Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Echinocțiul de toamnă. Tradiții și superstiții

Echinocțiul de toamnă 2018 are loc are loc pe 23 septembrie, la ora 04:54. Acesta este momentul când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Superstițiile și tradațiile din jurul acestuia sunt numeroase. Mulți oameni cred că sunt o serie de  lucruri pe care nu ai voie să le faci în ziua în care debutează toamna.

like facebook, suceava, news, stiriEchinocțiul de toamnă 2018 reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Astfel, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie. Legat de echinocțiul de toamnă 2018, oamenii cred și urmează anumite superstiții și tradiții.

Echinocțiul de toamnă era intitulat „Ziua anului nou” în calendarul republican francez, care a fost utilizat între anii 1793-1805. În Marea Britanie, Sărbătoarea recoltei era stabilită în duminica cu luna plină care era cea mai apropiată de echinocțiul de toamnă.

Echinocțiul de toamnă 2018, superstiții. În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Printre superstiții se numără și cele despre recoltă. Un agricultor responsabil nu trebuie să uite de recoltă și trebuie să îi fie recunoscător lui Dumnezeu pentru roadele bogate pe care le-a avut. Astfel, oamenii de la sate duc la preot, la sfințit, plante, legume sau fructe folosite în scopuri vindecătoare. Se spune că plantele capătă puteri de alinare a durerilor sufletești și de vindecare a bolilor trupești.

Echinocțiul de toamnă 2018, superstiții. Se spune că în această zi, florile se plâng una alteia pentru că știu că va veni iarna și că vor muri. Dacă planta din camera ta este udă, dar nu de la schimbarea vremii, superstițiile spun că aceasta chiar plânge. Dacă vrei să o salvezi, tradițiile din bătrâni recomandă ca aceasta să fie unsă cu un mir sfințit de la o mănăstire apropiată.

Echinocțiul de toamnă 2018, supestiții. Dacă țăranii văd în această zi păsările plecând în stoluri spre țările calde, ei aruncă peste gard câteva mâini de grâu. Astfel, păsările călătoare nu vor pleca flămânde și nu vor distruge recoltele țăranilor.  Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.  În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană.

Echinocțiul de toamnă 2018, superstiții. Se spune că în calendarul popular se păstrează încă în perioada echinoțiului de toamnă amintirea celebrării unui străvechi început de an. „Părinții Bisericii creștine au suprapus aici, peste moartea și renașterea Zeiței Muma de origine neolitică, sărbătorile Adormirii (morții) și Nașterii Fecioarei Maria”, explică profesorul Ion Ghinoiu, potrivit realitatea.net.

Echinocțiul de toamnă 2018, superstiții. Obiceiurile importante sunt concentrate în jurul zilei Crucii. La biserică, creștii duc buchete de  flori cu care se împodobesc crucea. Se spune că florile și frunzele sunt bune de leac, vindecă durerile de cap și de dinți, iar cu crenguțele de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. De asemenea, la biserică se duc și prune, care după ce sunt sfințite se pot păstra timp îndelungat și vindecă „de bube”.

Echinocțiul de toamnă 2018, superstiții. Tradiția spune că acum este bine să se facă primul must, din struguri călcaţi în coşarcă. Tot în această zi, se bat nucii și se adună merele şi gutuile.
Sursa: Cancan.ro

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*