Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

VIDEO! Percheziții DIICOT în Suceava și în alte județe într-un dosar de evaziune. Ce firmă este vizată (Update)

Procurorii DIICOT Ploiești efectuează, miercuri, 23 de percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Firma vizată de percheziții este Alka, prejudiciul creat prin activitatea infracțională fiind de aproximativ 50 milioane lei.

Descinderile au loc la membrii a două grupări infracționale, în București, dar și în județele Ilfov, Suceava, Ialomița, Vrancea, Constanța și Harghita.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2014 – 2016 suspecţii au constituit un grup infracţional organizat, profilat pe comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, care au acţionat cu precădere în domeniul construcţiilor civile şi industriale.

S-a reţinut că membrii grupului controlau mai multe societăţi comerciale cu un comportament fiscal inadecvat, tip „fantomă”, care aveau sediile sociale declarate la diverse cabinete de avocatură, în baza unor contracte de asistenţă juridică încheiate pe perioadă determinată.
Persoanele juridice aveau, în calitate de asociaţi şi administratori de drept, pur formal, persoane cu o situaţie materială precară, fără pregătirea necesară desfăşurării de activităţi comerciale şi care acceptau să dobândească aceste calităţi în schimbul unor sume modice de bani.

Astfel, membrii grupului infracţional organizat, creau premisa deducerii în mod ilegal a TVA-ului aferent de către beneficiarii aşa-ziselor prestări de servicii, contribuind totodată la diminuarea, în mod ilegal, a bazei de impozitare, cu consecinţa reducerii impozitului pe profit.

În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturi fie nu erau efectuate, fie erau efectuate de către beneficiarii facturilor în regie proprie sau „la negru”, circuitul artificial descris mai sus fiind creat doar pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată şi diminuării bazei de impozitare, cu implicaţii directe asupra modului de stabilire a impozitului pe profit.

Infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare a banilor au fost comise în formă continuată întrucât suspecţii, la intervale repetate de timp, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale pentru activităţi comerciale fictive, disimulând totodată, odată cu efectuarea plăţilor, adevărata natură a circulaţiei şi implicit a proprietăţii finale a banilor achitaţi în acest sens, cunoscând că sumele respective provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Astfel, circuitul financiar nu se oprea decât aparent la momentul alimentării contului aşa-zisului prestator de servicii.

După alimentare, sumele achitate pentru prestări de servicii fictive erau retrase în numerar, iar banii negrii astfel rezultaţi erau returnaţi, după reţinerea unui comision negociat anterior, plătitorului iniţial (aparentul beneficiar al lucrărilor).

Scopul urmărit de făptuitori era acela ca beneficiarul final al banilor, care în cauză coincide cu plătitorul, să nu poată fi descoperit prin simpla examinare a documentelor contabile ale societăţilor comerciale şi ale extraselor de cont, în eventualitatea efectuării unui control fiscal.

Cercetările efectuate în cauză au evidenţiat faptul că separat de cele cinci societăţi comerciale tip „fantomă” controlate de membrii grupării au existat şi alte societăţi pe care aceştia le-au înfiinţat, care au avut acelaşi statut şi care au fost folosite în activitatea infracţională.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de T.V.A. și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depăsește 29.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari, asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii, în vederea recuperării prejudiciului.
În cauză se efectuează cercetări față de un număr de 105 suspecţi.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. VIDEO! Percheziții DIICOT în Suceava și în alte județe într-un dosar de evaziune. Ce firmă este vizată (Update) | Moldova24

Lăsați un comentariu

*