Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

Administratorul unei societăți, dar și câțiva muncitori, trimiși în judecată în urma exploziei de la Gura Humorului în care a murit un bărbat

Administratorul unei societăți, dar și câțiva muncitori, au fost trimiși în judecată în urma exploziei de la Gura Humorului în care a murit un bărbat, în urmă cu patru ani.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatilor: Neculai Stan, Mihai Marius Hașmei, Florin Ioan Șutu, Dumitru Blanar, Dumitru Simeria și SC Euroexpert Fier Forjat SRL din comuna  Tiha Bîrgăului, județul Bistriţa Năsăud sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugerea din culpă şi uciderea din culpă.

Anchetatorii au arătat că la data de 04 septembrie 2013, inculpaţii Şutu Florin Ioan, administrator al societății, Stan Neculai, Haşmei Mihai-Marin, Blanar Dumitru şi Simeria Dumitru au intervenit pentru remedierea unei defecţiuni la branşamentul de gaz al familiei T., de pe strada Livada Poştei, oraş Gura Humorului,  şi din cauza modului defectuos în care s-a remediat lucrarea avariată, s-a produs un incendiu la locuinţa familiei T., care a avut ca urmare decesul numitului T.G.

Pe  06 septembrie 2013, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Gura Humorului au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de explozie şi incendiul puternic.

Începând cu luna septembrie 2013, S.C. A. Cluj S.A. şi C.R.S. S.A. au început lucrările de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi apă uzată în oraşul Gura Humorului. În acest sens, societatea S.C. A. Cluj S.A. a subcontractat o parte din lucrări către alte firme printre care şi societăţii S.C. Euroexpert Fier Forjat S.R.L.Tiha Bârgăului. Pe strada Livada Poştei, în perioada producerii incidentului se efectuau lucrări de modernizare a reţelei de canalizare, fiind săpate mai multe şanţuri în apropierea locuinţelor din zonă, echipa de muncitori fiind formată din inculpatul Şutu Florin Ioan, administrator al societăţii S.C. Euro Expert Fier Forjat S.R.L., şi numiţii C.M.S., S.A.N. şi V.C.C. angajaţi ai aceleiaşi societăţi.

La data de 04.09.2013, în jurul orei 14:00, C.M.S. lucra cu excavatorul, moment în care s-a surpat malul unui şanţ, descoperind conducta de gaz metan a străzii şi teul de branşament al familiei T. Întrucât din zona branşamentului a început să se emane gaz, inculpatul Şutu Florin Ioan a luat legătura telefonică cu inculpatul Stan Neculai, inginer în cadrul Eon Gaz, pe care l-a informat de avaria care s-a produs în timpul lucrărilor.

Inculpatul Stan Neculai s-a deplasat la faţa locului şi a solicitat de asemenea ajutorul inculpaţilor Haşmei Mihai Marin şi Blanar Dumitru, ambii lucrători în cadrul Eon Gaz şi planificaţi de serviciu în ziua respectivă.

Astfel, lucrătorii Eon au obturat conducta de gaz a străzii şi în urma analizării avariei, inculpatul Şutu Florin Ioan a luat legătura cu inculpatul Simeria Dumitru, despre care cunoştea că lucrează în cadrul societăţii S.C. A. Cluj S.A. şi care era sudor autorizat.

La scurt timp a venit Simeria Dumitru care a coborât în şanţ cu ajutorul cupei excavatorului şi apoi a procedat la lipirea ansamblului conductă – teu branşament gaz metan al familie T., folosind un aparat de sudură special, prin metoda electrofuziune, întrucât ansamblul era din polietilenă specială traseelor de gaze naturale. Întrucât aparatul de sudură i-a indicat că valorile şi timpii de sudare au fost corecte şi trebuia să se întoarcă la locul său de muncă, deoarece era în timpul serviciului, acesta lucrând la S.C. A. Cluj S.A. inculpatul Simeria Dumitru nu a aşteptat răcirea sudurii şi verificarea acesteia ci le-a indicat lucrătorilor Eon să aştepte 30 minute până la răcire după care să verifice cu spumă dacă sunt emanaţii de gaz.

Astfel, după remedierea defecţiunii, inculpatul Stan Neculai a scos obturatorul de gaz şi inculpatul Haşmei Mihai Marin a verificat cu spumă zona de lipire şi a constatat că nu sunt probleme. De asemenea, sus-numitul Stan Neculai i-a spus inculpatului Şutu Florin Ioan să acopere şanţul, lucru care s-a realizat sub supravegherea acestuia de către lucrătorii C.M.S. şi S.A.N..
În ziua următoare, muncitorii din cadrul S.C. Euroexpert Fier Forjat S.R.L. au revenit şi au continuat activităţile la reţeaua de canalizare, deplasându-se cu utilajele peste zona unde a fost remediată defecţiunea la branşamentul familiei T.

A doua zi, după efectuarea reparaţiilor, s-a simţit miros de gaz în zonă.

În noaptea de 05 spre 06 septembrie 2013, victima T.G. a coborât în beciul casei unde a aprins becul, moment în care a fost declanşată o explozie. Locuitorii de pe strada Livada Poştei, au fost treziţi de un zgomot puternic, iar în momentul în care au ieşit afară au observat cum unul din imobilele familiei T. era în flăcări.

La faţa locului au venit echipajele de pompieri şi ambulanţa, care l-au transportat iniţial pe numitul T. G. la Spitalul Judeţean Suceava, fiind transferat ulterior la Spitalul clinic de urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu „arsură prin flacără, explozie, grad IIB-III pe circa 94% din suprafaţa corpului”, acesta decedând la data de 09.09.2013, din cauza stării grave.

„Potrivit raportului de necropsie efectuat în cauză, moartea numitului T. Gheroghe a fost violentă şi s-a datorat „…insuficienţei multiple de organe şi sisteme survenite în evoluţia unui şoc postcombustional consecinţa unor arsuri prin flacără grad II-III pe circa 94% suprafaţă corporală, asociat cu arsuri de căi respiratorii…”. A existat pericolul ca incendiul să se propage şi la casele învecinate. Raportat la elementele privind cauza probabilă a incendiului, s-a comunicat faptul că împrejurarea determinantă a fost reprezentată de scăpările de gaze combustibile din reţeaua stradală, gazul metan fiind primul material care s-a aprins, iar mijlocul care putea produce aprinderea a fost becul”, arată procurorii.

Ulterior s-a constatat că beciul casei victimei se întindea pe sub dormitorul acesteia pe toată suprafaţa, până la peretele dinspre stradă, în apropierea cutiei cu branşamentul de la reţeaua de gaz metan.

Din actele de urmărire penală efectuate ulterior a reieşit că evenimentul din noaptea de 05/06.2013, s-a petrecut în urma intervenţiei de înlocuire a teului de branşament din data de 04.09.2013, întrucât echipele de detectare şi localizare care au mers la faţa locului imediat după producerea evenimentului au constatat existenţa unei concentraţii mari de gaze naturale în sol, în jurul piesei defecte (teu de branşament), precum şi în pivniţa imobilului unde s-a produs explozia. Astfel, incidentul a avut loc din cauza acumulărilor de gaze provenite din reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, reţea amplasată în carosabilul străzii Livada Poştei.

Astfel, s-a constatat că deşi săpăturile de canalizare se realizau la o adâncime considerabilă, nu s-au luat măsuri de consolidare a pereţilor, ceea ce a favorizat prăbuşirea terenului şi afectarea conductei de distribuţie gaze naturale. Pentru remedierea defecţiunii, respectiv la operaţia de sudură, nu a fost asigurată orizontalitatea conductei de alimentare cu gaze naturale şi s-a recurs la suspendarea conductei de gardul imobilului cu ajutorul a două centuri de material textil.

De asemenea, s-a constatat că deşi s-a realizat o scurtare a branşamentului de gaze naturale cu aproximativ 7,5 cm prin îndepărtarea teului de branşament şi a unei bucăţi din acesta, sistemul nu a fost adus la starea iniţială, prin folosirea noii bucăţi branşament, lucru care a determinat tragerea conductei către branşament.

Referitor la modalitatea în care s-a realizat astuparea şanţului şi a conductei de alimentare cu gaze naturale, s-a concluzionat că aceasta s-a făcut în mod defectuos, umplutura de pământ lăsând conducta tensionată.

Astfel, repararea defecţiunii şi acoperirea lucrării s-ar fi efectuat cu neconformităţi majore, iar traficul care a avut loc ulterior pe strada Livada Poştei a exercitat acţiuni de apăsare asupra conductei, respectiv teului de branşament, ducând la fisurarea sudurii sub şaua teului de branşament.

Astfel, s-a concluzionat că sursa de degajare a gazului metan este constituită din neetanşeitatea apărută la nivelul ansamblului conductă – teu branşament aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poştei.
Lucrările de remediere a defecţiunii apărute la nivelul branşamentului de gaze naturale aferent imobilului nr. 2 situat pe strada Livada Poştei au fost realizate în mod defectuos în data de 04.09.2017 şi au avut drept consecinţă apariţia scurgerilor de gaz la nivelul T-ului reparat. Datorită porozităţii solului şi dispunerii în proximitate a imobilului victimei, gazul metan eliberat prin neetanşeităţile generate de reparaţia necorespunzătoare a migrat înspre imobilul victimei, pătrunzând în subsolul şi încăperile imobilului afectat. Gazul a început să se acumuleze şi să formeze în amestec cu aerul atmosfere periculoase ajunse în domeniul de explozivitate în momentul producerii exploziei.

Din cercetările efectuate a mai reieşit că repararea branşamentului aferent imobilului proprietatea familiei T. s-a realizat fără a se anunţa dispeceratul Eon Gaz Distribuţie România motiv pentru care nu a fost întocmit nici un ordin de serviciu pe numele angajaţilor săi.
Mai mult de atât, la momentul la care s-a produs defecţiunea, Eon Gaz Distribuţie România deţinea resursele necesare pentru remedierea avariei, atât din punct de vedere al asigurării de personal autorizat cât şi al asigurării de utilaje şi echipamente .

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Gura Humorului.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*