Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Poliţiştii şi militarii vor avea concediu paternal plătit şi în 2019. Plus încă 10 zile libere, în anumite condiţii

Guvernul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia polițiștii, militarii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciar vor beneficia de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare și după 1 ianuarie 2019.
Ieri, în şedinţa Executivului, a fost adoptat un proiect de lege pentru completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999, scrie Observator.tv.

like facebook, suceava, news, stiriDocumentul prevede că polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare să poată beneficia de concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare, precum și de majorarea acestuia cu 10 zile lucrătoare, și după data de 1 ianuarie 2019.

Pentru a beneficia de zilele libere plătite, tatăl trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– să formuleze o cerere de concediu în maximum opt săptămâni de la nașterea copilului;

– să dovedească, cu certificatul de naștere al copilului, calitatea sa de tată;
– să se ocupe efectiv de îngrijirea copilului.

Mai mult, tatăl nou-născutului poate beneficia de încă zece zile libere dacă absolvă un curs de puericultură și obține un atestat în acest sens.

Potrivit proiectului adoptat în ședința de Guvern, drepturile salariale cuvenite pe perioada concediului paternal se stabilesc în conformitate cu dispozițiile legale privind salarizarea personalului din respectivele categorii.

De asemenea, se propune a se stabili în mod expres faptul că dreptul la concediu paternal plătit prevăzut în Legea nr.210/1999 poate fi cumulat cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu reglementat de legislația specială aplicabilă diferitelor categorii de personal.

Poliţiştii şi militarii, plătiţi dacă mama moare în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie
În proiectul adoptat de Guvern se mai propune și completarea articolului 5 din Legea nr.210/1999 privind concediul paternal, în sensul că și polițiștii, cadrele militare, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare vor beneficia de drepturile salariale reglementate pentru situația când intervine decesul mamei în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie.

Potrivit Guvernului, este nevoie de adoptarea acestui act normativ pentru că de la 1 ianuarie 2019 nu se mai aplică prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.90/2017, „existând în acest sens posibilitatea revenirii la tratamentul discriminatoriu”, în ceea ce privește concediul paternal, între salariații din administrația publică și polițiști, militarii, soldați și gradați profesioniști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Prin proiect se propune ca la data intrării în vigoare a acestei legi, să se abroge prevederile art.10 alin.(7) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.90/2017.

Actul normativ va merge pentru dezbatere și vot în Senat și Camera Deputaților.

Sursa: Observator.tv


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*