicitări persoanelor în vârstă întâlnite pe stradă.
1 octombrie a fost și ziua în care angajații Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Suceava au ales să ofere felicitări cu însemnele campaniei, flori și gânduri bune seniorilor din cadrul Centrului pentru vârstnici al Asociației Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Tinerii Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap O Nouă Viață Siret, împreună cu personalul și un grup de voluntari, elevi ai Colegiului Tehnic Lațcu Vodă Siret au dăruit în în aceeași zi, o rază de soare, o felicitare și o floare bătrânilor din cadrul azilului de bătrâni Ingvar Kamprad din Siret.

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, un grup de copii din cadrul Serviciilor Multifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate-Fălticeni au vizitat Așezământul pentru bătrâni „Sfântul Andrei”-Fălticeni, unde au oferit, pe lângă flori, felicitări și fructe, îmbrățișări și afecțiune „bunicilor de împrumut”. A fost ziua în care s-au creat legături de suflet între cei mici și cei mari, cu promisiunea de a se vedea periodic.

În data de 2 octombrie 2018, elevii clasei a VII-a B de la Colegiul National  Mihai Eminescu Suceava, au împărțit flori, felicitări și zâmbete persoanelor vârstnice întâlnite pe stradă.
În aceeași zi, Campania Flori pentru suflet a ajuns și la persoanele vârstnice întâlnite în Piața Mică din Suceava. Elevii din clasa a III- B de la Scoala Gimnaziala Nr 4 Suceava au împărțit trandafiri, zâmbete și bucurii. Au fost lacrimi din partea bunicilor emoționate, au fost zâmbete și inimi înălțate sus, tot mai sus!

Voluntarii de la Centrul de tip familial ”Universul Copiilor” Rădăuți au oferit flori, felicitări și momente emoționante, persoanelor vârstnice de la Căminul de Bătrâni din Rădăuți!

În data de 3 octombrie 2018, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, în cadrul campaniei ”Flori pentru Suflet”, voluntarii din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică și angajați ai Unității Medico-Sociale din Zvoriștea au împărțit persoanelor vârstnice din centru și din comunitate, felicitări și flori, primind în schimb zâmbete și lacrimi de bucurie.

”Ziua celor cu maturitate și experiență de viață, Ziua Bunicilor noștri, aniversată de tinerii elevi ai școlii postliceale sanitare! Cadourile și florile pregatite cu drag, au ajuns la cei pe care-i stimează și respectă. Împreună cu Direcția Generală de Asistență Socială și Ptotecția Copilului Suceavam Asociația Niciodată singur și Fundația Principesa Margareta a României, Asociația Zâmbete in Bucovina, își dorește ca Ziua vârstnicului sa fie cât mai prezentă în conștiința populatiei an de an și aceasta să devină o zi simbol. O zi cu drag pentru toți acești experți în experiențe ale vieții! Flori cu suflet, pentru suflet! La multi ani!”-ne-au transmis reprezentanții Asociației Zâmbete în Bucovina în data de 3 octombrie 2018.

Voluntari mici și mari, din cadrul Serviciilor Mulrifuncționale pentru Copilul aflat în Dificultate Gura Humorului, s-au alăturat Campaniei “Flori pentru suflet la Suceava” astfel încât, în data de 5 octombrie 2018, un grup de voluntari au oferit flori, dulciuri, gânduri bune şi un călduros “LA MULȚI ANI!” seniorilor din Aşezământul Social “Sf.M.Mc.DUMITRU” şi “SF.CUV.MATROANA” din Bucşoița-Gura Humorului.

Mesajul de suflet transmis a fost : “Nu sunteți niciodată singuri!”
Tot în data de 5 octombrie, voluntari din cadrul Casei de tip familial ,,Universul Copiilor” Rădăuți, au vizitat Centrul de ingrijiri paleative ,,Sfântul Luca” Sucevița unde sunt internate 45 de persoane vârstnice.

Mesajul lor : ”Dar din Dar se face Rai!” Beneficiarii căsuței  au pus mână de la mână și au cumpărat flori din banii de buzunar, pentru cei 45 de vârstnici oferindu-le alături de felicitări”.

În aceeași zi, tineri voluntari de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava au dăruit flori, felicitări și un gând bun, persoanelor vârstnice de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, precum și persoanelor vârstnice din centrul municipiului Suceava.
Voluntari din rândul candidaților la funcțiile vacante ale Consiliului Elevilor din cadrul Liceului Tehnologic ”Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au încercat să facă ziua mai frumoasă câtorva trecători din orașul Liteni.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*