Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

IPS Pimen și episcopul vicar Damaschin Dorneanul vor sluji, duminică, la Putna

ips pimen

IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor și PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor vor sluji la Schitul Salaş al Mănăstirii Putna din judeţul Suceava, duminică, 30 iulie.

Potrivit arhiepiscopiasucevei.ro, părintele Damaschin (Ioan-Daniel) Luchian s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în comuna Dornești, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian. Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secția Pastorală, fiind licențiat în urma susținerii lucrării Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teșu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertație Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, cu o lucrare despre Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 și 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanțare externă, organizate de Asociația Profesională de Management Regional, Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, Iași și Institutul de Dezvoltare Personală, București.

În ceea ce privește ascultările pe care le-a avut în Biserică, părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei pe data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul pe 25 martie 2006, după care, pe 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotesia întru protosinghel a avut loc pe 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit pe 25 martie 2012. În ședința din 4 iulie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe părintele Damaschin Luchian în postul de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura „Dorneanul”.

Dintre activitățile administrative și cultural-misionare ale părintelui Damaschin Luchian enumerăm: (2001-2004) redactor la postul de Radio „Trinitas” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cadrul Departamentului Teologic; emisiuni/rubrici realizate: Cuvântul care zidește, Mari duhovnici în dialog, Lumini pentru suflet, Cuvânt de folos duhovnicesc, Pelerini la locurile sfinte, Cuvintele credinței, Răspunsuri duhovnicești, File de Pateric; știri din viața Bisericii; reportaje, intervenții și transmisiuni de la evenimente bisericești și cultural-misionare; (2004-2017) coordonator al cancelariei Mănăstirii Sihăstria Putnei; (2005-2017) casier-contabil al Mănăstirii Sihăstria Putnei și responsabil cu contabilitatea primară a două societăți comerciale pendinte de mănăstire; (2006-2017) ghid al Mănăstirii Sihăstria Putnei; (2009-2016) responsabil cu managementul implementării a trei proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, desfășurate prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală din România (PNDR); (2011) conferință în cadrul programului „Cu vinerea-n lacrimi, cu duminica în gând”, organizat la Casa de Cultură din Rădăuți; (2011-2016) membru supleant în Consistoriul Superior Biseri­cesc Monahal; (2013-2017) invitat pentru a susține prelegeri în cadrul Atelierului de formare pentru tinerii preoți hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor, organizat la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie“ din Miclăuşeni, jud. Iași; (2015) coordonator al concursului (desfășurat la nivel național) „De ce este importantă ora de Religie pentru mine?”; (2016) training pe teme de spiritualitate ortodoxă la Școala Varlaam Mitropolitul și la Colegiul Sfântul Nicolae din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; (2016) prelegere despre „Împlinirea/formarea călugărului astăzi” în cadrul Sinaxei stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților; (din 2014) membru al Centrului de Formare și Inovare al Fundației Varlaam, sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; (2009-2017) responsabil cu gestionarea site-ului Mănăstirii Sihăstria Putnei (www.sihastriaputnei.ro).

Activitatea publicistică a noului Episcop-vicar al Sucevei și Rădăuților numără lucrări de autor ca Paternitate duhovnicească în scrisorile Sfinţilor Varsanufie şi Ioan și Sfinții Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Dosar aghiografic și lucrări de coautor ca Sfânta Mănăstire Sihăstria Putnei sau Imne bizantine. Ultimele studii alcătuite sunt Cuviosul Paisie de la Neamț la Academia duhovnicească din Kiev. Semnificațiile unui gest, în „Revista Teologică”, publicație oficială a Mitropoliei Ardealului, anul XXVI (98), nr. 2/2016, p. 56-79 (lb. română), p. 80-106 (lb. engleză), Sistemul lecturilor biblice în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, în „Studia Doctoralia Andreiana”, nr. 1/2017 (sub tipar), Săptămâna Mare şi Postul Mare – extensie în sens invers sau joncţiune?, în „Studia Doctoralia Andreiana”, nr. 1/2017 (sub tipar). De asemenea, părintele Damaschin este coordonator al aparițiilor editoriale îngrijite de Mănăstirea Sihăstria Putnei, apărute la Ed. Gedo, Cluj-Napoca (Sfinte rugăciuni ale creștinului ortodox, 12007, 22009, 32010; Carte de rugăciuni, 2010; Acatistier, 12008, 22009; şi o colecţie de Acatiste (şi Paraclise) Mănăstirea Sihăstria Putnei, loc de sfințire a vieții și îndrumare a pelerinilor, 2013), precum și cel care a cules și diortosit texte pentru lucrări apărute la Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (Cuvinte pentru monahi, 2009; Din Viețile Sfinților (două volume), 2014; Monumentele din Moldova de Nord de la origini până la sfârşitul secolului al XVI-lea, 2014; Nihilismul. Rădăcina Revoluţiei în epoca modernă, 2017).


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*