Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Patronul unei cunoscute firme din Suceava, fost șef al OCPI Iași, condamnat pentru corupție

Patronul unei cunoscute firme din Suceava, fost șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași a fost condamnat de Curtea de Apel București la șapte ani de închisoare pentru „comiterea unor infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

Este vorba despre administratorul firmei SC Toposig Expert Suceava, Orest Oanea, care, miercuri, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoșani.

În același dosar au fost condamnați și primarul din comuna ieșeană Dumești, Mihai Sabaiduc, care a primit opt ani de pușcărie, dar și juristul primăriei, Constanton Gheorghiu.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție București au respins miercuri după-amiază toate căile de atac formulate de Oanea, dar și ceilalți inculpați din dosar.

„La data de 15.11.2017, ora 22.15, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani un bărbat în vârstă de 48 ani din municipiul Suceava, față de care Curtea de Apel București a emis mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care a fost condamnat 7 ani închisoare pentru comiterea unor infracțiuni prevăzute de Legea 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Orest Onea a fost trimis în judecată pentru  abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată și  fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit procurorilor, „în cursul anilor 2005 şi 2006, inculpaţii Sabaiduc Mihai, primar al comunei Dumeşti şi preşedinte al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Butnariu Constantin, consilier superior I în cadrul Primăriei Dumeşti şi membru al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Gheorghiu Constantin, secretar al comunei Dumeşti şi secretar al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Dorneanu Constantin, consilier superior în cadrul aceleiaşi primării şi Guzu Radu, şef al Postului de Poliţie Dumeşti, au pus în aplicare un mecanism prin care inculpaţii sau rudele lor au dobândit în mod ilegal mai multe terenuri situate pe raza administrativ teritorială a comunei Dumeşti, judeţul Iaşi, în apropierea drumului european 58 (Halmeu-Iaşi-Sculeni) în scopul vânzării investitorilor în schimbul unor importante sume de bani. În esenţă, procedeul viza achiziţionarea la preţuri modice a unor terenuri fără valoare imobiliară aparţinând unor persoane cu vârste înaintate şi fără posibilităţi materiale şi, pe baza unor documente falsificate, schimbarea scriptică a amplasamentelor acestor terenuri şi încheierea cu vânzătorii a unor contracte de vânzare – cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleaşi suprafeţe însă cu amplasamente în zona cu potenţial imobiliar. Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanenţă în eroare cu privire la actele pe care le încheiau.
În concret, după ce inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu şi Sabaiduc Mihai intrau în posesia titlurilor de proprietate ale vânzătorilor sub pretextul realizării formalităţilor de încheiere a contractelor de vânzare – cumpărare şi după ce identificau terenuri cu suprafeţe similare în apropierea drumului european 58, inculpatul Oanea Orest, în calitatea sa de director general al O.C.P.I. Iaşi modifica titlurile originale şi adăuga datele de identificare ale terenurilor vizate. Acest lucru se realiza pe baza unei documentaţii întocmite în fals de inculpaţii Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin şi Sabaiduc Mihai.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a acestor modificării, inculpaţii redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către comisia locală de fond funciar Dumeşti având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor.

În final, contractele de vânzare – cumpărare erau redactate şi autentificate de inculpata Vieru Lidia – notar public, împreună cu inculpata Matei Elena, pe baza unor documente falsificate (titluri de proprietate, reprezentări grafice, etc.) fără eliberarea certificatului de sarcini şi a documentelor cadastrale.
Pe parcursul derulării cercetărilor în acest dosar penal, inculpata Vieru Lidia i-a solicitat inculpatei Matei Elena să falsifice o parte din aceste documente şi a prezentat procurorilor aceste documente falsificate.

De asemenea, după declanşarea cercetărilor penale, pentru a împiedica descoperirea faptelor de corupţie şi, implicit, pierderea terenurilor dobândite fraudulos, inculpatul Sabaiduc Mihai, cu sprijinul inculpatului Butnariu Constantin, a uzat în mod abuziv de prerogativele funcţiei sale de primar şi, în numele Primăriei Dumeşti, a iniţiat mai multe acţiuni civile împotriva persoanelor prejudiciate şi a solicitat instanţei de judecată desfiinţarea titlurilor de proprietate legal emise părţilor civile.

Prin acţiunile lor, inculpaţii au creat în dauna a 16 părţi civile un prejudiciu în sumă de 1.458.551,68 lei (echivalentul a 408.180 euro) reprezentând valoarea terenurilor dobândite în mod fraudulos.

Persoanele fizice şi juridice ale căror drepturi au fost vătămate s-au constituit părţi civile în cauză cu sumele totale de 857.190 de euro şi 30.725 lei, reprezentând daune materiale şi morale şi au solicitat repararea în natură a pagubelor suferite prin restabilirea situaţiei anterioare.

Primăria ieșeană Dumeşti a suferit un prejudiciu total de 79.294,82 lei (echivalentul a 22.175,9 euro) însă nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Patronul unei cunoscute firme din Suceava, fost șef al OCPI Iași, condamnat pentru corupție | Moldova24
  2. Patronul unei cunoscute firme din Suceava, fost șef al OCPI Iași, condamnat pentru corupție | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*