Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Un sucevean face dezvăluiri cutremurătoare despre românii puși să muncească precum sclavii în Germania. „Pe femei din c…e nu le mai scoate”

Un sucevean, care a mers să muncească în străinătate, face dezvăluiri cutremurătoare despre condițiile în care sunt ținuți românii la muncă, „precum sclavii”, spune el.

Daniel Tiron, din Stulpicani, a apelat la o firmă din Solca pentru a merge la munca câmpului. Spera că va reuși să strângă câțiva bani deoparte, mai ales că plecarea l-a costat vreo 300 de euro. I s-a promis că va fi plătit pe oră, iar programul de muncă va fi de opt ore pe zi. Realitatea s-a dovedit, însă, a fi alta, povestește Daniel.

like facebook, suceava, news, stiriAm plecat pe data de 5, pentru a vedea cum este în Germania că tot am auzit că se fac bani. Am stat 2 săptămâni. Eu am reușit să plec, dar au rămas români pentru că îti ia pașaportul și te ține acolo. Erau oameni fricoși de la țară, oameni săraci. Mergeam la muncă la ora 5 și stăteam în câmp până la ora 12 noaptea. Era polonul cu oamenii. Nu aveai voie să bei apă, doar la trei ore, erai jignit în toate felurile când vroiai să bei apă sau dacă vorbeai cu un coleg. Mâncare nu dădea trebuia să îți iei singur, 7 km pe jos până la un magazin. Femeile erau umilite tare. Cazarea era în containere de câțiva metri, câte 10 persoane și mai mult amestecat”, ne-a povestit tânărul.

El spune că femeile plângeau în timp ce munceau deoarece supraveghetorul le bătea cu palmele la fund și le făcea c…e.

Mare grija daca mergeți la firma Solca sa plecati în Germania si auziți de firma RENNER nu mergeți pentru ca este o adevărată sclavie. 
Ar trebui autoritățile să ea urgent masuri si sa facă un control la această firmă. Erau femeie cu familie acasă care plângeau pe rândul de praz ca polonul pe nume ARTUR le batea cu palmele la fund, le facea c…ve. Din c..ve nu le lasa toată ziua. Eu am zis ca voi anunța autoritățile si am primit pașapoartul si am fost urcat din firmă direct în autocar. Va spun cu mâna pe inimă eu am mai lucrat în străinătate, în  Tenerife, Italia, dar ce am vazut în Germania am rămas șocat. Cât de tare sunt umiliți românii”, spune Daniel.
Tot el afirmă că o femeie din Fălticeni, care nu a primit apă, a căzut în camp, i s-a făcut rău și a venit supraveghetorul și a aruncat cu apă pe ea „și a spus c..vă nu ai nimic dă-i drumul la muncă”.
Daniel se plânge că nu a fost plătit pentru cât a lucrat. El este hotărât să apeleze la Poliție, dar va face o plângere și la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Loading...

loading...

15 Comentarii

  1. Flavius says:

    Dragule, munca la camp -ca-i Germania,Spania , Italia sau Romania-nu-i pentru panselute. Intamplarea face sa cunosc persoane plecate prin firma asta din Solca si nu s-au plans chiar asa. Intr-adevar e munca grea si conditiile nu-s chiar de 4 stele dar cine isi vede de treaba vine cu bani frumusei. PS:Kurwa e injuratura nationala a polonezilor.Se aplica si la barbati si la femei . Si daca pe polonez il doare maseaua.

    Răspunde
  2. X says:

    Astept detalii cu adresa unde a lucrat acest domn si vreau sa merg personal sa ma interesez. Vreau sa ajut cum pot . Intuiesc ca firma este undeva in zona Mutterstadt (langa Mannheim). Va multumesc

    Răspunde
  3. Dumitru says:

    Eu merg cu aceasta firma de 10 ani de zile, și nu as putea spune cât de recunoscător le sunt. Adevărat ca nu este ușor și acolo se muncește din greu dar venim acasă cu bani pe care aici nu ii facem nici într-un an. Probabil este mai gingaș domnul ca aici sunt sute de oameni și nimeni nu se plânge.

    Răspunde
  4. andrei says:

    Hola….bah si eu am fost acolo …..acu vreo 6 ani si in camp era aiurea si se purtau (sefi poloni si romani) ca niste nazisti cu oamenii …Dar sunt 2 variante aici . Unu ….majoritatea oamenilor care merg acolo nu prea le place sa gandeasca si la bautura fac scandal (de fiecare data sa intamplat asa.) . Eu din cauza ca citeam eram ridiculizat de catre romanii de acolo. Asa ca ..e nevoie de control pentru a tine oamenii in frau . Oamenii intotdeauna vor face abuz de acest control.(si romani si poloni in aceeasi masura) 2. Sunt romani (bucovineni si maramureseni) care merg de 15ani acolo . EU ,personal am castigat foarte bine cu aceasta firma si cunosc foarte multi oameni care si-au ridicat case ,trimis copii la scoala …s-au ridicat

    Răspunde
  5. Vasile Flocea says:

    hahah! Ati uitat de camera de gazare! :))) Domnilor, este greu si sunt cam reci patronii dar daca muncesti n ai treaba cu nimei…

    Răspunde
  6. Alex Mirel says:

    Aceasta firma a fost si inca va fi o oază de speranță pentru oamenii din orasul Solca si localitatile invecinate cu Solca. Intr-o zona uitata de lume, unde nu exista locuri de munca si tinerii nu au nici o perspectiva si nici un viitor, prin aceasta firma s-au realizat sute de familii.
    Parintii mei merg la munca in Germania cu aceasta firma de 15 ani si singurul lucru de care se plang in ultima vreme e faptul ca peste scurt timp nu vor mai indeplini conditiile de varsta pentru a mai putea pleca.
    Eu am terminat facultatea lucrând pe perioada de vară în Germania și mi-am strâns bani încât sa imi platesc taxele la facultate cand a fost cazul și chiria in oraș.
    Acest articol e plin de minciuni și sferturi de adevăr, nici măcar jumătăți. E exact tipul de poveste pe care îl auzi de la cei care nu fac față muncii de acolo și ca sa nu se facă de rușine față de cei apropiați încep să scornească tot felul de povești.
    Ce vă zic eu eu adevarul…
    Este adevarat, munca în agricultură este grea, mai ales când este tratată cu seriozitate… de aceea agricultura nemților nu se compară cu cea de la noi. Totul este calculat, punctual… de aceea uneori trebuie să mergi la câmp la muncă dimineața la 5. La inceput este foarte greu să reziști psihic, nefiind obișnuit cu stilul de muncă alert, mai ales ca eu am plecat și lipsit de experiență pe la 19-20 de ani… dar încet – încet îți intri în ritm și poți lucra cot la cot cu cei care sunt de zeci de ani acolo, mai ales dacă ai norocul și de oameni de treaba in jurul tau care să îți explice cum se fac lucrurile cât mai ușor și să îți dea o mana de ajutor la nevoie. Deși în primul an cand ai sa mergi pe-acolo cat stai… o sa îți tot spui ca nu o sa te mai intorci… dar astea trec iar la final sezon cand te vezi cu banii in mana, te gandesti cum sa mai te mai intorci o tura in acelasi an.
    Despre șefii de acolo, e un mediu multicultural… ai și poloni și rromi și vietnamezi și spanioli și negri. De obicei șefii de acolo sunt oamenii care au cea mai multă experiență în cadrul firmei, sunt cei mai vechi. Unii mai fac exces de zel și incep să țipe dar de cele mai multe ori pe bună dreptate… ca și muncitorii freacă buha, altii vin mahmuri dupa chefuri pana la 3 dimineata, altii vin rupti de somn ca nu pot dormi din cauza altora si tot asa. Sa nu mai zic ca sefii sunt luati la misto…mai ales dacă sunt de culoare si se fac pe seama lor tot felul de glume de cacat… asa cum le place romanilor sa faca. Problema e ca unii sefi lucrand atata timp cu romani inteleg limba romana…
    Cu unii poloni am ramas prieten si mai vorbim pe skype de sarbatori, is niste oameni foarte prietenosi sau cel putin eu asa i-am nimerit.
    Despre femeile abuzate cum descrie baiatu asta… frate ești în Germania…o țară care pune pe primul loc drepturile omului și ale minorităților, tocmai trecutului pe care îl au. Prin absurd să se intample asa ceva… il da afară pe polon sau roman sau ce natie o avea și nu mai calcă acolo în veci…iar despre apă… ai la discreție apă minerală se aduc baxuri dimineata cand pleci la muncă și la amiaz cand ai si pauza de masa de juma` de oră.
    Despre condițiile de cazare și faptul că ai de mers 7 km pana la un magazin. Frate eu nu știu unde ai vazut tu fermă în mijlocul orașului… poate la noi in Romania. Cazarea e in cambuze și stau maxim 4 persoane…dar asta nu-i bai… cat am fost student am platit 150 de euro chirie sa stau cu 4 persoane… asa ca la ce se aștepta să stea la hotel de 5 stele în mijlocul câmpului?
    Iar de mers la magazin pentru cumpărături firmele pun la dispozitie un microbuz pentru cei care vor să iși facă cumpărăturile. Și de obicei oamenii se strâng și iși fac program de mers la cumpărături în anumite zile. Dar romanii și eu cel puțin veneam cu mancare de acasa, dacă vrei să strângi bani… ca acolo mancarea e scumpă. Daca mergi și dai banii pe mâncare și baxuri de bere cum fac unii și mai ales show-uri pana la ora 3 dimineata cum fac astia din stulpicani ca nu poți să dormi din cauza lor… la intoarcere când vezi câți bani ai cheltuit începe să îți cam para rau.
    Ma uit la poza baiatului asta si ma intreb cum de au acceptat sa-l trimită in Germania, probabil a venit cu vrajeala de-aia ca a lucrat in Spania si Italia. De obicei cei din Stulpicani is niste oameni sanatosi cu statura impunatoare capabili de efort… asta e un sfrijit… a ajuns acolo si i s-a dus oja de pe unghii si a venit acasa cu coada intre-picioare. Stai acasa baiete… somajul si ajutorul social o sa te ajute sa stai in zona ta de confort… sau poate o sa te intorci inapoi la functia ta de director in Tenerife :)))

    Răspunde
  7. Edy Feraru says:

    Moama la mn in Spania daca al vedea sefu de canp pe asta la ce fatza de plictist are nul lasa nici makr sa coboare din autobuz. I-l trimetea pachet anapoi akas.

    Răspunde
  8. Ionutz says:

    „Eu am reusit sa plec, dar au mai ramas romani pentru ca iti ia pasaportul si te tine acolo.”
    In ce film traitii? Ce q vrajeala asta? De cand itzi trebuie pasaport ca sa mergi in Germania? Itzi ia buletinu in primele zile ca sa itzi fak contractul de munca, lasatzi vrajeala k am fost acolo. Oamenii se roaga k sa prinda un sezon bine sa fie de lucru si asta se plange. Is altzi oameni kre nu prind lok in ture din cauza oamenilor k asta.
    Adevaru e k vin multi care nu stiu cu ce se manank munk, cred k vin in concediu si fac camera sau se intorc aks, nu te tzine nimeni pe degeaba.

    Răspunde
  9. Un muncitor says:

    Dak vi sa muncesti faci si bani. Ai greu da faci si bani cum la noi nu se castiga. Am avut un coleg de cambuza Maciej era polon sa nascut cu 3 degete la mana si muncea la un loc cu toata lumia si era cel mai taetor la salata. Muncia cele mai multe ore k in seprebri avea nunta si ziua la salata seara la folie sau hala si ai mai ajuta si pe alti. La final de tura romanii pleacau acasa cu 1 2 3 mii de euro Maciej pleca cu 4 mi sau 4 mii cinsute. Nu tie tine nimenea peste program, dar toata lumia vre sa lucreze cit mai mult sa cistige cit mai multi bani. Dak te ti de treaba faci bani si ti duci si acolo si acolo unde prinzi singur sau cu iechipa ta, dak nu stai la cambuza si nu te mai ia nimenia la lucru k te vede k esti puturos.

    Răspunde
  10. Mihai says:

    Da nimeni nu se sesizeaza? Se dau comisioane grele la firma asta. Cer transportul dus intors la inscriere. Nu ai voie sa te intorci cu altcineva acasa plus comisionu lor. Un om da 300 euro la firma desi de pe 5 martie e data lege ca firmele nu au voie sa ia comision !!! Chiar nu exista legeee ????

    Răspunde
  11. Domnu Daniel noi lucram cu Artur și nu e adevărat ce spui ca ne face curve și ne da cu palma peste fund! Când voi ați venit într-adevăr a țipat la voi doar pentru ca voi stăteati banii nu cad din cer și cât despre fata leșinata e o minciuna am fost în câmp în ziua aia și ea a cerut sa ai fie oprit cipul pentru ca ea pe soare nu poate lucra asa ca mai lăsați minciunile! Aici se vine la munca nu la dormit dacă va plătea degeaba poate ca erați mulțumiți. Nu scorniti niște minciuni doar pe singurul fapt ca voi ați crezut ca veniți la distractie! Noi majoritatea de moldoveni care venim suntem mulțumiți ni se da de lucru putem câștiga niște banii de ce nu va plângeți de alte firme care a-și bat joc de oamenii și ai cheamă și după ai trimit acasă fără banii de buzunar măcar! Sa va fie rușine încă ați avut noroc ca sau comportat frumos șefii cu voi ca de altfel erați plecați de mult

    Răspunde
  12. Jeanbill says:

    Munca nu e pentru puturosi. Mii de oameni lucreaza acolo si s-a gasit buricul pamantului care sa vorbeasca. Mama mea lucreaza de 18 ani acolo si e mulțumită. Eu lucrez de 10 ani. Unii vin cu bani acasa ( cei care vor să munceasca), altii vin cu mana goală ( cei care merg “sa vada cum e in Germania” – excursiile se platesc). Imi termin casa si mi-am luat masina cu banii de acolo. Dar trebuie sa muncesti. Niciodata nu va sta neamtul sa te primeasca cu paine si sare – ” a venit printul X si trebuie sa ii suflu in mancare” . Eu cand iau pe cineva la lucru am pretentia sa munceasca. Nu sa am santier sau camp de lucrat tot anul. Stiu persoane care vin cu 5-6000 de euro în 2 luni. Sa fim realiști- în România nici nu visezi asa ceva. A zis ca erau ” oameni fricosi de la tara, oameni saraci”. El e de la oraș de la Stulpicani? El, daca nu e sărac, …a venit acasa. Au de unde ii da parintii bani probabil.

    Răspunde
  13. adri says:

    Tenerife, Italia…?!!???

    Răspunde
  14. alaunu1 says:

    Intradevar e foarte greu, se lucreaza de dimineata pana seara, sefii polonezi sau mai nou romani se poarta foarte urat cu oamenii. Au fost zile (nu in fiecare zi…) cand am inceput lucrul la ora 5 dimineata si am tertminat la ora 3 dimineata, cu mici pauze intre (“goluri de productie”) dar ceva bani tot se fac. Acolo ai un singur drept, daca nu-ti convine ceva poti sa pleci oricand acasa; nu cum zice “baietasul” asta, cum ca el a “scapat”. Ploua ninge, tuna, fulgera se lucreaza afara in camp pe frig, pe caldura (chiar si peste 40 grade C). Inca acum este ceva mai bine in sensul ca ai o zi libera la fiecare 10 zile lucrate, inaine lucrai “non-stop” nici nu mai stiai ce zi era… Conditiile de lucru difera, sunt locuri de munca “mai lejere”, unde daca ai ceva “relatii” poti sa faci bani frumosi si sa nu-ti fie chiar atat de greu. Dar “din auzite” acele locuri se cam “cumpara”… una peste alta daca nu ai ce sa faci e bine sa vii aici, ceva bani se fac, oamenii intradevar si-au facut case, si-au cumparat masini etc. cine rezista resista cine nu vine acasa. Nu-i imposibil, poate fi o lectie de viata. Sunt foarte multe de spus si pe langa asta fiecare vede lucrurile diferit…

    Răspunde

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Un sucevean face dezvăluiri cutremurătoare despre românii puși să muncească precum sclavii în Germania. „Pe femei din c…e nu le mai scoate” | Moldova24

Lăsați un comentariu

*