Miercuri 24 Aprilie 2024, Actualizat acum 114 zile 12:00 am

54 de donatori au luat parte la acțiunea „Hai cu noi să donăm sânge” inițiată de grupul „Rădăuțiul civic”

Miercuri, în data de 14 martie 2018, la inițiativa grupului „Rădăuțiul Civic”, 68 de persoane s-au prezentat la Spitalul Municipal „Sf. Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți pentru un gest nobil: donație de sânge. Inițiativa grupului civic intitulată „Hai cu noi să donăm sânge” a apărut pentru a crește gradul de conștientizare asupra posibilității ca cetățenii să facă un gest nobil, să doneze sânge și chiar să contribuie la salvarea de vieți.

Intervalul de donare de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți este în fiecare miercuri, între orele 10:00 și 12:00, iar pentru donarea de sânge personalul medical se deplasează în fiecare săptămână de la Suceava. Pe lângă bonurile valorice de 70 de lei și o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau motivarea absențelor de la școală, beneficiile donării de sânge sunt multiple și pentru sănătatea donatorului: crește imunitatea, reduce riscul de accident vascular și altele.

Conform celor comunicate personalul de specialitate, într-o zi obișnuită de miercuri sunt aproximativ 10-15 donatori. În urma inițiativei grupului civic, numărul total de persoane prezente miercuri a fost de 68. Dintre acestea, 54 au fost admise pentru a dona sânge, un număr de aproape 5 ori mai mare decât în zilele obișnuite de miercuri. Acțiunea a fost coordonată de Rodica Ciobanu, cu sprijinul lui Radu Bouaru (grafică) și Anamaria Boghean (promovare), toți trei membri ai echipei „Rădăuțiul Civic”, având suportul și din partea celorlalți colegi. Promovarea acțiunii a început pe data de 9 martie și în scurt timp mesajul a ajuns la câteva mii de persoane, prin intermediul rețelelor de socializare, înscrierile făcându-se prin completarea unui simplu formular. Echipa noastră a repartizat cât mai uniform persoanele înscrise în intervalele disponibile, astfel încât timpul de așteptare să fie unul cât mai mic.

„Ne bucurăm că cetățenii au răspuns într-un număr atât de mare. În condițiile în care în România sute de operații sunt amânate din lipsă de sânge în spitale și mai ales în condițiile în care stă în puterea cetățenilor să schimbe această stare de fapt, ne-am dorit să dăm un exemplu și altor cetățeni, încurajându-i să le pese mai mult și să se implice activ în rezolvarea problemelor comunității locale sau chiar naționale”, a declarat Rodica Ciobanu, coordonator al acțiunii de donare de sânge.

Această acțiune face parte din seria de acțiuni inițiate de echipa noastră ca răspuns la rezultatele sondajului „Tu ce îți dorești pentru Rădăuți în acest an?”, unde peste 300 de rădăuțeni și-au exprimat opiniile cu privire la problemele locale și au venit cu numeroase idei care ar putea crește gradul de implicare a societății civile în comunitate.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. 54 de donatori au luat parte la acțiunea „Hai cu noi să donăm sânge” inițiată de grupul „Rădăuțiul civic” | Moldova24

Lăsați un comentariu

*