Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Sorin Pandelea, de negăsit, iar o nouă acțiune de căutare ar fi periculoasă. „Probabil o să trebuiască să așteptăm primăvara”

A doua zi de căutare a trupului salvamontistului Sorin Pandelea, dispărut în avalanșa de la 1 decembrie, a fost tot fără niciun rezultat. Timp de două zile, salvatorii montani din cinci judete ( Suceava, Neamt, Sibiu, Bistrita, Mures) au derulat încă o acțiune de recuperare a salvatorului montan Sorin Liviu Pandelea, îngropat de avalanșa din Călimani pe 01 Decembrie.

„Muntele ne-a intampinat cu o temperatura de -21 de grade si o cornisa amanintatore pe care cei doi observatori desemnati de Salvamont Suceava si Vatra Dornei au veghet-o timp de 7 ore dand dobada de o rezistenta fizica iesita din comun. Cu totii stiam ca in evntualitatea prabusitii cornisei, aveam cel mult 30 de secunde sa parasim zona si sa ne adapostim de avalansda ce avea sa cada peste noi. Totodata eram constienti ca nu toti vor reusi evacuarea de urgenta si de aceea misiunea a fost 100% voluntara si tot de aceea nu au fost acceptat nimeni fara echpament special ( DVA, sonda, lopata, ABS). S-au folosit toate tehnologiile si procedeele cunoscute de la saparea retelelor de gropi in zapada compacatata cu adancimi variind de la 3 la 5 m pana la sondari pe orizontala, caini special antrenati si dispozitive RECCO. Chiar daca dimineata s-a stabilit undeva la 3-4 ore timpul maxim de expunere la frig, dupa 7 ore inca se mai lucra si numai noaptea a facut ca oamenii muntilor sa coboare tacuti si resemnati din acea vale a mortii strajuta de Piatrosul Calimanilor”, susțin reprezentanții Salvamont.

Marți a fost ultima încercare de a recupera trupul salvamontistului.

Prognoza arata ca un val de aer cald de altitudine va ajunge in zona inca din jurul orelor 13 iar riscul ruperii acelei cornise si declansarii avalansei face ca riscul sa nu mai fie acceptat. Urmeaza alte valuri de ninsori si probabil ca o sa trebuiasca sa astaptam primavara. Colegii nostri din Suceava, Vatra Dornei si Salvamont Romania au facut tot ce ara cu putinta omeneste pentru a inapoia trupul neinsufletit familiei. Poatre ca muntele la- iubit prea mult si vrea sa-l mai pastreze un timp”, potrivit unui comunicat al Salvamont.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*