Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Consilierii locali au votat. Suceava va avea încă doi cetățeni de onoare

Consilierii locali suceveni și-au dat votul, joi, pentru acordarea titlului de cetățean de onoare maestrului Nicolae Botgros și economistului Dumitru Cucu.

Propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare a lui Dumitru Cucu a venit din partea fostului parlamentar, prof. univ. doctor HC Sanda Maria Ardeleanu.

„Născut la Săveni, județul Botoșani, în anul 1936, din părinți bucovineni, Dumitru Cucu, după absolvirea Facultății de Științe din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași  (1976), Facultatea de Medicină Veterinară și Zootehnie (1982) Iași și Deutsche  Management Academie Niedersachsen Manager, a decis ca întreaga activitate să și-o dedice Bucovinei. Din 1990 până la pensionare- anul 2000, ocupă funcția de director al Sucursalei Suceava a Băncii Comerciale Române, fondator și președinte al Fundației culturale a Bucovinei din septembrie 1993. În anul 1999 domnul Dumitru Cucu devine Membru de onoare al Senatului Universității Ștefan cel Mare”, se precizează în expunerea de motive.

În ceea ce privește acordarea titlului de cetățean de onoare lui Nicolae Botgros, în expunerea de motive se arată că este un real sprijin pentru promovarea tinerilor interpreți de muzică populară din Suceava și o rampă de lansare pentru cei aflați la început de drum.


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Cetatean_onorabil_servind_sarmale_de_prost says:

    Ce mai face domnul primar,in afara de impartirea de sarmale pe baza de algoritm religios-electoral? Face cetateni de onoare,insa nu cu nevasta sa ci cu partidu’!
    Bine,ar fi fost de mirare ca domnul Lungu sa fi avut un puseu de anxietate,vreo strabatere, in legatura cu enormitatea gestului sau de a-l face pe domnul Cucu “cetatean de onoare al…” !
    Ca nu este vorba numai despre care onoare ,nici ca aceasta discutabila onoare este ,in fond,o plata târzie facuta (folos nepatrimonial,cum ar fi…)catre numitul Cucu in considerarea unor servicii si plati deghizate efectuate pe vremuri catre aparent raposatul – prin comasare de cadavre politice – PD precum si catre pretinsi oameni de cultura, amestecati in doze perfide cu oameni de buna credinta ,alesi pe spranceana,”pretinsi” pentru ca ,daca ar fi fost adevarati,nu s-ar fi prefacut ca nu observa enormitatea premierii lor de catre un nomenclaturist-sadea,cu batalama de la “Stefan Gheorghiu”…Un fel de k**** politica,trecuta si pe-trecuta prin sacii de dormit atat ai FSN/PDSR cat si ai PDL/PNL,quasi analfabet sau frizand analfabetismul functional,fie acesta si de sorginte patologica ! Că de ce??
    Pentru ca domnul fost tovarăş Cucu statea cu partea din spate a kurului pe neşte saci de bani (BCR inca nu fusese privatizata…) iar manualul de facut politica a domnului Magureanu&Sohn prevedea im mod expres cum se dreneaza acesti bani,ca sa nu ajunga,nu-i asa,la cine nu trebuie…
    Ca doar ce era să-l faca pe domnul Cucu,aflat la vârsta senilitătii cazone de Partid si de Stat,mareşal al aerului??? Generalissim? Este si un mic deranj trecător,dar la noi e ca in Rusia secolului al XIX-lea,functionarii agreati ,numai cei agreati,au grade in structuri paralele, zise civile,pana la a patra stea,inclusiv…Depinde si ce zice si interesul national!
    Caci,nu-i asa,domnul Cucu care provine din “parinti bucovineni” nu numai ca ar avea pedigree-ul potrivit dar a imprăştiat sămânţa bucovinismului pur ,prin entitatea care dădea acele premii si batalamale de bucovinean fruntaş,in intreaga Bucovina istorica,si in Ukraina,cum a r fi! Unde se si cunoaşte actiunea strălucită a dumisale,n-ai loc de românism,iaca a mai pietruit nenea Ghita si niste uliti pe la Nisipitul,am facut statuie oului inchistrit huţul,am arborat oficial rubaşka de lautar ukrainean drept “ie barbatească bucovineană”,avem stema judetului,deasupra capului padurarului judetean ,in colorile statului ukrainean,adica galben si albastru,toate acestea sponsorizate generos – nu-i aşa – de catre domnul Cucu&Comp….
    Ei,si cine putea să-i facă elogiul decât distinsa tante Sanda activista,bucovineanca din Falticeni prima pe dreapta,emanaţie a organizaţiei judeţene a pionierilor ,cea care pregatea viitorii directori ai OJT dar si viitorii manageri ai capitalismului,primari,presedinţi de consilii judetene,toti de dreapta! Si care,daca n-ar fi fost PCR,ar fi pascut si acuma vaca cea neagră pe islazul comunal din Prelipca,Comaneşti,Roma (jud. Botosani), Sârghi,Hilişeu&Horea&Krişan,Cătămărăşti –Deal&Vale,Havirna(as Havârnard…),infatigabila subordonată a domnului Balan căruia îi este nu numai preş ci si cap de pod in USV,ţiitoare de loc a dumnealui,ca pe când s-o hotarî sa se bage si in învăţământul universitar,deoarece momental el îşi face încalzirea criticându-l pe cel preuniversitar…
    Ceea ce a făcut,stimată doamnă Ardeleanu,să transformaţi Suceava care vă este si Bucovină de nu vă incape pe gura,atât dvs. cât si comparşilor dvs.,intr-un fel de adunare de lepre cazone care s-a plictisit să se mişte doar printre bani si incearcă cu degetul senzaţii tari,la nivelul anului 1960,in chestia asta care se cheamă cultură şi care nu are,nu permite diminutive…Dupa cum zice in “Racnetul Obcinelor Mari&Mici şi renumitul om de cultura,savant de internet,om autodidact de largă recunoştnţă raională precum si in regiunea Cernivţi – domnul Gâză!
    Căci spre a nu va ofusca precum bătrâna ducesă care nu gaseşte closetul intr-un moment critic,în zona unei gari părăsite (Iţcani ,să zicem…) ,va rog sa raspundeti ,fie si in gand,unei intrebari :
    Ce cauta un domn ,absolvent cert de “Stefan Gheorghiu”,analfabet functional (care nu poate citi cuvinte mai lungi de doua-trei silabe sau nume proprii de care n-a auzit la Saveni…) deci ce cauta in senatul USV,fie si intr-o pozitiune onorifica?
    Un oarecare Bodnaras Emil,caruia la actualul partid al dvs. i se zice Bodnarenko,a facut serpentinele de la Palma,drumul dintre manastirile Moldovita si Sucevita,ca sa aiba padurarul cu die kluppe a sa cu ce si pe ce sa facă festivaluri si cântări ale Bucovinei… V-a trecut prin cap sa propuneti la partid sa-l faceti membru de partid,retroactiv si hors concours, ca sa-l puteti proclama cetatean de onoare al judetului? Ca si ala avea grad militar maşkat,numai şapca şi-o pierduse niţel cand a dezertat şi a trecut la ruşi… De unde s-a intors mai intai in 1944 apoi ca fantoma,in 1999,ca Rosinanta sau iapa lui Stolojan ,adecă Raluca ,pe stil nou.
    Acest municipiu cu aparenta de stetl galitian (uitati-a la gheretele din centrul orasului,pravaliile de kitsch…)dar si judetul ,sub cizma numai aparent schimbatoare a unor partide de dreapta-stângii si viceversa, se complac în acestea pentru ca se dovedesc a fi doar o rezervatie a unui sistem autoritar in care un caprar stie ce este interesul national,un alt caprar stie cum este cu cultura,vreun padurar cu grade feştelite la apelul de seară dă tonul,un pastor provenind de la odioasa secu executa urmariri si ascultari atât ale credincioşilor cât şi ale ghiaurilor necredincioşi,de popi carora le zornăie tablele pe sub anterie,de absolventi fictivi de liceu,cu CV-ul doldora de titluri academice pescuite de prin alte rezervatii aidoma sau asimilate,pe unde trage carasu’ la momeala cu lemn si nup-uri…Doctori in management,indeosebi.
    Si fiindca toate acestea trebuiau sa poarte un nume,ele s-au botezat intr-o cristelnita plina cu bani,ca lichiditate ambientala,si se numesc acuma:USV,CJ,CL,Muzeul Bukowinei,CCB,OF precum si OB ale CJ al PDL,FSN/PDSR/PSD,PMP… Adica un fel de levigat cultural care nici n-are cum sa produca efecte negative,deoarece noi suntem alunecosi,suntem cand Bucovina cand Moldova lui Stefan cel Mare,dupa cum s-a dovedit prin scrierile celui mai mare savant acoperit cu derogari,un Erithacus Rubecula de la CCB,astazi si maine,amin!
    Recunosc ca suntem neste fraieri si anume fraierii cei mai prosti: ca cum adica n-ar avea loc in acest montaj,in aceasta intamplare literar-artistica,domnul Cucu,om (homo bucovinensis!) din parinti bucovineni, care ni s-a dedicat,venind cu pluta de la Saveni,intr-un moment de neatentie a reactiunii cârâitoare,economist,inginer,manager nemtesc,doctor veterinar,mecena dezinteresat,ctitor si adaugitor la banci si fundatii,cum ghiaurilor,cum???
    Adica,ca sa fii om mare,cetatean de onoare, este obligatoriu ,necesar,sa poti pronunta fara poticniri „teleenciclopedia” sau „abracadabrant” ,sa le si desparti in silabe??

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*