Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Tânăr condamnat pentru că a încercat să-și ajute prietenul să scape de o crimă

Un tânăr a fost condamnat, joi, de Tribunalul Suceava pentru că a încercat să-și ajute un amic să scape de o crimă pe care o comisese. Silviu Daniel Panaite a primit o pedeapsă de 11 luni și zece zile de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de nedenunţare si favorizarea infractorului. Decizia este cu drept de apel.

Dosarul a fost disjuns, iar magistrații urmează să ia o decizie și în ce privește pedeapsa prietenului acestuia, Marius Andrei Vârvara, de 19 ani, din comuna Baia.

 

Potrivit anchetatorilor, la data de 04 ianuarie 2017, Varvara împreuna cu doi prieteni a consumat o cantitate mare de băuturi alcoolice, apoi s-a deplasat împreună cu aceştia la magazinul mixt din localitate, unde a ținut-o tot într-un chef cu alcool.

În jurul orei 20:00, în magazin a venit pentru scurt timp şi victima Neculai Budăi, de 63 de ani, pe care inculpatul Varvara Marius-Andrei nu o cunoştea. După ce victima a părăsit magazinul, inculpatul Varvara Marius-Andrei a urmărit-o şi a lovit-o în mod repetat cu pumnii si picioarele. Martorii au fugit după el reuşind să-l liniştească acesta revenind pe terasa magazinului. La scurt timp, victima s-a ridicat din locul unde fusese lovită de inculpat şi a pornit pe şosea spre locuinţa sa.

Varvara a luat-o la fugă dinspre terasă pe şosea după bărbat, l-a ajuns din spate, l-a lovit cu putere, fapt care a condus la căderea acestuia pe şosea, după care inculpatul a târât victima pe o distanţă de circa 10 metri pe un drum lateral, loc unde a agresat-o într-un mod deosebit de violent, lovind-o cu pumni, picioarele şi cu o şipcă dintr-un gard.

După ce l-a bătut crunt, individul s-a aplecat asupra bărbatului şi a început să caute prin buzunare după obiecte de valoare. A sustras de la victimă telefonul mobil şi a pornit spre domiciliul său. La scurt timp, victima a decedat.

Conform concluziilor cuprinse în raportul de autopsie întocmit de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava, moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat unui politraumatism asociat cu asfixie mecanică prin aspirarea de sânge în căile respiratorii inferioare”, susțin anchetatorii.

Tot în aceeaşi seară Varvara a mers la prietenul său, Panaite Silviu Daniel, lăsând în casa acestuia telefonul mobil pe care îl furase, apoi s-a dus la un alt amic unde a băut alcool din nou și s-a culcat.

În dimineaţa zilei de 05 ianuarie 2017 inculpatul Varvara Marius-Andrei s-a deplasat din nou la locuinţa coinculpatul Panaite Silviu Daniel, a lăsat în curtea casei acestuia adidaşii de culoare albă murdari de sânge, după care i-a cerut coinculpatului o pereche curată de pantaloni.

În aceeaşi dimineaţă, i-a spus lui Panaite că a bătut un bărbat care probabil a murit. Astfel, deşi aflase că autorul infracţiunii, inculpatul Varvara Marius-Andrei a fost arestat preventiv, inculpatul Panaite Silviu Daniel nu a sesizat autorităţile judiciare nici până la punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva autorului infracţiunii, nici în perioada următoare cu privire la faptul că inculpatul Varvara Marius-Andrei a lăsat hainele pline de sânge şi telefonul mobil al victimei la locuinţa sa.

„La data de 07 ianuarie 2017, coinculpatului Panaite Silviu Daniel, a dat foc în curtea casei sale pantalonilor, adidaşilor şi telefonului mobil. Prin această activitate ilicită inculpatul a dat ajutor unei alte persoane în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală şi implicit tragerii la răspundere penală a inculpatului Varvara Marius-Andrei. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, susțin procurorii.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Tânăr condamnat pentru că a încercat să-și ajute prietenul să scape de o crimă | Moldova24
  2. Tânăr de 19 condamnat după ce a ucis un om cu o sălbăticie de nedescris | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*