Joi 21 Februarie 2019, Actualizat 12:00 am

 

Festivalul- concurs județean de folclor „Comori de Suflet Românesc”, la a XVI-a ediție

Festivalul- concurs județean de folclor „Comori de Suflet Românesc” a ajuns la a XVI-a ediție.  Concursul se va desfăşura în două etape: faza zonală şi faza finală. Faza zonalăva aduce pe scenă formaţii din toate localitățile celor 6 subzone ale judeţului.

În această etapă a concursului vor fi selectate formaţiile cu cel mai bun nivel de prezentare pentru faza finală. Formațiile, până la faza finală, vor beneficia de sprijinul specialiștilor CCPCT pentru perfecționarea programului artistic. Pentru găzduirea manifestărilor din faza zonală au fost alese cămine culturale, prin rotaţie, astfel încât într-o perioadă de câţiva ani să putem fi prezenţi într-un număr cât mai mare de aşezăminte culturale din judeţ.
Juriul acestei faze zonale va fi alcătuit din consultanți artistici ai CCPCT .

Faza finală va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” în perioada 27 – 29 iulie 2018, la Câmpulung Moldovenesc, unde vor participa câștigătorii locurilor I de la fazele zonale.

Festivalul se adresează următoarelor categorii: Copii (până la vârsta de 15 ani); Școli cu educație vocațională; Așezăminte culturale; Formații artistice ale minorităților; Formații consacrate.

Formațiile consacrate sunt: Grup vocal „Altița” Bilca, Grup vocal „Bucovina” Calafindești, Grup folcloric „Obcina Stânișoarei” Mălini, Formația de jocuri bărbătești „Trilișești” Iaslovăț, Ansamblul folcloric „Florile Bucovinei” Rădăuți, Ansamblul folcloric „Arcanul” Fundu Moldovei, Grupul folcloric „Arcanul bătrânesc” Frătăuții Noi și Grupul folcloric „Arcanul” Pârteștii de Jos, formații cu „valoare de patrimoniu cultural” recunoscute la nivel național.

Festivalul – concurs se va desfăşura pe următoarele secţiuni: Ansamblu folcloric, compus din: orchestră sau fanfară + jocuri populare + solişti instrumentişti şi vocali; Formaţie de obiceiuri – exclus obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou; Grup folcloric – taraf tradiţional sau grup instrumental + jocuri populare + cântece de grup; Grup vocal – instrumental; Grup vocal; Formaţie de jocuri populare de bărbaţi; Formaţie de jocuri populare de perechi; Formaţie de jocuri populare pe generaţii.

Calendarul manifestărilor:
– 25 februarie 2018 – Faza zonală Dorna + Câmpulung la Căminul Cultural Sadova
– 4 martie 2018 – Faza zonală Rădăuți + minorități la Căminul Cultural Putna
– 11 martie 2018 – Faza zonală Fălticeni + Suceava la Casa de Cultură Fîntînele
– 18 martie 2018 – Faza zonală Humor la Căminul Cultural Drăgoiești

Tuturor participanţilor li se vor acorda diplome de participare. Laureaţilor din Faza finală li se vor acorda premii în bani (pentru locurile I, II şi III) și diplome de excelență pentru formațiile consacrate.
Juriul are latitudinea de a redistribui premiile.
Câştigătorii locurilor I din fiecare zonă vor fi selectaţi pentru a participa la faza finală a concursului. Nu se admit în concurs instrumente muzicale nespecifice folclorului din zona noastră (saxofon, taragot, chitară, orgă etc.). O formaţie poate participa în concurs doar la o singură secţiune. Nu se admite substituirea muzicii prin suport digital (CD-uri).

Data limită de înscriere este o săptămână înaintea fiecărei faze zonale. Fişa de înscriere se poate depune la sediul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, str. Universităţii nr.48, prin poştă sau la tel./fax 0230/530126. Costurile ocazionate de deplasarea la fazele zonale vor fi suportate de către participanţi.

„Promovarea valorilor folclorice din judeţul Suceava constituie o prioritate a Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Evoluţia satului românesc în ultimii ani are anumite particularităţi care se reflectă în peisajul socio – cultural actual. Manifestarea are un caracter educativ pentru artiştii amatori din lumea satului şi doreşte să sensibilizeze opinia publică în vederea identificării valorilor culturale tradiţionale specifice fiecărei vetre folclorice”, susțin organizatorii.

loading...

Loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Festivalul- concurs județean de folclor „Comori de Suflet Românesc”, la a XVI-a ediție | Moldova24

Lăsați un comentariu

*