Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

VIDEO! Tradiția crucilor de gheață! Pompierii civili din Bosanci au scos gheață de la Lacul Roșu pentru crucile de Bobotează

În  mai multe sate sucevene există  tradiţia  confecţionării  unor cruci de gheaţă în  Ajunul Bobotezei, dar cum temperaturile scăzute au făcut ca gheața să fie mai mult o pojghiță pe râuri, în acest an, localnicii și pompierii civili din Bosanci au mers  la Lacul Roșu pentru a avea din ce face crucile.

Trasată apoi şi tăiată cu fierăstraie mecanice, gheaţa va lua forma crucilor, iar acestea vor fi montate pe mesele de gheaţă sub forma unor altare la bisericile din comuna Bosanci, dar şi la alte biserici din zonă, pentru slujba din ziua de Bobotează.

Crucile vor fi împodibite cu  flori de femei în dimineaţa Bobotezei, iar aici se va tine slujba şi se va sfinţi apa. Când crucea este gata, pompierii aduc întregului sat vestea că vine Boboteaza. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.

Obiceiul este păstrat de peste 140 de ani. Bătrânii din comună, povestesc că în anul 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ, ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Sătenii s-au dus şi în acest an pe iazurile din zonă şi au tăiat blocuri mari de gheaţă din care au confecţionat crucile în jurul cărora astăzi s-a făcut slujba de Bobotează.

Boboteaza, sărbătorită, în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă şi are, pe lângă înţelesurile creştine – momentul naşterii spirituale a Mântuitorului – trăsături de mare sărbătoare populară. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Publié par Florin Cobzii sur jeudi 4 Janvier 2018

Publié par Florin Cobzii sur jeudi 4 Janvier 2018


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*