Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

FOTO! Echipa clubului Video Art, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, recompensată cu medalia anuală UNICA la Festivalul din Germania

O delegație a municipiului Suceava a reprezentat România la cea de-a 79 ediție a Festivalului anual al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori, UNICA, desfășurată în acest an, între 5-13 august, la Dortmund, în Germania. Din această delegație au făcut parte, viceprimarul municipiului, Lucian Harsovschi, consilierul Doina Ieremie și o echipă a Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava. Liceenii au participat în cadrul secțiunii Young UNICA, unde au desfășurat o activitate specifică unei astfel de manifestări cu caracter internațional.

Această manifestare anuală amplă a fost găzduită anul trecut de România, în municipiul și județul Suceava, ca urmare a rezultatelor obținute în timp de Clubul Video Art. Ediția de anul trecut are ecouri ample și la această dată, participanții suceveni prezenți anul aceasta la Dortmund, primind încă felicitări pentru organizarea exemplară de anul trecut, care a fost cotată de țările membre, drept cea mai bună ediție din ultimii zece ani, după afirmațiile acestora. Totodată sucevenilor le-au fost înmânate o serie de publicații ale unor terțe țări, în care au fost inserate articole elogioase, ample, cu privire la ediția din România.

La ediția din acest an echipa suceveană de cineamatori a fost implicată în activitățile specifice desfășurate în cadrul festivalului, participând totodată la una din secțiunile acestuia, World Minute Movie Cup, cu unul din filmele premiate în cadrul Festivalului internațional Video Art pentru liceeni, derulat la Suceava, între 13-16 iulie 2017. Activitatea cea mai importantă a fost realizarea de către echipa românească a unui reportaj despre întreaga ediție din acest an, care a fost proiectat înaintea Galei decernării premiilor din finalul festivalului.

Acest reportaj realizat de membrii delegației de tineret a României a devenit o tradiție în ultimii ani, ca urmare a faptului că reportajele realizate de aceștia, pline de dinamism și entuziasm tipic adolescentin, au încântat participanții din celelalte țări membre UNICA.

Ineditul reportajului din acest an a fost faptul că el a fost realizat integral în limba germană, având și subtitrare în limba engleză. Elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” și-au demonstrat încă o dată competențele multiple pe care le-au dobândit în cadrul colegiului, de la cunoașterea limbilor de circulație și până la operarea cu tehnica video digitală, pe care ei o utilizează în mod curent în activitățile de la club.

Ca și la edițiile anterioare, cineamatorii suceveni au făcut cinste clubului și colegiului din care fac parte, reportajul acestora primind aplauze la final. De altfel, prestația întregii echipe a fost remarcată în mod constant de ceilalalți participanți, fiind echipa cea mai numeroasă, dar și omogenă, în același timp, motiv pentru care, la final, a fost recompensată cu Medalia anuală UNICA, distincția cea mai înaltă pe care UNICA o oferă unei echipe (sau individual) din fiecare țară membră a acestei organizații, înființată acum 79 de ani.

Precizăm că distincția este acordată în urma consultării cu fiecare federație națională, care își dă acordul pentru înmânarea respectivei medalii, unui club sau cineast din țara respectivă. Asociația Națională a Cinecluburilor din România(ANCR) și-a exprimat acordul deplin pentru ca această distincție să fie acordată în acest an, Clubului Video Art de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, fiind considerat în acest an clubul cu cea mai reușită și eficientă activitate din țară. Precizăm că această distincție a mai fost conferită Clubului Video Art în anul 2014, cu ocazia ediției de la Piestany, în Slovacia, unde o echipă a clubului a fost prezentă”, potrivit Prof. Viorel Ieremie, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, președintele Asociației cultural-educativă „Clubul Video Art”.

Din echipa suceveană a Clubului Video Art au făcut parte, Oana Hapenciuc și Ana-Maria Hatnean, (cl. a IX-a), Ștefan Ieremie, Cosmin Irimia, (cl. a X-a) și Andreea Mierlă, (cl. a XI-a). Cei cinci liceeni au desfășurat o muncă asiduă pe parcursul întregii perioade, pentru a realiza obiectivele pe care și le-au propus. Sufletul întregii activități a fost Andreea Mierlă, din clasa a XI-a, cea mai „vârstnică”, dintre membrii echipei, cu o experință notorie acumulată în timp, ea fiind și liderul acesteia, conducând întreaga activitate spre reușită. Grupul de elevi a fost coordonat de prof. Viorel Ieremie, președintele Clubului Video Art al elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș”.

Un moment distinct al întregului eveniment a fost Congresul al 79-lea al Uniunii Internaționale a Cinematografiei de Amatori. În deschiderea acestuia, ca invitați, au luat cuvântul viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harsovschi și consilierul Doina Ieremie, care au adus participanților salutul primarului Ion Lungu, urând tuturor o ședere cât mai plăcută în Germania, dar rugându-i să nu uite de zilele, nu doar însorite, ci și plăcute petrecute la noi. Președintele UNICA, Dave Watterson a mulțumit celor doi invitați speciali și i-a asigurat că ediția din 2016 va rămâne, cu siguranță, în amintirea tuturor celor care au fost la Suceava.

Pe linie de cineamatori, România a fost reprezentată de prof. Viorel Ieremie, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, președintele Clubului Video Art, acesta având mandat din partea ANCR pentru a reprezenta interesele țării noastre în cadrul UNICA. Dintre problemele semnalate de acesta în cadrul lucrărilor în plen a fost situația secțiunii de tineret a Uniunii, care înregistrează în ultimii ani un trend descendent, țările membre UNICA trimițând din ce în ce mai puțini tineri, care să le reprezinte în acest context. S-au făcut propuneri concrete din partea țării noastre, ca pe viitor, țările membre care doresc organizarea manifestării anuale să se implice în mod activ în crearea tuturor condițiilor pentru ca secțiunea de tineret să fie vizibilă și activă, aceasta urmând să fie o obligația statutară pentru acele țări care doresc să organizeze festivalul anual. S-a stabilit ca decizia finală să fie luată, ulterior, la nivelul Comitetului Internațional UNICA.

Nu putem încheia fără a menționa că această activitate o considerăm o reușită din perspectiva promovării intereselor locale, regionale și naționale din toate perspectivele, întrucât imaginea promovată de întreaga delegație a fost una la un înalt nivel. Deplasarea a fost posibilă datorită implicării logistice și financiare a Primăriei municipiului Suceava, respectiv Consiliului Local și primarului Ion Lungu,s cărora le mulțumim și pe această cale”, transmite profesorul Ieremie.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. FOTO! Echipa clubului Video Art, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, recompensată cu medalia anuală UNICA la Festivalul din Germania | Moldova24

Lăsați un comentariu

*