Vineri 18 Ianuarie 2019, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

 

Șeful CJ, Gheorghe Flutur, va participa la Cotroceni, la invitația președintelui Klaus Iohannis, la discuții pe tema Centenarului

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur va participa joi la Palatul Cotroceni la o discuție cu președintele Klaus Iohannis pe tema Centenarului, la invitația șefului statului. El a spus că va prezenta cele zece puncte importante din programul pregătit de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Primăria Suceava pentru aniversarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire și de la unirea Bucovinei cu Țara.

„Dorim să fim prezenți, activi și să marcăm anul 2018 ca an important și pentru noi, Bucovina, care a avut un rol aparte în procesul Marii Uniri. Primul punct în program „Bucovina Unește” va fi în 27 martie, când vor fi organizate evenimente simultane la Suceava, Chișinău și Alba Iulia, cele trei provincii care s-au unit cu Țara, dar și proiectul privind istoria presei în Bucovina, poveștile de succes ale bucovinenilor din diaspora și premierea elitelor, dar și programul de promovare a bunei conviețuiri cu minoritățile din Bucovina și aportul adus de acestea dezvoltării regiunii în cadrul proiectului „Bucovina-Mica Europă”. Pentru artizanul unirii Bucovinei cu Țara, Iancu Flondor, vor fi realizate două statui, una care va fi amplasată în zona centrală a municipiului Suceava, iar o alta pe Aleea Unioniștilor din Alba Iulia. Tot în anul centenar se vor derula acțiuni de refacere ale unor morminte în Regiunea Cernăuți ale unor personalități care au avut un rol important în Unire. Vor fi organizate evenimente care să marcheze împlinirea a 100 de ani de la înființarea Adunării Constituante la Cernăuți, în 27 octombrie cât și pentru a marca a rolului armatei române în acea perioadă. Pe parcursul anului se vor realiza manifestări itinerante în județ pentru a se discuta despre zestrea cu care Bucovina a venit la Unire, iar în 28 Noiembrie, de Ziua Bucovinei, acestea vor fi prezentate într-o expoziție și va fi organizată Ședința Solemnă a Consiliului Județean Suceava cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara. La 1 Decembrie va fi sărbătorită Marea Unire, iar o delegație din Suceava va participa la manifestările de la Alba Iulia, unde, tot la 1 Decembrie va fi vernisată expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, în Sala Unirii.”, a spus Flutur.

La această întâlnire vor mai participa Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei și Marian Olaru, directorul Institutului „Bucovina” din Rădăuți, filială a Academiei Române.

loading...

Loading...

2 Comentarii

 1. MURARIU DOINA says:

  CA SA VEZI MAFIOTII LUI BASESCU SE OCUPA IN CONTINUARE DE CE STIU EI MAI BINE,CHERMEZE PE BANII PUBLICI ,ASTA AU FACUT IN REGIMUL CHIORULUI,ASTA FAC IN CONTINUARE ,RUSINE SA LE FIE!!!!!

  Răspunde
 2. ...din_somnul_cel_de_moarte... says:

  Si ce-o să mai discute Flutur cu taica Joha,fie şi aşa,insoţit de angrosistul parşiv Ursu şi de Marian Olaru,alt “bucovinean” de pripas? Că,având aceeaşi propensiune spre fals,contrafacere,festivism frivol,Flutur putea să-i ia cu el şi pe – să zicem – directorul comercial al magazinului “Bucovina” sau pe sfetnicul său de taină,astăzi şi mâine,analfabetul savant de internet Ion Gâză-Botezătorul,de la aşa-zisul Centru Cultural Bucovina,că tot îl învaţă acela prostii stratificate ,jenante,penibile…
  Deoarece domnul Flutur ,in afară de sforăitoarele sale iniţiative verzi,s-a remarcat pentru „cunoscători” prin declaraţii care pun sub semnul intrebării nu cultura sa generală,nu buna credinţă,acestea fiind accesorii nespecifice la pedelişti,ci chiar frecventarea regulată a unei şcoli generale,înainte de a se face dumnealui pădurar! Pentru că in capul lui este şi acum că Bucovina s-a unit cu „principatele” ,(aşa a spus intr-o emisiune la televiziunea pentru o regiune penticostală puternică! Care se cheamă – cum altfel ?? – Bucovina TV…) că e cazul să aibă (Bucovina,in varianta sa sfrijită,malankară..) mai multe pretenţii,să fie mai băgată in seamă,deoarece „au fost nişte acorduri” (?!?!) Că care acorduri,ştie dumnealui ceva ce nu ştie vulgul şi nu spune? Că el,cf.aceloraşi ziceri,din acelaşi context cultural televizoristic,ştie „adevărata istorie a Bukowinei”,leitmotiv care il frământă sub forma unor mâncărimi in partea din spate a kurului şi pe angrosistul parşiv Ursu care,tot aşa,ştie el o istorie ocultată a Bucovinei pe care publicul nu o ştie,una in care,din păcate, (cum dă de inţeles fără echivoc!) unirea s-a făcut „necondiţionat” Ce păcat,subliniază dumnealui,că dacă era „condiţionată” ce bine ar fi fost atât pentru dumnealui cât şi pentru strămoşii săi „bucovineni”,măcar in pauzele de acomodare cu scânteia!
  Iar toţi aceşti mari apologeţi de mucava ai unionismului bucovinean,experţi infailibili,sunt aceleaşi persoane care dau cu flegma in simbolurile naţionale ale României intregi,ale României intregite,insinuând fin (subtil,zic ei!) teme ale iredentismului ukrainean ba chiar si ale celui maghiar ,interesat in orice ar tulbura o istorie a românilor,in orice ar sublinia sau ar pune in valoare contribuţia BOR la realizarea idealului naţional! Sunt aceia care organizează,in cap cu Flutur,festivalul de micţionare a zidurilor Cetăţii de Scaun a Sucevei,de fezandare prin kufurire a urmelor strămoşilor muşatini,ale intemeietorilor Moldovei intregi,ale oaselor lor ,cu produsele inteligenţei si glandelor lor de vite de pripas revărsate anual in Şanţul Cetăţii de Scaun,monument istoric din clasa A (adică de interes naţional) pe fondul răgetelor unor plozi rataţi,pe bani publici,in sfidarea bunului simţ şi chiar a legii… Tot ei,in păr,sunt aceia care au pus mână de la mână şi la expoziţia pe care articolul dumneavoastră il mentionează ca făcând parte din „omagiul”adus Unirii au prezentat o contrafacere grosolană,un fals,drept „spada a lui Stefan cel Mare”,găsită la Vaslui…
  Zic acuma nişte ieşeni că, la pagina 118 din catalogul expoziţiei ajunse la ei,s-a scris cu carioca sau cu pixul sau cu toporul,cu ce-o fi, că este „replica” acea contrafacere… Insa minciunile si trimiterile false au rămas… Cu aia se vor duce la Joha si apoi la Alba Iulia,in aceeasi formaţie de aburitori?
  Au facut ce-au facut toţi,nu numai Flutur,insa acesta a excelat şi a depăşit orice masură…Implicându-se direct şi impropriu in acte culturale care îi depăşesc posibilitaţile de exprimare ba chiar de percepţie,in manifestări care nu ar trebui politizate sau atinse de aripa distrugatoare a frivolului politruc-ural!
  Dvs. vă daţi seama că dumnealui increţeşte fruntea in fiecare zi,face proclamaţii,anunţă,sună din goarnă,ne indeamnă,ceartă guvernul,arată cu degetul, exact de sub stema judeţului Suceava,aceea in doua culori ale unui stat strain,ale bicisnicului stat ukrainean care tine sub cizma sa o jumătate din Bucovina ? Daca nu credeţi ,priviţi ,vă rog.monstrozitatea produsă cam prin anul 1998,de nişte stramosi politici interesaţi ai domnului Flutur:
  http://prntscr.com/iqj4ad
  …apoi vedeţi cum arată combinaţia de culori ukraineane pentru orasul Lwow,doar pentru comparaţie:
  http://prntscr.com/iqj50g
  …dar şi stema interbelică a judeţului Suceava,cea bazată pe tradiţia heraldică,facută de speciliaşti,aprobată si consacrată printr-un act normativ,respectând intrutotul simbolistica dar si regulile stiinţei si artei heraldice! Care nu are nimic de-a face cu propganda ukraineana!
  http://prntscr.com/iqj666
  Trebuie neapărat spus că pe această adevarată stemă a judeţului se regăseşte simbolul heraldic al crucii metropolitane,trimiterea la istorie,la inceputurile de organizare bisericească, când la Suceava,sub Alexandru cel Bun,s-a intemeiat prima mitropolie moldoveneasca,recunoscuta de Bizanţ!
  Iata de sub ce culori increţeşte fruntea domnul Flutur & Asoc. în fiecare zi,sub ce auspicii işi face dumnealui cruce,cu ce irizări culturale se va duce el la Johannis ca să stabileasca impreună cum e cu unirea… Si cu domnul Ursu,desigur!
  http://prntscr.com/iqj8tx
  Apoi să vedeţi,vericine veti fi dvs.,cenzori,complici de-ai lui Flutur,oameni de bună credinţă,cetăţeni români,cum arată pagina din lucrarea “Stemele Regatului României”,1935:
  http://prntscr.com/iqjf6j
  Cât despre taica Johannis,că ce o sa le zică el,ce ştie,cum simte el,nu putem să zicem chiar nimic,nu că “ex nihilo nihil”,ci pentru că atât el cât si muza sa ,Frau Angela ,sunt ,ca să zicem asa, über alles…

  Răspunde

Lăsați un comentariu

*