Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Suceveni condamnați pentru trafic de migranți. Erau ascunși în tiruri pentru a trece granița

Foto: arhiva

Mai mulți suceveni au fost condamnați de magistrații Tribunalului Iași pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Corneliu Ilciuc – trei ani de închisoare, cu suspendare, Sorin Ilciuc- doi ani şi zece luni de închisoare, tot cu suspendare, iar Sevastian Ilciuc- doi ani şi cinci luni de închisoare, cu suspendare.

like facebook, suceava, news, stiriDe asemenea, Ioan Sava a primit patru ani de închisoare. Fostul poliţist vasluian Aurel Gheorghiţă Peşa a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, iar Traian Pavalache şi Vasile Sămărtean au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare.

Procesul celor şapte a început pe 8 noiembrie 2012. Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea a fost constituita de Ioan Sava (37 de ani) si Corneliu Ilciuc (38 de ani), ambii din Suceava. Ulterior, in retea au fost cooptati Sorin si Sevastin Ilciuc (fratii lui Corneliu Ilciuc), Traian Pavalache, Vasile Samartean si Aurel Pesa. Anchetatorii sustin ca membrii grupului se ocupau cu racolarea si transportarea in Italia a persoanelor din Republica Moldova.

Potrivit procurorilor, gruparea a beneficiat de sprijinul a patru persoane din Republica Moldova, care se ocupau de racolarea clientilor. Acestea le asigurau legatura cu grupul condus din Romania de Sava si Ilciuc, care ii preluau si ii transportau peste granita de vest prin Ungaria si Austria pina la destinatie. Fiecare migrant platea catre retea intre 3.500 si 4.500 de euro, scria la acea vreme Ziarul de Iași.

Anchetatorii sustin ca acestia veneau de cele mai multe ori in grupuri de peste zece persoane si intrau in Romania prin puncte diferite de trecere a frontierei. In cazul in care intrau in tara in grup mai mare, declarau la frontiera ca vin in Romania in scop turistic, in zona Brasov. Dupa ce intrau in tara, erau preluati de Pesa sau de Ilciuc, care ii transportau la locurile de cazare – in zona Bucium, acasa la Pesa, la Manastirea Risca (judetul Suceava) sau la alte pensiuni din zona Moldovei. Dupa mai multe zile de cazare, timp in care era organizat transportul, migrantii erau preluati de fratii Sorin si Sevastin Ilciuc, care erau soferii si care ii transportau catre punctele de trecere a frontierei din vest (cel mai ades Petea si Bors). Aici erau ascunsi in TIR-uri si trecuti peste granita.

Potrivit anchetatorilor, reteaua si-a desfasurat activitatea in perioada februarie – iunie 2007. Actiunea de amploare care a dus la destructurarea acesteia s-a desfasurat la sfirsitul lunii iunie a anului trecut. Atunci, politistii de frontiera au descoperit ascunsi in cala unui autocar 3 migranti basarabeni si alti doi in autocar, dar care au prezentat acte false. Simultan, politistii de frontiera ieseni si procurorii au facut mai multe descinderi fiind descoperite alte grupuri de migranti.

La perchezitii, anchetatorii au gasit 5 persoane la locuinta lui Pesa, la Suceava intr-o pensiune 12 persoane, iar intr-o alta pensiune din Bistrita, un grup de 4 basarabeni, care asteptau sa fie dusi in Italia. Procurorii ii acuza pe membrii retelei de asociere la un grup de criminalitate organizata si trafic de migranti.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*