Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Ambasadorul Republicii Belarus, Excelența Sa Andrei Grinkevich, în vizită la Prefectura Județului Suceava

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei Grinkevich s-a aflat, luni 17 iulie, la Prefectura Suceava, pentru a discuta cu autoritățille locale și județene, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri perspectivele de dezvoltare a unor relații bilaterale între cele două țări. Ambasadorul Belarus a fost primit de prefectul Județului Sucevei, Mirela Adomnicăi, alături de care, în Sala “Bucovina” a Palatului Administrativ s-au aflat vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, și viceprimarul Lucian Harșovschi. La întâlnire au fost prezenți, de asemenea, rectorul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. Valentin Popa, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, directorul Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, și reprezentați ai mediului de afaceri, în frunte cu Ovidiu Ilisei, președintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, filiala Bucovina.

Ambasadorul Belarus și-_a exprimat, pentru început, bucuria de a se afla în județul Suceava și dorința ca întrevederea să constituie bazele unor colaborări reale, arătându-se foarte deschis în această privință. Excelența Sa a făcut, apoi, o prezentare , pe larg a țării sale în plan economic, cultural, educațional și industrial, precizând că domeniile cele mai bine dezvoltate în Belarus sunt Educația, IT-ul, Sănătatea, Turismul.

Vicepreședintele CJ, Viorel Seredenciuc, și viceprimarul Lucian Harshovschi au vorbit despre cele mai importante caracteristici și puncte de interes ale județului, respectiv municipiului Suceava, exprimând deschiderea spre colaborare a instituțiilor pe care le reprezintă.

Rectorul USV, prof. univ. dr Valentin Popa a precizat că instituția academică nu are colaborări cu nicio instituție similară din Republica Belarus și și-a exprimat dorința unei vizite în țara respectivă, pentru a vedea potențialul de colaborare care există.

La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu a spus că instituția sa este interesată de o colaborare în domeniul Arheologiei, pe partea de Restaurare lemn arheologic și textile arheologice, și de ideea unor schimburi de expoziții, în special, foto-documentare.

La finalul întâlnirii, Ambasadorul Republicii Belarus în România, Andrei Grinkevich a declarat că va reveni “cu drag” la Suceava, pentru a concretiza propunerile prezentate în cadrul întâlnirii, respectiv relațiile de cooperare și colaborare.

“Intenția Ambasadorului Republicii Belarus, exprimată în dorința ca Instituția Prefectului să medieze o întâlnire între dumnealui și reprezentanți ai instituțiilor din județul Suceava și ai Mediului de Afaceri s-a concretizat cu o întâlnire pe care o apreciez drept reușită. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu a înaintat o scrisoare de intenție, iar rectorul Universității, Valentin Popa și-a exprimat dorința de a începe o colaborare cu universitățile din Republica Belarus. În privința mediului de afaceri, cel puțin în domeniul prelucrării lemnului au existat intenții serioase exprimate în dorința unei colaborări. Din discuțiile purtate cu dl Ambasador, interesantă mi s-a părut propunerea dumnealui de a colabora în zona de împăduriri. Cu această ocazie am aflat că Republica Belarus exportă puieți de brad, în Țările Nordice, că există o colaborare foarte bună în această zonă, și mi s-a părut relevant și pentru județul Suceava, având în vedere că suprafața împădurită a județului este de peste 50% la sută, dar și unele probleme pe care le-am avut cu împăduririle în zonă”, a declarat prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România, Andrei. M. Grinkevich, este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului de Radiotehnică din Minsk. A activat ca inginer și cercetător la Catedra de microelectronică a Institutului de Radiotehnică din Minsk, la Institutul de Cercetări Economice al Ministerului Economiei Republicii Belarus, apoi la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Belarus. Din 2002 a fost trimis special al Ministerului Afacerilor Externe al Belarus și ambasador extraordinar al țării sale în regatele Danemarcei și Norvegiei, și în Elveția. În noiembrie 2016 a fost numit Ambasador Extraordinar al Republicii Belarus în România.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*