Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO & VIDEO Simulare! Accident radiologic în județul Suceava. S-a activat Planul rosu de intervenție

Marți, 18 septembrie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema <„Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al orașului Siret, împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea victimelor și protejarea mediului înconjurător, ca urmare a producerii unui accident radiologic. Punerea în aplicare a Planului județean de prevenire și intervenție în situații de urgență radiologică, precum și a Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava”.>

like facebook, suceava, news, stiriScenariul exerciţiului a presupus intervenţia în cazul producerii, în Punctul Vamal Siret, a unui accident rutier între un microbuz care transporta persoane și un autotren, care transporta substanțe radioactive.
Astfel, în jurul orei 11:00, microbuzul ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-a sustras de la activitatea de control vamal, a întors brusc și a schimbat direcția de deplasare către orașul Siret, încercând să scape de controlul agenților de Poliție de Frontieră.
Din cauza vitezei mult peste limita admisă și pe fondul nerespectării indicatorului rutier „Cedează trecerea”, microbuzul a intrat în coliziune cu un autotren, în urma accidentului rezultând în total 10 victime.

Plan rosu de interventie in urma unui accident radiologic. Detalii: www.suceavanews.ro

VIDEO ISU Bucovina. Plan rosu de interventie in urma unui accident radiologic. Detalii: www.suceavanews.ro

Publiée par SuceavaNews.ro sur Mercredi 19 septembre 2018

După efectuarea recunoașterii și în urma informațiilor primite de la cadrele Biroului Vamal Siret, s-a constatat faptul că autotrenul transporta capsule de iodură de potasiu (Monyiot-131), substanță radioactivă. S-a impus astfel extragerea de urgență a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate, cu costume de protecție contra radioactivității, și efectuarea măsurării nivelului de radiație în proximitatea autotrenului.
În urma măsurătorilor efectuate de către echipajul autospecialei CBRN (Chimic-Biologic-Radiologic-Nuclear), s-au constatat valori critice ale izotopilor radioactivi, impunându-se decontaminarea victimelor rezultate în urma accidentului și a întregului personal implicat în cadrul operațiunilor de intervenție. De asemenea, din cauza scurgerilor de carburant pe carosabil, s-a inițiat un incendiu la compartimentul rezervor al autotrenului.
După decontaminearea victimelor rezultate din accident, acestea au fost predate Punctului Medical Avansat, care a efectuat Triajul Medical de Urgență. Pentru una dintre victime, „Cod Roșu”, s-a impus transportul cu elicopterul SMURD la Spitalul Județean de Urgență „Sf.Spiridon” din Iași.

Scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situația de urgență cauzată de un accident radiologic și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și structurile competente, participante la exercițiu, respectiv Instituția Prefectului, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Siret, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Serviciul de Ambulanță Județean, Direcția de Sănătate Publică, Unitatea Specială de Aviație Iași, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Sectorul de Trecere a Frontierei Siret, Punctul de Trecere a Frontierei, Biroul Vamal Siret, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*