Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Un fost primar, un funcționar al APIA, dar și președintele asociației Piatra Șoimului, trimiși în judecată de DNA. Vezi motivul!

Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, din perioada 2004- 2012, Gabriel Șerban, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, la data de 31 octombrie, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc, i-a înlesnit inculpatului Piticari V. Ioan, reprezentant al Asociației producătorilor și crescătorilor de taurine Piatra Șoimului, cu intenţie, obţinerea de subvenţii, în mod necuvenit, în campania 2011, în sumă totală de 219.448,15 lei, în numele Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, prin aceea că i-a eliberat acestuia, o adresă nr. 15091/09.09.2011, pentru a-i servi la APIA CJ Suceava, pe care inculpatul Piticari a depus-o în dosarul de subvenţii/2011 al Asociaţiei Piatra Şoimului, fără a fi înregistrată în evidenţele APIA CJ Suceava, adresă care are un conţinut inexact în accepţiunea art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 întrucât creează aparenţa unei deţineri legale a păşunii mun. Câmpulung Moldovenesc, de către Asociaţia Piatra Şoimului, după data expirării contractului de arendare nr. 16332/31.08.2007 încheiat pe 3 ani.

În același dosar a fost trimis în judecată și Ioan Piticari, care,  în calitate de reprezentant legal al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din mun. Câmpulung Moldovenesc, în campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012, cu complicitatea funcţionarului public al APIA CJ Suceava, inculpata Nicoleta Cheler, şi a primarului mun. Câmpulung Moldovenesc, a folosit la APIA CJ Suceava, în numele Asociaţiei Piatra Şoimului, cu rea-credinţă şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, documente falsificate prin contrafacerea subscrierii şi documente cu conţinut inexact
faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 634.603,26 lei.

Astfel, Asociația Piatra Șoimului, prin reprezentant legal, inculpatul Ioan Piticari, nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă, contractul de arendare încheiat de Asociaţie cu Primăria mun. Câmpulung Moldovenesc la data de 31.08.2007 expirând la data de 31.08.2010, nu a prezentat la APIA dovada înregistrării persoanei juridice în Registrul Naţional al Exploataţiilor, nu a făcut dovada deţinerii efectivului de animale pe raza administrativ teritorială unde se află păşunea, de către persoanele trecute în Anexele 32 şi 13, iar aceste persoane s-a dovedit că nu sunt membri ai asociaţiei şi nu au semnat în dreptul numelui lor, nu l-au împuternicit pe preşedintele Asociaţiei Piatra Şoimului, Ioan Piticari, să solicite subvenţii de la APIA.

În campaniile agricole 2010, 2011 şi 2012,  acesta a folosit documente falsificate prin contrafacerea semnăturii şi documente cu conţinut inexact,  faptă având ca rezultat obţinerea pe nedrept de subvenţii pe suprafaţă (SAPS), în sumă totală de 564.455,64 lei. Astfel, IF Piticari Ioan, prin reprezentant legal, inculpatul Ioan Piticari, nu a făcut dovada utilizării legale a păşunii pentru care a solicitat sprijin pe suprafaţă. La data de 12.05.2010, când inculpatul a depus la APIA CJ Suceava, cererea de subvenţii/2010, în numele persoanei fizice Ioan Piticari, a depus şi cererea privind transferul exploataţiei pe IF Piticari Ioan, iar pentru a face dovada folosinţei/utilizării terenului, a depus un contract de închiriere nr. 9636, încheiat de Primăria Câmpulung Moldovenesc cu persoana fizică Piticari V. Ioan la o dată ulterioară depunerii cererii de subvenţie, respectiv, la data de 13.05.2010, pe o perioadă de 6 ani, începând cu data de 20.05.2010; de asemenea, fermierul nu a îndeplinit condiţia de eligibilitate privind asigurarea încărcăturii pe păşunat.

Totodată, este judecată și Asociația producătorilor și crescătorilor de taurine Piatra Șoimului, reprezentată prin Ilenuța Piticari.

 

„În temeiul prevederilor art. 330 şi art. 249 Cod procedură penală, s-a propus menținerea măsurilor asiguratorii dispuse prin Ordonanța nr. 38/P/2013 din 17.09.2013 asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților: PITICARI V. IOAN, CHELER NICOLETA şi ŞERBAN GABRIEL CONSTANTIN, până la concurenţa sumei de 1.193.838,50 lei”, arată DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava – Secţia penală.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Un fost primar, un funcționar al APIA, dar și președintele asociației Piatra Șoimului, trimiși în judecată de DNA. Vezi motivul! | Moldova24

Lăsați un comentariu

*