Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Gospodărie călcată de hoți în timp ce proprietarii erau la slujba de Înviere

O gospodărie din comuna Bogdănești a fost călcată de hoți în noaptea de Înviere, când proprietarii erau la slujbă. Potrivit unei informări a IPJ Suceava, Secția 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei a fost sesizată prin „S.N.U.A.U. 112” de un bărbat de 40 de ani din comuna Bogdănești, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras un cal, un ham și căruța din interiorul curții sale.
like facebook, suceava, news, stiri
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de faptul că, victima și familia sa erau plecați la biserică, în noaptea de 07./08.04.2018, persoane necunoscute i-au sustras din grajd un cal cu ham și din curte atelajul hipo, prejudiciul fiind de circa 4.500 lei.

În urma măsurilor operative întreprinse, polițiștii au identificat pe raza comunei Boroaia un tânăr de 25 de ani și un minor de 16 ani, ambii din comuna Bogdănești, iar în preajma acestora cabalina sustrasă, hamul și căruța, cei doi recunoscând comiterea furtului.

Atât cabalina, cât și atelajul hipo au fost recuperate și restituite persoanei vătămate.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

Anterior, la data de 05.04.2018, orele 19:3, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Gura Humorului, au fost sesizați prin SNUAU 112 de către un bărbat de 48 de ani, domiciliat în comuna Drăgoiești, jud. Suceava, despre faptul că fiul său i-a furat calul.
Persoana vătămată locuiește împreună cu fiul ei, de 22 de ani, localnic, în același imobil din satul Drăgoiești și deține un cal și un atelaj hipo.
Din verificările efectuate de polițiști s-a constatat faptul că tânărul de 22 de ani, fiind sub influența băuturilor alcoolice a luat calul și căruța.
În urma activităților desfășurate, acesta a fost identificat, calul și căruța fiind restituite bărbatului de 48 de ani.

Multe din furturile de animale sunt facilitate și de neluarea unor măsuri minime de siguranţă, fapt ce duce la creşterea riscului de victimizare privind astfel de furturi.
Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt:
– neglijenta în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele , în cadrul gospodăriilor particulare;
– lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora;
– neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare;
– lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.
Pentru ca bunurile dumneavoastră să  nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor:
asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, grajdurilor sau coteţelor;
asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii;
nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe islaz sau pe câmp;
nu invitaţi în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care asiguraţi securitatea animalelor şi păsărilor;
când intraţi în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează;
dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa.
duceţi animalele la păşunat împreună cu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar daca aveţi posibilitatea, angajaţi o persoana cunoscuta şi serioasă pentru a face acest lucru;
nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distantă mare de locuinţe sau in locuri izolate, fara să asiguraţi paza acestora;
atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publica, dar şi o tentaţie pentru hoţi;

Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii chiar dacă sunt identificaţi nu au posibilităţi de a vă despăgubi.
Dacă  sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Gospodărie călcată de hoți în timp ce proprietarii erau la slujba de Înviere | Moldova24

Lăsați un comentariu

*