Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Nu toți elevii suceveni vor avea manualele școlare la începerea noului an. Nici jumătate n-au ajuns în școli până acum

Inspectorul general al IȘJ Suceava Suceava, Gheorghe Lazăr, a prezentat, în cadrul unei ședințe la Prefectură, o situație privind pregătirea unităților de învățământ preuniversitar din județul Suceava pentru începerea noului an de învățământ, în ceea ce privește manualele școlare.

like facebook, suceava, news, stiriPotrivit acestuia, procesul de selecție și de transmitere a comenzilor de manuale școlare pentru clasele I-V și VII-XII a fost reglementat de OM 3057/16.01.2018. În urma inițierii procesului de reformă a sistemului, în urmă cu 6 ani, s-au schimbat programele școlare, apărând manuale noi, câte o clasă în fiecare an școlar. Pentru aceste clase cu manuale noi comanda s-a realizat, de către fiecare unitate școlară, pe situl MEN – aplicația web SNMS (Selectarea Necesarului de Manuale Scolare).
Comanda clasei I s-a realizat în conformitate cu întreg efectivul de elevi, pentru clasele a II-a – a IV-a nu a putut depăși 20% din efectiv, iar pentru clasele a V-a s-a încadrat în 15% din efectivul de elevi.
Pentru clasele VII-XII procesul de completare a stocurilor de manuale prin retipăriri a fost realizat prin intermediul IŞJ, care a avut alocată în acest scop suma de 444 864 lei. Suma a fost defalcată pe școli, proporțional cu numărul de elevi din fiecare unitate școlară. Comenzile școlilor au fost centralizate de IŞJ.

Manualele pentru clasa a VI-a au fost selectate și editate în conformitate cu Legea manualului școlar. Comenzile au fost realizate de către fiecare unitate școlară la efectivul de elevi (5 748 în total – inclusiv manualul pentru profesori), pe site-ul MEN-SNMS. IŞJ a validat comenzile școlilor. Comenzile s-au realizat începând cu luna iunie, pe măsură ce manualele au fost tipărite.

În acest moment au fost comandate toate manualele care s-au tipărit și au fost/vor fi distribuite în școli 75% din comenzi (1 septembrie).

Pentru anul şcolar 2018-2019, s-au comandat manuale şcolare după cum urmează: la ciclul primar, comenzile de manuale s-au făcut de către unităţile şcolare, procentual, direct la CNEE, care a incheiat contracte de reeditare cu editurile agreate: cl. I = 6 758 buc. ( pentru manualele de Religie, Franceză şi Germană), cl. a II-a = 7 231 buc. (pentru manualele de Dezoltare personala, Muzică, Religie şi
Arte vizuale), cl. a III-a = 13 114 buc. (pentru toate titlurile), cl.a IV-a = 17 152 buc. (pentru toate titlurile)
cl.a V-a = 27 636 buc. (pentru toate titlurile), adică un total de 71 891 manuale.

Manualele de română şi matematică pentru cl. I şi a II-a vor fi comandate în zilele următoare.

La Ciclul gimnazial: cl. a VI-a vor fi manuale noi conform noii programe. S-au comandat 57 480 manuale pentru disciplinele: Istorie (1 manual), Geografie (1 manual), Biologie (2 manuale), Religie – Cultul ortodox (2 manuale), Matematică (2 manuale), Educaţie tehnologică (3 manuale), Română (2 manuale), Fizică (2 manuale), Informatică şi TIC (2 manuale) şi Educaţie socială (2 manuale)
Unităţile şcolare au făcut comenzile direct la M.E.N.

Toate manualele sunt editate de către Editura Didactică şi Pedagogică S.A.
Titlurile comandate sunt în curs de distribuire către unităţile de învăţământ şi vor fi pe băncile elevilor până începe şcoala.

Ciclul gimnazial şi liceal: cl. VII-XII = manualele corespund vechii programe. Pentru reeditarea lor, procentual, contractele s-au încheiat între IŞJ Suceava şi un număr de 28 edituri, în limita fondurilor alocate de M.E.N.

Au existat edituri care, în pofida cererii, nu au tiparit nici un manual – Ed. Teora sau care, datorită tirajului redus rezultat din comanda centralizată la nivel naţional, nu au mai tipărit anumite titluri – Ed. Humanitas, Ed. Corint, Ed. Aramis etc.

Unităţile şcolare au comandat manuale pentru cl.VII–XII dupa cum urmează: cl. a VII-a = 11 178 buc.
cl. a VIII-a = 16 780 buc., cl. a IX-a = 12 654 buc., cl. a X-a = 11 941 buc., cl. a XI-a = 6 617 buc., cl. a XII-a = 5 301 buc, adică un total de 64 471 manuale comandate.

În Depozitul de manuale şcolare au intrat cca 56 200 manuale, care sunt în curs de distribuire.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*