Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, premiată la Festivalul Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă din Belarus

Corala Ciprian Porumbescu a reprezentat România la cea de-a 17-a editie a Festivalul Concurs de Muzică Religioasă Ortodoxă „Kolozhsky Blagovest” 2018, desfăşurat în perioada 07-10 februarie a.c.. La eveniment au participat 35 de coruri de renume, pe bază de invitaţie, care au interpretat partituri din repertoriul muzical religios ortodox.

Corul sucevean dirijat de pr.prof. Lucian Tablan-Popescu a câştigat premiul II la categoria Coruri laice şi de asociaţii culturale, podiumul fiind completat de locul I – Corul de cameră „SINE NOMINE” din Kiev, Ucraina şi ansamblul vocal „Svirel” al Academiei de Arte din Minsk, locul III.

Premiul special al juriului pentru cel mai bun solist vocal a fost câştigat de prof. Valentina Tablan-Popescu, soprană în cadrul ansamblului coral din Suceava. Bucuria a fost cu atât mai mare întrucât doamna prof. Valetina Tablan-Popescu a primit acestă distincţie chiar de ziua ei de naştere.

„Kolozhsky Blagovest” este cel mai de anvergură eveniment cutural din estul Belarusului, înfiinţat în anul 2002 pentru a celebra cea de-a 10-a aniverasre a diocezei din Grodno, Belarus. Ediţia din acest an a întrunit aproximativ 500 de invitaţi şi un auditoriu impresionant. Juriul a fost format din zece personalităţi de înaltă ţinută artistică, profesori, muzicieni şi ierarhi din Europa, festivalul reprezentând o comuniune cultural-artistică cu precădere din Europa rasariteană, la care au luat parte formaţii din Polonia, Ucraina, Franta, Rusia, Letonia, Lituania, Grecia, Serbia, România, Armenia, Republica Moldova ş.a. Concertul-concurs a avut loc în Catedrala ortodoxă Holy Pokrovsky (Acoperământul Maicii Domnului), iar Gala laureaţilor şi ceremonia de premiere a fost găzduită de Teatrul regional Grodno.

Acesta ar fi cel de-al doilea premiu pe plan internaţional în ultimele 5 luni. În perioada imediat următoare dorim să punem în scenă un concert pascal pe care să îl promovăm în mai multe oraşe, iar în luna mai să participăm la un concurs de tradiţie în Polonia la care am fost recent invitaţi. Să nu uităm că grupul nostru coral a devenit un ambasador al culturii româneşti peste hotare, un model de organizare şi de încredere pentru iubitorii de acest tip de muzică, susţinând în diaspora 127 de concerte în ultimii 7 ani, în condiţiile în care activitatea noastră are la bază autofinanţarea. Vreau să mulţumesc în numele meu şi al colegilor mei tuturor acelora care ne sunt alături necondiţionat atât la bine cât şi la greu!”, susține managerul coralei, ing. prof.  Ionuţ-Vichentie Ilisoi, prin intermediul unui comunicat de presă.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*