Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

O familie din județul Suceava, la spital, intoxicată cu Salmonella

Foto: Business insider

O familie din județul Suceava a ajuns la spital după ce a mâncat ouă cu maioneză. Cei patru membri ai familiei din comuna Neagra Șarului, dintre care doi copii, au fost diagnosticați cu Salomnella. Ouăle au fost achiziționate de la un magazin din localitate, iar maioneza a fost preparată în casă. Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava au început o anchetă.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună care afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăiește în intestinul oamenilor, animalelor  și păsărilor și se transmite pe calea fecalelor.

Oamenii se infecteaza cel mai frecvent din alimente si apa contaminate. Perioada de incubatie variaza intre cateva ore si 2 zile.

De obicei, salmonelozele sunt cauzate de consumul de carne, oua  sau produse din oua, crude (ex. maioneza) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauza frecventa daca provin din apa contaminata.
De asemenea, fructele si legumele proaspete pot determina aceasta infectie, daca sunt irigate (inainte de a fi culese) sau spalate cu apa contaminata in timpul procesarii. Multe alimente devin contaminate atunci cand sunt pregatite de persoane care nu se spala bine pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei sau a hartiei igienice.

O alta cale este contactul cu animale de companie (mai ales pasari si reptile), dupa care persoana duce mana la gura sau pune mainile pe alimente. Unele persoane pot deveni purtatori cronici ai bacteriei, ei continuand sa o excrete in fecale sau rareori in urina timp de chiar un an sau mai mult dupa ce semnele si simptomele s-au remis, putand asadar transmite infectia altor persoane chiar daca ei insisi nu au simptome.

Sunt la risc mai mare: persoanele care calatoresc mult in tari subdezvoltate, cei care detin pasari si reptile, persoanele care traiesc in comun, in diferite institutii, de exemplu batranii in aziluri.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. O familie din județul Suceava, la spital, intoxicată cu Salmonella | Moldova24

Lăsați un comentariu

*