Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Școli cu WC-uri ca-n Evul Mediu și fără apă curentă. Peste 340 de unități nu au autorizație sanitară

Autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava, anunță conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a realizat următoarele demersuri pentru asigurarea fluxul informaţional între autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile deconcentrate şi unităţile de învăţământ: asigurarea unui cadru de comunicare interinstituiţională între IŞJ Suceava, DSP Suceava şi ISU „Bucovina” Suceava pentru informarea corectă a unităţilor de învăţământ referitor la legislaţia în domeniu, clarificarea unor aspecte de ordin legislativ și procedural utile în demersul de autorizare;
demersuri către reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale pentru a accentua necesitatea alocării de fonduri pentru modernizarea şi dotarea spaţiilor şcolare; comunicarea către Ministerul Educaţiei Naţionale a situaţiei autorizării sanitare şi de securitate la incendiu a unităţilor şcolare din judeţ.

Numărul total de şcoli în judeţul Suceava, la începutul anului şcolar 2017-2018, este de  760. Dintre acestea, 329 au autorizație sanitară, 341 nu au autorizație sanitară, iar 90 sunt în curs de autorizare.

Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi (ex. lipsa grupurilor sanitare interioare, lipsa apei curente, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.).

Unitățile de învățământ din județul Suceava dispun de 1067 clădiri, iar un număr de 784 clădiri nu intră sub incidența avizării / autorizării privind securitatea la incendiu. Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a H.G.R. 571/1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă.

Un număr de 283 clădiri necesită aviz /autorizație de securitate la incendiu, dintre acestea un număr de 182 clădiri dețin avize / autorizaţii de securitate la incendiu, 24 clădiri sunt în curs de avizare de securitate la incendiu, iar 77 clădiri nu au avizare / autorizare de securitate la incendiu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*