Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Autorități din Suceava și Botoșani, întâlnire cu oameni de afaceri pentru dezvoltarea economică a arealului Suceava-Botoșani. Gheorghe Flutur: Nu vom rezista pe piață!

intalnire bio suceava bt catali si ghe fkuturPreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul municipiului Suceava, Ioan Lugu, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, președinții camerelor de comerț din Suceava și Botoșani, dar și oameni de afaceri din Suceava și Botoșani s-au întâlnit, marți, la Botoșani, pentru a găsi oportunități de finanțare din fonduri nerambursabile dar și măsuri concrete, în vederea dezvoltării arealului Botoșani-Suceava.

like facebook, stiri, botosaniÎn cadrul întâlnirii s-a vorbit de clausterul regional pe bioeconomie și despre faptul că nici la ora aceasta ghidul nu este operațional pentru a da drumul la proiecte.

Încercăm cu toții să facem ceva pentru arealul Botoșani-Suceava, o zonă mai vitregită în timp, dar dacă nu avem inițiativă și dacă nu o să încercăm să lucrăm împreună fiecarte dintre noi cu experiența pe care o avem, cu experiza pe care o avem, și sanșele noastre de dezvoltare vor fi mai mici. Încercăm să atragem câți mai mulți oameni de afaceri, cât mai multe IMM-uri în clusterul nostrul. Dorim să aducem bani în arealul respectiv și să creăm locuri de muncă”, a spus Cătălin Flutur.

catalin flutur gheorghe flutur la botosani 4O poziție mai dură a avut-o președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta a declarat că există spațiu pentru funcționarea clusterului, însă ghidul de finanțare nu a apărut pentru a atrage fonduri.

Am sperat că vom demara mult mai repede aceste proiecte cluster, din păcate nici la ora aceasta ghidul nu este operațional ca să putem să dăm drumul. Ghidul de doi ani de zile nu mai iese, ca să putem depune proiecte să funcționăm și să aducem ceva bănuți. Am plecat la drum cu foarte mult entuziasm, nu mi l-am pierdut. Sunt bucuros că și Primăria Botoșani a aderat și câțiva agenți economici, sper că și CJ Botoșani va veni membru în acest cluster. Am să fiu foarte direct. Oameni buni, vă mărturisesc că m-am întors și am candidat pentru un nou mandat de președinte la CJ la Suceava, pentru că mi-am dat seama că trebuie să-mi folosesc experiența de ministru, de om politic, de parlamentar în cultura asociativă ca să rezistăm pe piață. Nu vom rezista pe piață. Noi mâncăm mere, cartofi, carne din Polonia, pentru că au asocieri și clustere. Cum putem să rezistăm noi în acest colțișor de țară, să contemplăm sărăcia de 27 de ani și tot să facem fel de fel de întâlniri pe sărăcie dacă nu avem inițitive. Suntem în al 12-lea ceas și trebuie să ne mișcăm foarte repede. De aceea, am înființat această asociere, socotesc că în centru trebuie să fie oameni de afaceri, camerele de comerț”, a spus Gheorghe Flutur.

Și președintele Camerei de Comerț Botoșani, Veleriu Iftime, s-a declarat pentru astfel de asocieri: oameni de afaceri, autorități.

Suntem clar într-o zonă în care vom muri într-un viitor mai rapid sau mai îndepărtat, dar faptul că nu știm să ne asociem este cea mai complicată problemă a noastră”, a spus Iftime.

Clusterul  a fost constituit în luna noiembrie 2016 și care are ca misiune asumată dezvoltarea economică a arealului Suceava-Botoșani, prin valorificarea potențialului existent la nivelul celor două județe și crearea de noi locuri de muncă. Clusterul vizează, pe termen scurt și mediu, implementarea unor proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile și din alte surse, în beneficiul membrilor asociați, respectiv IMM-urile din domeniul industriei bioeconomiei din cele două județe, Camerele de Comerț și Industrie Suceava și Botoșani, Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Primăria Municipiului Botoșani, precum și al Universității Ștefan cel Mare Suceava – cu rol primordial în funcționarea clusterului, dacă avem în vedere experiența și rezultatele obținute în sfera cercetării și inovării din industria alimentară și nu numai.

În cadrul Clusterului, până la această dată a fost aprobată inițierea demersurilor de constituire a Parcului Industrial Bucovina I, care va funcționa în arealul Centrului Economic Bucovina Suceava, situat în vecinătatea Aeroportului Internațional Ștefan cel Mare, Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani urmând a fi unul dintre rezidenții acestui parc industrial. În prezent, parcul industrial se află în etapa de constituire, domeniile de activitate ale acestuia urmând a fi stabilite și în funcție de cererea existentă.

Sursa: Botosaninews.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*