Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Modificări majore la Programul Rabla în 2018. Apar condiţii noi 

În 2018, Programul Rabla demarează cu modificări majore pentru cei care și-au propus să-și cumpere o mașină nouă prin accesarea „Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național”.

Pe lângă criteriile deja existente, autoritățile vor introduce condiții suplimentare care ar putea să dea bătăi de cap românilor care vor să acceseze Programul Rabla, scrie Observator.

ITP valabil la data casării, una dintre condiţiile Programului Rabla în 2018
Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a declarat, în exclusivitate pentru Observator, că Programul Rabla 2018 va fi lansat în luna martie, cu două modificări majore, față de 2017.

Prima noutate se referă la Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

Conform noilor reglementări, mașina care trebuie casată în vederea obținerii voucherului trebuie să aibă ITP valabil la data casării.

“La momentul actual, sunt în discuție introducerea unor criterii suplimentare, ca și noutăți față de ediția de anul trecut, respectiv în cadrul Programului Rabla să se introducă obligativitatea ca autovehiculul uzat care urmează să fie casat să aibă efectuată Inspecția Tehnică Periodică valabilă la data casării”, a precizat președintele AFM, Cornel Brezuică.

“Motivul care a dus la luarea acestei decizii a fost că vrem să scoatem aceste maşini din circulaţie, nu doar din Parcul Auto Naţional. Dacă nu au ITP, nu funcţionează. Mai ales că, după noile reglementări, dacă nu ai ITP îţi suspendă înmatricularea. Deci, este normal să scoţi din circulaţie o maşină care nu are Inspecţia Tehnică”, a explicat directorul AFM.

Programul „Rabla Plus” interzice înstrăinarea
“Pentru Programul Rabla Plus se discută introducerea obligativității ca persoana care achiziționează un autovehicul electric în cadrul programului să nu îl înstrăineze într-o perioadă de cel puțin un an”, a continuat Brezuică.

Potrivit Administrației pentru Fondul de Mediu, „Rabla Clasic” va avea un buget de 283 milioane lei, față de 205 milioane lei, cât a fost în 2017.

În cazul „Rabla Plus”, pentru achiziţia maşinilor hibrid sau full electrice, bugetul explodează pur și simplu, fiind de aproape cinci ori mai mare: 200 milioane lei, față de numai 45 milioane lei, cât a fost în 2017!

Valoare voucher şi ecobonus
Ca și în anii trecuți, pentru a beneficia de reducerea oferită de stat, persoanele care vor să acceseze Programul Rabla 2018 trebuie să se prezinte cu mașina veche la un centru autorizat de colectare și casare.

Aici, i se va elibera certificatul de distrugere a maşinii şi voucherul în valoare de 6.500 lei.

Foarte important, cuantumul primei de casare “se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km”.

La fel de important este că, în 2018, la această sumă se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.000 de lei în cazul achiziționării unei mașini noi, echipată cu un sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km, în regim de funcționare mixt.

De asemenea, la achiziționarea unui autoturism nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, statul acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

În cazul unei persoane care este acceptată în Programul „Rabla Plus 2018”, și dorește să cumpere o mașină nouă electrică sau hibrid prin Programul „Rabla Clasic” ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare.

Ecotichetul pentru Programul Rabla Plus se acordă astfel:

45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric;

20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Persoanele fizice care doresc să acceseze Programul “Rabla Clasic” trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

are domiciliul sau reşedinţa în România

nu are obligaţii de plată la bugetul local

s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere

a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere

a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere
a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat

a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

De asemenea, beneficiază de prima de casare, prin Rabla 2018, orice persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

are domiciliul sau reşedinţa în România

nu are obligaţii de plată la bugetul local

i-a fost cedat de către un proprietar persoană fizică dreptul de beneficiu asupra primei de casare

a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Rabla în 2018 pentru persoane juridice
De reducerile acordate de stat, prin Programul Rabla, poate beneficia și persoana juridică, dacă:

a obţinut din partea Autorităţii aprobarea dosarului de acceptare

s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehiculul nou, obţinând nota de înscriere

a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere

a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere

a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat

a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Ce defineşte o “rablă”
Administrația pentru Fondul de Mediu definește mașina uzată, eligibilă pentru prima de casare, prin Programul Rabla, orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară, înmatriculată în România, care are: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu.

Echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.

De asemenea, maşina trebuie să aibă în cursul anului înscrierii în Programul Rabla o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricaţiei.

Sursa: Observator.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Modificări majore la Programul Rabla în 2018. Apar condiţii noi  | Moldova24

Lăsați un comentariu

*