Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Expoziția „Tradiție și inovare în creația artistică a studenților” a fost vernisată la USV

În aceste zile, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava găzduiește expoziția intitulată „Tradiție și inovare în creația artistică a studenților”, aparținând studenților și cadrelor didactice ale Facultății de Arhitectură, Construcții și Artă Decorativă din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți.

Prezentată pentru prima dată în afara spațiului ucrainean la Iași (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași) și Suceava, expoziția certifică valoroasă colaborare academică dintre Universitatea din Cernăuți și cea suceveană, reunind o paletă generoasă de creații originale: picturi, sculpturi, prelucrări artistice ale metalului, costume populare, elemente de tapiserie, icoane.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului prof. univ. dr. Stepan Melnychuk, Rectorul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernauti, a domnului prof. univ. dr. Mihai Dimian, Ordonator de credite al USV, a Decanului Facultății de Arhitectură, Construcții și Artă Decorativă, domnul prof. univ. dr. Igor Fodchuk, a doamnei lector universitar Oxana Dvirna, din cadrul aceleiași facultăți, precum și a altor reprezentanți ai comunității academice sucevene. Detalii tehnice și explicații științifice privind exponatele au fost oferite publicului prezent la deschidere de către domnul lector univ. dr. Călin-Horia Bârleanu, din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării: „Liniile și culorile sunt completate în cadrul expoziției de prezența simbolurilor și arhetipurilor culturale. De la particularități tehnice și tematice în încondeiat, la portul popular sau motivele prelucrării artistice a lemnului sau a fierului, expoziția demonstrează continuitate și unitate cu întregul spațiu cultural din care face parte și România, printr-o serie generoasă de forme geometrice sau de influență agrară. Succesul expoziției este unul în plan latent, sub forma preluării filonului tradițional cu păstrarea trăsăturilor sale fundamentale, dar și cu atenție față de ceea ce înseamnă profanare simbolică și, inevitabil, îndepărtare de folclor. Creațiile, adevărate mostre de cultură și viață, sunt animate de culori și forme care arată o capacitate reală de a inova și combina folclorul cu arhitectura, mai ales în privința liniilor și a formelor care pot orna în egală măsură o cămașă tradițională, dar și o casă. Dincolo de simțul estetic, atât de important, mai ales astăzi, expoziția studenților și a cadrelor didactice din centrul universitar ucrainean vorbește de la sine despre ce înseamnă apartenența, conexiunea cu o dimensiune arhaică, plină de sens și de importanța originilor culturii proprii și colective.”

Dincolo de dimensiunea sa culturală, expoziția constituie o extindere a parteneriatului dintre Universitatea Națională „Yurii Fedkovici” din Cernăuți și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava către domeniul artistic, reprezentanții celor două universități inițiind deja colaborări în această direcție.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*