Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

O cunoscută firmă din Suceava, care a montat pavele și borduri la Iași, suspectată că ar fi tras țeapă la cantitățile de nisip în cadrul unui contract uriaș

O cunoscută firmă din Suceava, care a obținut un contract de milioane, prin care a montat pavele și borduri în mai multe cartiere din municipiul Iași, este suspectată că ar fi tras țeapă la cantitățile de nisip. Este vorba despre Symmetrica, care și-ar fi bătut joc de o lucrare de două milioane de euro, potrivit jurnaliștilor de la Bună Ziua Iași, care au intrat în posesia unui raport al Curții de Conturi.

Pe data de 20.07.2015, s-a semnat primul contract de lucrari pentru modernizarea trotuarelor. Firma care a castigat licitatia se numeste Symmetrica, cu sediul social in Suceava. Dupa acest contract, societatea a devenit abonata la lucrarile primariei.

Recent, la Palatul Roznovanu au ajuns concluziile unui control efectuat de Curtea de Conturi.

Au fost vizate chiar contractele semnate de Primarie cu firma amintita in 2015, dar si in 2016, valoarea totala a acestora apropiindu-se de 2 milioane de euro. Conform informatiilor puse la dispozitie de sursele de incredere din Primarie, controlul ar putea fi urmat de un dosar penal. Mai precis, Symmetrica a reusit sa primeasca pentru un metru patrat de pavele, insemnand materiale plus manopera, aceeasi suma ca in cazul in care a “uitat” sa mai puna un strat de nisip.

“Situatia este destul de grava. Nu prea s-a vorbit pe aici. Hartia de la Curte a ajuns la contabil, dar si la primar. Din cate stiu, cei de la Curte au verificat lucrarea prin sondaj. S-a constatat ca pavelele montate cu strat de nisip au costat tot atat ca cele care au fost montate direct pe beton“, spun surse din cadrul Primariei, pentru Bzi.ro.

In aceste conditii, este greu de stabilit prejudiciul exact. Specialistii spun mai in gluma, mai in serios, ca ar trebui decopertata toata lucrarea facuta de Symmetrica, insemnand hectare bune.

Aceleasi acte puse la dispozitie de sursele din Primarie arata clar ca s-a lucrat doar pentru a atrage foloase din contractele publice. Cum s-a evaporat profitul si cine sunt beneficiarii, numai procurorii pot stabili.

Situatiile de lucrari prezentate in sustinerea platii facturilor emise de antreprenorul de constructii nu sunt insotite de documente care sa ateste/sustina realitatea si exactitatea cantitatilor de lucrari efectiv realizate, asa cum au fost asumate prin contractele de achizitii de lucrari atribuite: au fost identificate situatii in care grosimea stratului de suport este inferior celui asumat prin contractele de lucrari si respectiv cel inscris in situatiile de lucrari atasate facturilor decontate integral de catre unitate”, se arata in concluziile controlului.

S-a lucrat fara autorizatie
Conform acelorasi documente, mai este dezvaluita o informatie importanta: s-a lucrat fara autorizatie de construire. “Realizarea obiectivelor de investitii fara obtinerea autorizatiilor prevazute de lege. Documentatiile tehnico-economice aferente nu contin toate informatiile si documentele invederate de cadrul legal aplicabil. Lipsa programului de control al calitatii in executia lucrarilor, a proceselor-verbale de control al calitatii la faze determinante si/sau lucrari ascunse. Lipsa documentelor cu privire la modul in care s-a realizat urmarirea efectuarii lucrarilor de modernizare in conformitate cu: proiectele, caietele de sarcini si reglementarile tehnice in vigoare”, se mai spune in document.

S-au pus 8 hectare de pavele
Conform primului contract, cu numarul 66302/20.07.2015, Symmetrica SRL s-a obligat sa puna pavele pe o suprafata de 30.000 metri patrati, valoarea lucrarilor fiind de 2,7 milioane lei, fara TVA. Astfel, s-au montat pavele in cartierele Pacurari, Tatarasi, Bucium, si zonele Decebal si Nationala. Al doilea contract cu numarul 55870/25.06.2016 are o valoare de 5,5 milioane lei, fara TVA, semnat tot cu Symmetrica.

De data asta, lucrarile au constat in montarea pavelelor si bordurilor pe o suprafata de 50.000 metri patrati. Au fost vizate zonele Ciurchi, Ciric, Stejar, Tatarasi. Important este ca lucrarile au avut o garantie de 12 luni. Orice depasire a perioadei nu mai atrage raspunderea executantului.

Reprezentantii Symmetrica: “Pot fi 2-3 centimetri mai in stanga”
Reporterii BZI au luat legatura cu reprezentantii Symmetrica, dar acestia au lasat impresia ca nu au habar despre controlul Curtii de Conturi. “Nu stiu despre aceasta lucrare. Nu stiu despre ce este vorba“, declara Florentina Stanciu, asociat in firma. Nici Sebastian Bobu, directorul executiv, nu a putut oferi detalii, in schimb, a spus ca va verifica.

“Nu va pot spune, nu stiu. Sunt situatii cand aceste lucrari nu necesita autorizatii de construire, deoarece sunt considerate reparatii. Este posibil ca trebuia, habar nu am. Daca exista 2-3 centimetri mai in stanga sau mai in dreapta, este posibil ca nu s-a respectat proiectul. Nu ne-a spus nimeni nimic”, explica Bobu.

Conform datelor financiare ale firmei, cifra de afaceri a inregistrat un record chiar in anii in care s-au semnat contractele cu Primaria Iasi. In 2016, au ajuns la suma de 92,6 miliaone lei, iar in 2015 la 87,3 milioane lei. Societatea are doi asociati: Florin Cristinel Stanciu si Florentian Mihaela Stanciu, ultima avand si calitatea de administrator.

 


Loading...

loading...

3 Comentarii

  1. dumitrescu iulian says:

    EXACT ,,,,SI LA BROSTENI-SUCEAVA EXISTA CONTRACTE INCHEIATE INTRE PRIMARIE SI SIMETRICA …OARE CURTEA DE CONTURI LE-A VERIFICAT???/

    Răspunde
  2. Coco says:

    Ma indoiesc ca pavelele ar fi puse direct pe beton…ati vazut vreodata cum arata un pavaj fara un strat de nisip dedesupt???

    Răspunde

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. O cunoscută firmă din Suceava, care a montat pavele și borduri la Iași, suspectată că ar fi tras țeapă la cantitățile de nisip în cadrul unui contract uriaș | Moldova24

Lăsați un comentariu

*