Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Activități de internaționalizare la USV cu profesori din Polonia

Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a organizat, în perioada 11 – 15 septembrie 2017, activităţi de internaţionalizare prin intermediul programului Eramus+, în parteneriat cu o echipă de profesori de la Facultatea de Pedagogie a Universităţii Jan Kochanowschi din Kielce, Polonia.

În această perioadă au avut loc prezentări ale universităţilor şi comunităţilor locale, precum şi dezbateri pe marginea oportunităţilor de dezvoltare a cooperării dintre cele două universităţi. Pe data de 12 septembrie au avut loc întâlniri cu reprezentanții Uniunii Polonezilor din România, doamna director Janina Bivol prezentând modalitățile concrete de colaborare care sunt active, dar şi cele care se pot realiza în viitor în cele două comunităţi.

S-a discutat despre posibilitatea organizării cursurilor de limbă polonă pentru studenţii care doresc să beneficieze de o bursă Erasmus+ la o universitate în Polonia, dar şi de posibilitatea de a susține activități de practică pedagogică pentru studenţii de la Facultatea de Pedagogie din Kielce în comunitățile cu minorități polone. De asemenea, o tema de interes pentru cercetarea pedagogică şi intervenţia educaţională a fost cea a imigranţilor şi a copiilor rămaşi acasă în grija tutorilor, problematică actuală şi prioritară pentru instituţii. În aceeaşi zi, profesorii universitari au purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava despre posibilităţile de transport rapid între regiuni şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare pentru ambele comunităţi.

Pe 13 spetembrie, începând cu ora ora 15.00, în sala de curs a Observatorului Astronomic din cadrul USV, au avut o serie de prelegeri susținute de cei trei profesori invitați: Dr. Malgorzata Krawcyzk – Blicharska, Dr. Renata Miszczuk şi Dr. Jacek Sykurlat. Tema generală a prelegerii a fost The Educational System in Poland, iar temele specifice: Educational and Career Counseling in Polish System Condition, Professional Advancement of the Teacher in the Light of the New Education Regulations şi International Migration of the Polish after the Integration into European Union.

Ideile propuse spre dezbatere au fost diverse şi au dezvoltat problematici referitoare la conceptele utilizate în domeniul formării iniţiale şi continue a cadrelor didactice, aspectele legislative actuale, status-ul şi rolurile multiple ale formatorilor și traseele profesionale specifice sistemului de învățământ din Polonia. La activitate au participat mai multe cadre didactice din județul Suceava, consilieri școlari din cadrul CJRAE Suceava, precum şi persoane din comunitatea suceveană. Prezentările și, mai ales, dezbaterile au oferit posibilitatea de a compara sistemele de formare, modalităţile de predare şi de evaluare.

Activităţile desfăşurate au demonstrat nevoia colaborării permanente între universităţi, regiuni şi comunităţi pentru asigurarea unei formări profesionale de calitate pentru cadrele didactice europene.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Activități de internaționalizare la USV cu profesori din Polonia | Moldova24

Lăsați un comentariu

*