Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Instanța a decis: niciun vinovat în cazul Adinei, fata care cântărea 17 kg la 19 ani

Cei patru inculpaţi consideraţi vinovaţi de faptul că Adina o fată din Moldoviţa cântărea doar 17 kilograme la vârsta de 19 ani au fost achitaţi de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

În anul 2013, cazul Adinei, o tânără de 19 ani, din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, ce cântărea doar 17 kilograme, a şocat o întreagă ţară. Procurorii Parchetului de pe lângă Câmpulung Moldovenesc au întocmit un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului şi neglijenţă în serviciu, scrie Adevarul.

like facebook, suceava, news, stiriNicolae Parîjnec, soţul surorii mai mari a Adinei, care era asistentul personal al fetei, Nicoleta Parîjnec, sora fetei, care de asemenea i-a fost asistent personal Adinei, Axenia Haucă, inspector în cadrul Compartimentului Asistenţă Socială şi Autoritate Tutelară de la Primăria comunei Moldoviţa şi Lăcărmioara Smocot, asistent medical comunitar în cadrul Primăriei Moldoviţa au fost trimişi în judecată de procurorii câmpulungeni. Zilele trecute, Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a dat o primă sentinţă în acest dosar, magistraţii achitându-i pe cei patru inculpaţi pe motiv că fapta nu există. Decizia judecătorilor nu este însă una definitivă. Adina, o fată de 19 ani, diagnostică încă din copilărie cu handicap mintal sever, a fost hrănită toată viaţa de familie doar cu lapte de capră şi apă cu zahăr.

Din acest motiv, la vârsta de 19 ani a ajuns să cântărească doar 17 kilograme, să aibă 78 de centimetri înălţime şi să se exprimă la nivelul unui copil de 3 ani. Situaţia a fost cunoscută de toată comunitatea locală, incluzând medicul de familie şi asistentul social din localitate.

Cu toate acestea, în rapoartele periodice trimise la Protecţia Copilului Suceava nu s-a recomandat niciodată scoaterea fetei din îngrijirea familiei pentru tratamente greşite sau neglijenţă. Fata a fost încadrată cu handicap mintal permanent pe fondul unei encefalopatii din naştere şi a fost încredinţată spre îngrijire soţului uneia dintre surori. Acesta încasa lunar cei 600 de lei daţi de stat pentru handicapul sever şi spune că-i trimitea familiei. Bărbatul, însă, nu se îngrijea în niciun fel de copil.

Drama adolescentei a fost descoperită de medicul Alexandru Paziuc de la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc. Fata a ajuns la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria“ din Iaşi, unde medicii au început să o supună un proces de recuperare. Prefectura judeţului Suceava a înfiinţat o comisie de anchetă care s-a deplasat la Moldoviţa pentru a stabili cine se face vinovat de faptul că Adina a ajuns să aibă doar 17 kilograme la vârsta de 19 ani.

Citeste mai mult: adev.ro/pbyb9y


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*