Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Cea mai mică bancnotă din lume, înscrisă în Cartea recordurilor, deținută de un cadru didactic din Suceava

cea mai mica bancnota din lume, stiri, suceava, vasile carabusCea mai mică bancnotă din lume, care a fost înscrisă în Cartea recordurilor, este deținută de un cadru didactic din județul Suceava. Este vorba de învățătorul Vasile Cărăbuș din localitatea Dolheștii Mari din comuna Dolhești, care are în colecția personală banul de hârtie tipărit în 1917 pe vremea Regelui Ferdinand.

Cea mai mică bancnotă a avut dimensiunile de 27,5 mm x 38 mm. Acest record a fost certificat de World Records Academy – Academia Recordurilor Mondiale.

vasile carabus, stiri, suceavaBancnota a fost emisia de urgenta in timpul Primului Razboi Mondial, are culorile verde şi portocaliu. Pe partea frontala a bancnotei se regaseste chipul regelui Ferdinand I  (care a domnit de pe data de 10 Octombrie 1914 – pana la moartea sa la 20 Iulie 1927), iar pe cealalata parte stema Romaniei.

Vasile Cărăbuș are, de asemenea, în colecție, și ce mai mare bancnotă din lume, de 500 de ruble, care a fost tipărită în Rusia în 1912.

Tot el deține și mai multe cărți de peste 100 de ani, pe care le-a inclus într-un muzeu propriu amenajat la locuința sa din Dolheștii Mari.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*