Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

Maricela Cobuz propune includerea în Patrimoniul Mondial Unesco a parcurilor naturale, rezervațiilor forestiere și a centrelor istorice ale orașelor

Deputatul dr.Maricela Cobuz a susținut în ședința de plen a Camerei Deputaților o declarație politică privind semnificația zilei mondiale a diversităţii culturale pentru dialog şi dezvoltare.

Pe data de 21 mai 2002, Organizația Națiunilor Unite pentru Știință și Cultură a sărbătorit pentru prima dată Ziua mondială a diversităţii culturale pentru dialog şi dezvoltare, zi implementată de către UNESCO prin Declarația universală privind diversitatea culturală. Conform Declarației, umanitatea are nevoie de inovație, diversitate culturală și creativitate. În acest sens, patrimoniul comun al umanității trebuie să fie recunoscut și afirmat pentru generațiile prezente și viitoare. Prin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, comunitatea internațională a recunoscut rolul esențial al culturii ca motor al schimbării și al dezvoltării. Atingerea celor 17 obiective ale acesteia va fi imposibilă fără a se lua în considerare forța și potențialul creativ al diversității culturale a omenirii, fără angajarea într-un dialog continuu astfel ca toți membrii societății să beneficieze de dezvoltare. Fiecare stat membru ONU are datoria de a sensibiliza opinia publică față de valoarea diversităţii culturale şi faţă de imperativul etic al respectării acesteia, diversitatea fiind o sursă de bogăţie şi creaţie ce poate conduce la unitate şi progres. În prezent, România deține sub patronajul UNESCO Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei”, a spus Cobuz.

Totodată, parlamentarul susține că ar trebui incluse în Patrimoniul Mondial Unesco și parcurile naturale, rezervațiile forestiere.

„Cred că trebuie să ne promovăm mai intens patrimoniul cultural și să includem în Patrimoniul Mondial Unesco și parcurile naturale, rezervațiile forestiere, monumentele care comemorează victimele comunismului și centrele istorice ale orașelor din România. Toate acestea ar duce la promovarea și valorificarea culturii naționale dar și la protejarea mediului înconjurător.”, a spus parlamentarul.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*