Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

68 de formații din șase țări participă la „Întâlniri Bucovinene”

A XVIII-a ediție „Întâlniri Bucovinene” va avea loc în perioada 28 – 30 iulie 2017, iar la eveniment vor participa 68 formații din 6 țări: 55 – România,  7 – Ucraina,  2 – Republica Moldova, 2 – Polonia, 1 – Ungaria, 1 – Slovacia, în premieră (la prima participare). Mai sunt prezenți 40 meșteri populari:  36 din Romania,  4 din Ucraina.

Sunt mai multe activități incluse in Programul ÎNTÂLNIRI BUCOVINENE.

În primul rând, Festivalul Internațional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” – parada costumelor populare și spectacole pe parcursul celor 3 zile.

Este un eveniment cultural multietnic, unic în Europa și în lume și care contribuie la dezvoltarea legăturilor bazate pe parteneriat între autoritățile locale – gazde ale Festivalului din patru țări europene: Polonia, România, Ungaria și Ucraina. Festivalul este un prilej de înlesnire a cunoașterii reciproce, a înțelegerii culturii bucovinenilor, a istoriei, a colaborării regionale și internaționale prin păstrarea propriei identități culturale și naționale. Acesta demonstrează locul important ocupat de cultură în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului, toleranței în conviețuire, bunei vecinătăți a diferitelor grupuri etnice”, arată șeful județului, Gheorghe Flutur.

În al doilea rând este Festivalul – concurs județean de folclor “Comori de suflet românesc”- finala concursului vineri, 28 iulie și duminică, 30 iulie 2017, precum și festivitatea de premiere;
Festivalul – concurs județean de folclor “Comori de suflet românesc” a fost inițiat din dorința de a promova valorile folclorice din județul Suceava.

Manifestarea are un caracter educativ pentru artiștii amatori şi promovarea folclorului autentic, readucerea în atenția instrumentiștilor, în special tineri, a instrumentelor tradiționale şi reunirea lor sub forma tarafului tradițional, ca formație de acompaniament pentru grupurile folclorice, păstrarea obiceiurilor, a costumului şi a repertoriului bucovinean, urmărește să sensibilizeze opinia publică în vederea identificării valorilor culturale tradiționale specifice fiecărei vetre folclorice, revitalizarea formelor de manifestare culturală colectivă, descoperirea şi promovarea noilor talente din județ şi stimularea activităților cu caracter folcloric din mediul rural şi urban.

În al treilea rând, Târgul meșterilor populari, care se desfășoară pe parcursul celor 3 zile ale Festivalului “Întâlniri Bucovinene” și reunește 40 de meșteri din județ și din țară precum si din Ucraina, pentru prima dată în acest an.

Participanți/beneficiari direcți: 1.100 artiști amatori din județ, 400 artiști amatori străini, 40 meșteri populari și 30.000 de spectatori, estimare, pe parcursul celor 3 zile.

Vor fi  32 de ore de spectacole în cele 3 zile,  40 expoziții ale meșterilor populari.

„”Întâlniri Bucovinene” este un festival internațional cu o participare numeroasă, prin care dorim: sa atragem cât mai mulți spectatori, iubitori de folclor; sa încurajăm si promovăm: utilizarea instrumentelor muzicale specifice zonei etnografice de proveniență,  prezentarea unui repertoriu specific vetrelor folclorice de unde vin concurenții,  respectarea acompaniamentului tradițional,  respectarea graiului local şi autenticitatea costumului,  descoperirea de tinere talente, formații şi interpreți vocali şi instrumentiști; realizarea de înregistrări pe suport digital a manifestării. Nu în ultimul rând, evenimentele reprezintă a importantă carte de vizită a județului Suceava, contribuind la promovarea Bucovinei, a județului”, spune Flutur.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. 68 de formații din șase țări participă la „Întâlniri Bucovinene” | Moldova24

Lăsați un comentariu

*