Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

Concursul național de știință și tehnologie „Rosef” 2017, la Suceava

Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava vor organiza la Suceava în ziua de 17.06. 2017, Concursul național de știinţă şi tehnologie „ROSEF 2017” având expertiza de specialitate a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO. Festivitatea de deschidere a fost la ora 9:00 în data de 17.06. 2017 la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava în Aula Rectorat.

Concursul este cuprins în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare organizate în anul şcolar 2016-2017 al Ministerului Educaţiei Naționale. Scopul concursului este de a promova elementele de inovare şi inventică ce au ca autori tinerii.

Tendinta actuala in invatamantul preuniversitar mondial este de a forma pe langa gandirea critica a tinerilor si gandirea creativ-inovativa. In acest context, sustinut de dezvoltarea economiilor creative, se pune un tot mai mare accent pe formarea elevilor prin dezvoltarea de proiecte si atragerea lor spre noile tehnologii in contextual unei dezvoltari durabile. In Statele Unite exista in scoli ore in care elevii lucreaza independent sau in grupuri mici la proiecte individuale cu care participa apoi la competitii specifice.
In Romania astfel de preocupari se manifesta in scoli sub forma unor cercuri in care elevii dezvolta, sub forma unor activitati nonformale, proiecte similare. Activitatile acestor cercuri se desfasoara cu greutate deoarece, conform legislatie existente, nu exista buget alocat pentru dezvoltarea proiectelor elevilor iar profesorii nu sunt platiti pentru astfel de activitati. In aceste conditii elevii nu reusesc de fiecare data sa obtina performantele asteptate sau pot dezvolta proiecte interesante cu o finantare sustinuta de obicei de familie sau de profesor. Realizarile acestor cercuri sunt prezentate in concursurile de robotica organizate in tara precum si la sesiunile de comunicari stiintifice ale elevilor.

Concursul National de Stiinta si Tehnologie pentru Elevi – RoSEF este singura competitie nationala organizata in Romania dupa standardele internationale, acesta facand parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educatiei Nationale fara finantare dar cu faza internationala. Acest concurs a fost afiliat la olimpiade si concursuri internationale de prestigiu inca de acum 8 ani. Competitia este initiata si organizata anual, in colaborare, de Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Societatea Stiintifica Cygnus, sub egida Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO. Concursul reuneste cele mai importante realizari inovative si studii realizate de elevii din Romania, grupate in 4 domenii majore: Stiinte (fizica, chimie, matematica, biologie, ecologie, stiinte ale pamantului, economie, etc.), Stiinte aplicate (energie neconventionala, electronica, mecanica, robotica, medicina, etc.), Informatica si tehnologia informatiei și Robotică. Din juriu fac parte in fiecare an jurnalisti de stiinta, cercetatori, inventatori, presedintele juriului fiind Profesorul Alexandru Mironov. Astfel, Suceava este, de peste 9 ani, promotorul celor mai interesante proiecte de stiinta ale elevilor din Romania si centrul in care se pregateste participarea Romaniei la competitiile internationale. Anul acesta participă domnul Antoine van RUYMBEKE care este președintele MILSET Europa, insitituție care se ocupă cu organizarea concursului internațional MILSET(Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology).Castigatorii competitiei nationale RoSEF vor forma echipa reprezentativa a Romanei pentru:
International Science and Engineering Fair (ISEF) organizata in fiecare an in Statele Unite, este cea mai veche si mai mare competitie de proiecte ale elevilor, concurs mondial aflat anul acesta la a 61 editie si la care participa anual peste 1900 de elevi din 60 de tari de pe mapamond. La acest concurs, acum 4 ani romanul Ionut Budisteanu a luat marele premiu, singurul european care a reusit sa castige aceasta competitie. In 2017 Romania va participa la competitia internationala cu 5 proiecte dintre care unul din Suceava.
Environmental Sciente Fair (I-SWEEEP) organizat anual la Houston (Statele Unite) reuneste elevi din 50 de tari, care-si prezinta proiectele legate de protectia mediului, robotica si energii neconventionale. Anul trecut la acest concurs au participat doua echipe din liceele sucevene, care au obtinut un premiu 2 (Colegiul National „Petru Rares” Suceava) si un premiu 3 (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara, Suceava). In 2017 Romania va participa la competitia internationala cu 3 proiecte dintre care doua din Suceava.
International Environment Sustenability Project Olimpiad (INESPO), organizata anual la Amsterdam si la care se reunesc proiecte ale elevilor din intreaga lume. In cei 5 ani de cand Romania este afiliata, doar intr-un singur an un proiect din Suceava a reusit sa se califice fiind premiat. In 2017 Romania va participa la competitia internationala cu 5 proiecte dintre care unul din Suceava.
Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology (MILSET) organizata anul acesta la Fortaleza in Brazilia, expozitie de stiinta si inventica dedicata tinerilor din intreaga lume. In 2017 Romania va participa la expozitia internationala cu 3 proiecte dintre care unul din Suceava.

Prezentarea echipelor din Suceava ce vor reprezenta Romania alaturi de echipe ale elevilor din Bucuresti, Constanta, Ramnicul Valcea, Cluj, Eforie Sud:

1. Concursul: ISEF 2017 – Los Angeles, SUA, 14 – 20 mai 2017
https://student.societyforscience.org/intel-isef-2017
Proiectul: Solar Bimetallic Actuator, se refera la un sistem nou, inovativ, foarte fiabil, rezistent la intemperii si ieftin, de orientare a panourilor solare folosind energia calorica a Soarelui
Elev: Nitan Claudiu Nicolae
Institutia reprezentata: Colegiul National „Mihai Eminescu” Suceava
Buget participare: 1500 euro (1000 euro transport + 200 euro diurna – masa si cazare + 150 euro taxe participare + 150 euro amenajare stand)

2. I-SWEEEP 2017 – Houston, SUA, 3 – 8 mai 2017,

ISWEEEP | Environmental Science Fair | May 3-8, 2017


Proiectul 1: Autonomous intelligent low-cost system for detection and monitoring of water quality, se refera la un sistem independent care monitorizeaza calitatea apei din rauri si lacuri si transmite continuu informatiile la un post de control
Elevi: Sovea Stefan, Ventuneac Andrei
Profesori indrumatori: Sutac Victor, Adam Daniela
Proiectul 2: Neuro Car Network, se refera la un sistem informatic inteligent care montat pe vehicule poate reduce numarul accidentelor din trafic asigurand totodata si un sprijin util pentru sofer in traficul aglomerat
Elevi: Andronic Tudor, Hantascu Raul Alexandru
Profesori indrumatori: Ududec Marius, Sutac Victor
Institutia reprezentata: Colegiul National „Petru Rares” Suceava
Buget participare: 4500 euro (3700 euro transport 5 persoane + 800 euro amenajare standuri)

3. INESPO 2017 – Amsterdam, Olanda, 13 – 16 septembrie 2017,
https://www.inespo.org
Proiectul: Phytoremediation Strategies for Contaminated Soils with Heavy Matals, este un studiu facut cu scopul reducerii poluarii cu metale grele provenite din industrie folosind plantatii de conifere
Echipa: Portarescu Anisia, Helert Sebastian Andrei
Institutia reprezentata: Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Suceava
Profesor indrumator: Olivia Macovei
Buget participare: 2500 euro (1000 euro transport 3 persoane + 1500 taxa participare ce include cazare si masa pentru toata echipa)

4. ESI – MILSET 2017, Fortaleza, Brazilia, 7 – 12 august 2017
http://www.esi2017.com.br/
Proiectul: Incursion in Crystals Codes, proiectul se refera la folosirea tehnicilor de cristalizare pentru punerea in evidenta a unor manifestari ale materiei sau a unor concentratii de substante poluante
Elevi: Murariu Elena Adriana, Schmidt Debora Sara (aici exista o problema pentru ca doamna profesor, dupa calificarea echipei a schimbat total componenta cu elevi de la alte scoli !)
Profesor indrumator: Valerica Ignatescu
Buget participare: 5500 euro (3700 euro transport 3 persoane + 1800 euro taxe participare care include cazare si masa)


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Concursul național de știință și tehnologie „Rosef” 2017, la Suceava | Moldova24

Lăsați un comentariu

*